'Če o svoji zgodbi nikoli ne spregovorite, je nasilnež zmagal,' je prepričan Wenders. 'Poskušati potlačiti stvari je zelo nemška lastnost - morda je tako tudi v Belgiji.' Foto: EPA
'Če o svoji zgodbi nikoli ne spregovorite, je nasilnež zmagal,' je prepričan Wenders. 'Poskušati potlačiti stvari je zelo nemška lastnost - morda je tako tudi v Belgiji.' Foto: EPA
Benedikt XVI.
Wenders je, odkar je začel sodelovati pri kampanji, dobil toliko pisem žrtev spolnega nasilja, da resno razmišlja, da bi njihove zgodbe povedal s filmom. Foto: Reuters

"Prepričan sem, da je to filmska snov," je režiser ob robu pogovorov o promociji filmskega študija pod okriljem EU-ja povedal v Bruslju. Drugih podrobnosti na tej točki priprav režiser še noče razkriti, daje pa jasno vedeti, da papeža Benedikta XVI. "obsoja, ker ni presekal začaranega kroga molka o zlorabah pedofilov v naročju Katoliške cerkve".

"Cerkev se v celoti, vse od papeža navzdol, vedno nagiba k prikrivanju zadev in tako je dolgo vztrajala pri tem, da je bolje ostati tiho", meni Wenders, ki se je v antologijo svetovnega filma vpisal s filmi Nebo nad Berlinom, Konec nasilja, Pariz, Teksas, Buena Vista Social Club in drugimi. "Toda kršilce je treba kaznovati," je prepričan dobitnik zlate palme v Cannesu (za Pariz, Teksas).

Wenders, ki že deset let predseduje Evropski filmski akademiji, se je vključil v kampanjo, ki jo je prejšnji mesec zagnala nemška televizija in s katero skušajo prepričati žrtve spolnih zlorab pedofilov, naj spregovorijo. (Režiral je dve javni televizijski obvestili Pomaga, ko se spregovori, ki tako žrtve kot storilce spolnega nasilja opogumljata, naj pokličejo na posebno telefonsko številko in svojo zgodbo zaupajo terapevtom, ki pri projektu sodelujejo.)

Zlo poraja zlo
Režiser, ki je danes star 65 let, je bil do svojega 20. leta katolčan (razmišljal je celo o tem, da bi postal duhovnik), potem pa se je od vere popolnoma odvrnil. Pozneje se je približal protestantizmu in postal prezbiterijanec. "Ne morete simpatizirati s Cerkvijo", ko gre za pedofilijo, meni Wenders, storilcev pa se "pod nobenim pogojem ne sme podpirati, kajti to samo neprestano rojeva zlo".

Hollywoodski filmi kot hamburgerji?
Wenders je sicer v Evropskem parlamentu spregovoril o svoji "misiji", evropske otroke odvaditi "hitre prehrane" Hollywooda in jih navaditi na "kulinarične užitke" evropske kinematografije: "Zelo me skrbi, da vsa generacija odrašča ob zelo enolični vizualni prehrani." Kot primer filmov, ki bi v mladih lahko zatrli "naveličanost" evropske tematike in jim pomagali splesti čustvene vezi s filmi stare celine, je navedel opusa kolegov Kena Loacha in Pedra Almodovarja.