Na posnetku igralka Carmen Maura ter igralec in režiser Paco Leon (kratki film Vaca Paloma). Foto: EPA
Na posnetku igralka Carmen Maura ter igralec in režiser Paco Leon (kratki film Vaca Paloma). Foto: EPA
Carlos Vermut na lanskem festivalu v San Sebastianu
Lani je glavno nagrado za najboljši film prejela drama Magical Girl španskega režiserja Carlosa Vermuta. Foto: EPA
Olmo Omerzu
Slovenski režiser Olmo Omerzu ima po filmu Mlada noč zdaj za seboj drugi celovečerec, Družinski film, s katerim se je uvrstil v tekmovalni program novih režiserjev letošnjega festivala San Sebastian. Foto: Arsmedia

Festival je odprla svetovna premiera filma Regression španskega režiserja Alejandra Amenabarja, ki bi lahko s tem zunaj konkurence prikazanim filmom slavil svojo vrnitev. Od njegove zadnje stvaritve Agora, v kateri je igrala Rachel Weisz in ki je doživela precejšen neuspeh, je namreč minilo že šest let. Letos na festival prihaja s psihološko srhljivko v angleščini, v kateri sta v glavnih vlogah zaigrala Emma Watson in Ethan Hawke.

17 filmov v uradnem tekmovalnem programu
Glavno festivalsko nagrado bo podelila žirija, ki jo sestavljajo igralka Paprika Steen (predsednica), igralka in režiserka Nandita Das, režiser Daniel Monzon, producenta Hernan Musaluppi in Julie Salvador, režiser in producent Uberto Pasolini ter direktor fotografije Luciano Tovoli.

Za glavno nagrado se med drugim potegujejo filmi Truman španskega režiserja Cesca Gaya, Amama v režiji Asierja Altune Ize, El rey de La Habana, katerega režijo podpisuje Agusti Villaronga, El Apostata Urugvajca Federica Veiroja in Evolution, ki ga je režirala Francozinja Lucile Hadzihalilovicin.

Celotni program si lahko pogledate na tej povezavi.

V tekmovalnem programu novih režiserjev, v katerem prikazujejo prvence in druge filme po vrsti, bodo letos prikazali 13 filmov. Potegovali se bodo za nagrado, vredno 50.000 evrov. Omerzujev film bo 21. septembra v San Sebastianu doživel svetovno premiero. Pred desetimi leti je v tej kategoriji slavil Jan Cvitkovič s filmom Odgrobadogroba.

Tretji član družine
Družinski film Olma Omerzuja je zgodba o možu in ženi, ki se s psom odpravita na križarjenje, otroka pa pustita doma. Jadrnica potone, zakonca preživita, pes pa ostane pogrešan. Ko se po brodolomu predčasno vrneta domov, ugotovita, da njun sin leži v bolnišnici v kritičnem stanju in da ga lahko reši le presaditev ledvice. Izvidi pokažejo, da oče ni sinov biološki oče. V trenutku družinske tragedije se dogajanje preseli na samotni otok, kjer morje naplavi psa, ki se bori za preživetje, vsebino filma povzemajo na Slovenskem filmskem centru (SFC).

Omerzujev film je nastal v koprodukciji češkega producenta Endorfilm in slovenskega producenta Arsmedia. Pri filmu so sodelovali še producenti iz Francije, Nemčije in Slovaške, v programu manjšinskih koprodukcij ga je podprl tudi SFC.

Na festivalski preprogi bo poleg letošnje dobitnice nagrade donostia, britanske igralke Emily Watson, mogoče videti še druga poznana imena, med njimi Emily Blunt, Benicia del Tora, Tima Rotha, Laurie Anderson in Isabelle Carre.

Festival se bo sklenil 26. septembra s podelitvijo nagrad in filmom London Road v režiji Rufusa Norrisa.

Nekaj fotoutrinkov uvodnega dne si lahko pogledate spodaj. Foto: EPA.