Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je alfa in omega v svetu neodvisnega filma. Na Sundanceu svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme tudi pomembne nagrade različnih
Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je alfa in omega v svetu neodvisnega filma. Na Sundanceu svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme tudi pomembne nagrade različnih "mainstream" organizacij. Foto: EPA
Southside With You
Tika Sumpter in Parker Sawyers kot Michelle in Barack Obama v drami Southside with You. Spike Lee v intervjujih rad poudari, da sta bodoča zakonca na prvem zmenku gledala njegov film Do the Right Thing. Režiser in scenarist Richard Tanne v svojem filmu popisuje, kaj vse se je še dogajalo med njima v prvem obdobju njune zveze. Foto: IMDb
Swiss Army Man
Režiserja filma Swiss Army Man sta znana po svojem vseprisotnem videospotu za singel Turn Down for What. Foto: IMDb

Program festivala prinaša paleto provokativnih filmov, osredotočenih na aktualne teme, ne bodo pa manjkale, kot veleva tradicija, niti nekoliko bolj "odbite" produkcije. Na festivalu, ki ga je konec 70. let ustanovil igralec Robert Redford, bodo prikazali 120 neodvisnih filmov.

Sundance je festival, ki predvsem še neuveljavljenim režiserjem ponudi priložnost, da opozorijo nase. "Čutimo, da se dogaja evolucija neodvisnega filma, in to iz treh razlogov: globine filmskih izpovedi, globokega razumevanja filmske obrti ter eksperimentiranja v žanru," je samozavesten direktor festivala John Cooper. Poudaril je, da imajo neodvisni filmi svoje zvesto občinstvo: "Prepričan sem, da bo naše občinstvo navdušeno nad energijo, kreativnostjo in svežimi perspektivami filmov."

Ni na repertoarju: eskapizma
Festival se začenja v obdobju, ko po Hollywoodu odmevajo kritike o pomanjkanju raznolikosti med letošnjimi nominiranci za oskarje (beri: domnevnem rasizmu Akademije, ki sistematično spregleda vse potencialne nominirance, ki niso belci). Sundance letos, tako organizatorji, "obrača hrbet glamurju": program bo postregel z dokumentarnimi in igranimi filmi, ki se dotikajo aktualnih tem, kot so strelski obračuni v ZDA, splav, ekstremizem Islamske države, deklice neveste v Afganistanu ter izsiljevanje prek spleta.

Med dokumentarci, ki so pritegnili veliko pozornosti, je Newtown avtorice Kim Snyder, ki prinaša vpogled v dogajanje po pokolu v Connecticutu leta 2012, v katerem je bilo ubitih 20 šolarjev. Premierno bo prikazan tudi film Jim: The James Foley Story v režiji Briana Oakesa o ameriškem novinarju Jamesu Foleyju, ki so ga obglavili pristaši Islamske države.

"Lešnički" (takšni in drugačni)
Med manj konvencionalnimi produkcijami velja izpostaviti dokumentarni film Nuts v režiji Penny Lane. V filmu je predstavljen zdravnik iz Kansasa, ki je zaslužil bogastvo s tem, da je moškim pomagal pri zdravljenju impotence z vsaditvijo kozjih mod.

Med dramami je v ospredju film Swiss Army Man, v kateri se brodolomec "spoprijatelji" z naplavljenim truplom (izgubljenca igra Paul Dano, mrtveca pa Daniel Radcliffe). Za svoj celovečerni prvenec sta režiserja glasbenih videospotov Daniel Scheinert in Daniel Kwan torej izbrala nadrealistično črno komedijo z bizarno premiso, ki bi se lahko izkazala za zanimivo idejo.

Na programu bo tudi romantična drama Southside with You v režiji Richarda Tannea, postavljena v leto 1989, ki predstavlja romanco med aktualnim predsednikom ZDA Barackom Obamo in njegovo ženo, prvo damo ZDA Michelle Obama.

Valilnica talentov
Na razpis za letošnji festival je prispelo 4.081 prijav za igrane filme, na festivalu pa jih bodo prikazali 98. V preteklih letih so na festivalu nagrajeni filmi prejeli dobre kritike. Mnogi danes priznani režiserji, med njimi Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so temelje svoje kariere postavili prav na plečih festivala Sundance.

Festival bo potekal do 31. januarja.