Režiser Henry David Gerson (levo) in soscenarist filma Martin Horvat. Foto: Herman Askew
Režiser Henry David Gerson (levo) in soscenarist filma Martin Horvat. Foto: Herman Askew
All These Voices
Filmar David Henry Gerson se je v okviru priprav na film družil z uglednim umetnikom Samuelom Bakom, ki je med drugo svetovno vojno preživel bivanje v vilenskem getu. Oblikovanje plakata: Jan Virant

Tokrat smo lahko ponosni na slovensko soudeležbo pri sicer ameriškem filmu: diplomski film All These Voices je režiral David Henry Gerson, soscenarist pri projektu pa je bil Slovenec Martin Horvat, ki je lani zaključil študij scenaristike na Ameriškem filmskem inštitutu.

Akademija je nagrado študentski oskar vpeljala leta 1972, na ta način so skušali spodbujati "izjemnost v filmskem ustvarjanju" na univerzitetni ravni. Za nagrado se lahko potegujejo izključno univerzitetni študentje filma, ki se potegujejo za štipendije in denarne nagrade. Filmi so razdeljeni v štiri tekmovalne kategorije (animirani, dokumentarni, pripovedni in alternativni film). Med dozdajšnjimi dobitniki študentskih oskarjev je kar osem takih, ki so pozneje dobili tudi "pravega" oskarja, denimo John Lasseter, Pete Docter, Robert Zemeckis, Trey Parker in Spike Lee.

V enako razdeljenih kategorijah se za študentske oskarje potegujejo tudi neameriški filmarji: ne pozabimo, da so si nominacije izborili tudi številni Slovenci, zdaj že nekdanji študenti AGRFT-ja Jan Zakonjšek s filmom Primer Vladimirja Pavlina in Aleš Verbič s filmom Nekoč je bilo (1989), Matevž Luzar s filmom Vučko (2007), Žiga Virc s filmom Trst je naš! (2009) ter Katarina Morano s filmom Kam (2014).

Film All These Voices je nominiran v kategoriji alternativnega filma, v kateri mora za zmago premagati še nominirane izdelke Cloud Kumo (r. Yvonne Ng, City College of New York), Made of Sugar (r. Kevin Rios, NYU), Nova Initia (r. Scott Thompson, Art Institute of Colorado) in The Swan Girl (r. Johnny Coffeen, Maharishi University of Management). Zmagovalci bodo razglašeni 22. septembra.

Nominirani film, pod katerega so kot scenaristi podpisani David Henry Gerson, Martin Horvat in Brennan Elizabeth Peters, je zgodba "o mladem nacističnem vojaku". "Njegova pot se prekriža z avantgardno gledališko skupino, ki proslavlja konec druge svetovne vojne; vojak se mora soočiti s svojo krivdo za njihovo prestano trpljenje." V filmu nastopijo Beata Pozniak Daniels, Kristof Konrad, Kasia Kowalczyk, Anthony Nikolchev, Kinga Philipps in Harrison Thomas.

V intervjuju za Huffington Post je Gerson povedal: "V vzhodno Evropo sem odpotoval z enim izmed svojih soscenaristov, Slovencem Martinom Horvatom. Peljala sva se iz Ljubljane do Auschwitza in čez Poljsko do domačega kraja mojih starih staršev, Zamošča na Poljskem. Spotoma sva se sestajala z izvedenci za gledališče in umetnost, ugotavljala, kdo so bili na Poljskem ljudje, ki so po vojni prvi spregovorili o tem, kaj se jim je zgodilo."

Novinarka omenjenega portala je film označila kot "čudovito in srce parajoče delo", ki "dokazuje, da bo holokavst vedno neizčrpen vir unikatnih in provokativnih zgodb". Napovednik zanj si lahko ogledate spodaj.