Gregory Peck je pod Mulliganovo režijsko taktirko v drami Ubiti ptico oponaševalko upodobil enega najznamenitejših filmskih likov vseh časov, odvetnika Atticusa Fincha. Foto:
Gregory Peck je pod Mulliganovo režijsko taktirko v drami Ubiti ptico oponaševalko upodobil enega najznamenitejših filmskih likov vseh časov, odvetnika Atticusa Fincha. Foto:
Reese Witherspoon
Ameriška ljubljenka Reese Witherspoon je leta 1991 na velikih platnih debitirala v filmu Roberta Mulligana The Man in the Moon. Foto: EPA

Film iz leta 1962, v katerem je v vlogi odvetnika Atticusa Fincha nastopil z oskarjem ovenčani Gregory Peck, je bil nominiran za sedem zlatih kipcev ameriške filmske akademije, tudi za režijo. Mulligan je film Ubiti ptico oponašalko posnel po istoimenskem romanu pisateljice Lee Harper. Ta se je v s Pulitzerjevo nagrado okronanemu delu posvetila rasnemu vprašanju.

Od kurirja do (skoraj) oskarjevca
Mulligan, rojen 23. avgusta 1925, je študiral na univerzi Fordham, nato pa se je med drugo svetovno vojno pridružil ameriškim marincem. Ob koncu vojne je dobil službo v uredništvu časopisa New York Times, a se je raje odločil za televizijsko kariero. Začel je na dnu - na mreži CBS je bil kurir -, do leta 1948 pa se je naučil že toliko o poslu, da so mu zaupali režijo pomembnih dramskih serij. Leta 1959 je dobil tudi emmyja za režijo The Moon and Sixpence, TV-produkcijo, v kateri je na ameriških malih zaslonih debitiral sir Laurence Olivier.

Že prej, leta 1957, je Mulligan režiral svoj prvi film (Fear Strikes Out), pet let pozneje pa si je zagotovil kritiško priznanje za dramo Ubiti ptico oponašalko, ki mu je prinesla tudi nominacijo za oskarja in nominacije za nagrade ameriškega režiserskega ceha. Leta 1972 je uspeh (skoraj) ponovil z uspešnico Summer of '42: poleg cehovskih poklonov mu je prinesel nominacijo za zlati globus.

Posnel prvi film Reese Witherspoon
Mulligan je veliko pozornosti pritegnil tudi s filmom The Man in the Moon (1991), ki je bil prvenec zdaj velike zvezdnice (in oskarjevke za glavno žensko vlogo v filmu Hoja po robu) Reese Witherspoon, hkrati pa režiserjev zadnji izdelek.

Mulligan je na svojem domu v Connecticutu 20. decembra umrl zaradi posledic bolezni srca.

A. K.