Damien Chazelle se je na Sundance tokrat vrnil s celovečerno različico zgodbe o o mladem bobnarju, ki ga igra Miles Teller, in njegovem učitelju (J. K. Simmons) ter navdušil tako režijo kot občinstvo. Foto: EPA
Damien Chazelle se je na Sundance tokrat vrnil s celovečerno različico zgodbe o o mladem bobnarju, ki ga igra Miles Teller, in njegovem učitelju (J. K. Simmons) ter navdušil tako režijo kot občinstvo. Foto: EPA
Miles Teller v vlogi bobnarja v zmagovalnem filmu Whiplash.
Miles Teller v vlogi bobnarja v zmagovalnem filmu Whiplash. Foto: Sundance Institute
Rich Hill sledi trem fantom in njihovim družinam, ki se skušajo iztrgati iz revščine, v katero je padlo podeželsko mesto v Missouriju.
Rich Hill sledi trem fantom in njihovim družinam, ki se skušajo iztrgati iz revščine, v katero je padlo podeželsko mesto v Misuriju. Foto: Sundance Institute
Za pogum in pripravljenost sodelovanja pri snemanju filma Rich Hill sta se družinam mesta zahvalila režiserja Tracy Droz Tragos Andrew Droz Palermo.
Za pogum in pripravljenost za sodelovanje pri snemanju filma Rich Hill sta se družinam mesta zahvalila režiserja Tracy Droz Tragos in Andrew Droz Palermo. Foto: EPA
Letos so v 10 dneh prikazali 119 celovečernih filmov, 66 kratkih filmov in 40 dokumentarcev iz 37 držav.
Letos so v 10 dneh prikazali 119 celovečernih filmov, 66 kratkih filmov in 40 dokumentarcev iz 37 držav. Foto: EPA

28-letni režiser, ki se je lani na festivalu predstavil in tudi slavil z istoimenskim kratkim filmom, Sundance uspešno zapušča z zgodbo o mladem bobnarju (igra ga Miles Teller) in njegovem neusmiljenem učitelju, ki ga igra J. K. Simmons. Chazelle se je podpisal tudi pod scenarij filma, ki ga je za distribucijo po Severni Ameriki, Avstraliji, Novi Zelandiji in Nemčiji odkupil studio Sony Pictures Classic. Chazelle, ki je težko našel sredstva za film, saj, kot pravi, nihče ne želi podpreti zgodbe o džezbobnarju, ki še skuša skuša doseči popolno virtuoznost, se je tega lotil zaradi lastne izkušnje z bobnanjem.
Drugi veliki zmagovalec podelitve nagrad v Park Cityju je bil ameriški dokumentarec Rich Hill, ki sledi trem adolescentom v podeželskem mestu v Misuriju, ki se skušajo izkopati iz revščine. "To je majhen film z velikim srcem. Posvečamo ga družinam v Rich Hillu v Misuriju, družinam, ki nastopajo v filmu, pa tudi trem fantom in njihovim družinam, ki so bile tako pogumne, da so nas spustile v njihova življenja in nam zaupale," je dejala režiserka Tracy Droz Tragos, ki je film posnela z Andrewom Drozom Palermom.
Občinstvo je med dokumentarnimi naslovi izbralo Alive Inside: A Story of Music & Memory, v katerem režiser Michael Rossato-Bennett raziskuje, kakšen učinek ima glasba na alzheimerjeve bolnike. Tudi sicer so na festivalu prevladovali glasbeno obarvani filmi, kar nekaj pa jih zgodbo postavlja v Brooklyn.
V desetih dneh festivala, ki ga je ustanovil Robert Redford, so prikazali 119 celovečernih filmov, 66 kratkih filmov in 40 dokumentarcev iz 37 držav. Na sklepni slovesnosti, ki sta jo povezovala komika Nick Offerman in Megan Mullally, so podelili 28 nagrad.
V mednarodni kategoriji svetovnih filmov je nagrado za najboljšo dramo prejela čilsko-francoska koprodukcija To Kill A Man režiserja Alejandra Fernandeza Almendrasa, za najboljši dokumentarni film pa Return to Homs v režiji Talala Derkija. Gre za zgodbo o aktualnem uporu proti režimu predsednika Bašarja Al Asada v Siriji skozi življenje mladega nogometaša državne reprezentance, ki zaradi protestov konča v zaporu.
Najobetavnejši je Justin Simien
Za najobetavnejšega filmarja je žirija izbrala Justina Simiena, ki je prepričal s filmom Dear White People, zgodbo o rasizmu na ameriški elitni univerzi. Podobno kot Chazelle se je na Sundance po uspešni lanski predstavitvi s kratkim filmom Fishing Without Nets vrnil Cutter Hodierne s celovečerno različico in osvojil nagrado za režijo.
Z referendumom o porokah se ukvarja dokumentarec The Case Against 8, ki je dobil nagrado za režijo (Ben Cotner in Ryan White). Britanski film 20.000 Days On Earth o glasbeniku Nicku Cavu pa je pobral nagrado za režijo in montažo v mednarodni kategoriji. V dramskih kategorijah sta nagrade med drugim pobrala še 52 Tuesdays in Skeleton Twins, med nagrajenimi je bil tudi film o somalskih piratih Fishing Without Nets, in sicer je nagrado za režijo v kategoriji ameriških celovečernih filmov dobil Cutter Hodierne.
Občinstvo je med kratkimi filmi nagrado, ki jo podeljuje YouTube, namenilo Chapel Perilous, ki ga opisujejo kot metafizično komedijo o obisku trgovca, ki ničesar ne prodaja. Žirija je med kratkimi filmi izbrala dokumentarec Of God and Dogs, v kategoriji ameriške kratke drame pa Gregory Go Boom.
Sundance se je že večkrat izkazal za pomembno odskočno desko številnih filmarjev, med drugim Kevina Smitha, Todda Fielda, Davida O. Russlla, Steva Jamesa, Paula Thomasa Andersona, Stevena Soderbergha, Darrena Aronofskega, Jamesa Wana, Edwarda Burnasa in Jima Jarmuscha.
Manjša podpora distributerjev
Vendar pa spravljanje filmov v kinodvorane ne poteka tako gladko kot pred leti. Distributerji za letošnjo bero niso pripravljeni odšteti veliko denarja, daleč od na primer 10,6 milijona dolarjev, kolikor je Fox Searchlight leta 2006 odštel za distribucijo filma Naša mala mis.
Med "prodanimi" je poleg zmagovalnega Whiplasha in drugih celovečercev še dokumentarec Cezarjev zadnji boj, ki govori o boksarju Cezarju Chavezu in boju za pravice priseljenih poljedelskih delavcev v ZDA. V kinodvorane sta ga spravila Pivot in Univision News.
Med letošnjimi filmi so precej pozornosti pritegnili tudi dokumentarec o propadli predsedniški kampanji republikanca Mitta Romneyja MITT, ki ga distribuira Netflix, zunaj tekmovalnega programa pa celovečerna filma Boyhood Richarda Linklaterja in Nyphomaniac: Part 1 Larsa Von Trierja. Od slavnih hollywoodskih igralcev je bil letos opazen tudi Michael Fassbender v komediji Frank. Kate Hudson je nastopila v filmu Zacha Braffa Wish I Was Here, Phillip Seymour Hoffman in John Torturro pa v režiserskem prvencu Johna Slatteryja God's Pocket.