Trst mednarodni filmski festival gosti osemnajstič. Foto:
Trst mednarodni filmski festival gosti osemnajstič. Foto:
Transilvanijo smo videli tudi na 17. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu. Foto: Cankarjev dom

Z italijansko premiero filma Transilvanija se je v Trstu uradno začenja 18. tržaški filmski festival (Trieste Film Festival), ki bo središče tržaškega kulturnega dogajanja do 25. januarja. Prvi film je v Teatro Miela dopolnil skupni nastop Stefana Hantla - DJ-ja Shantela in orkestra Bucovina.

DJ Shantel je vsestranski glasbenik in producent, poznan pod vzdevkom "kralj balkanskega plesišča" in ustvarja eklektično mešanico "balkanskega beata", romske glasbe, elektronske glasbe in celo ruske discoglasbe.

"Častni gostji" sta Romunija in Bolgarija
Filmsko srečanje v Trstu, katerega vodja je Annamaria Percavassi, je eden tistih filmskih festivalov, ki so posvečeni evropski kinematografiji. Poudarek festivala v sosednjem Trstu je na tako imenovani kinematografiji "nove Evrope", veliko prostora so letos namenili bolgarskim in romunskim filmom, saj sta Bolgarija in Romunija od 1. januarja novi članici Evropske unije.

Tri tekmovalne sekcije
V Trstu se filmi za priznanja žirije potegujejo v treh tekmovalnih sekcijah. V sekciji celovečernih filmov se predstavljajo deset filmskih izdelkov, ki so bili v srednji in vzhodni Evropi posneti v zadnjih dveh letih. Za nagrade se bodo potegovali tudi ustvarjalci kratkih - prihaja 16 filmov iz 11 držav, slovenske barve bo zastopala Ohcet režiserja Petra Pasiča - in dokumentarnih filmov - v to sekcijo je uvrščenih 24 dokumentarcev, med katerimi je veliko takih, ki so nastali na območju nekdanje Jugoslavije. Med drugim se bodo poklonili tudi švicarskemu cineastu Frediju M. Murerju in italijanskemu režiserju Francu Giraldiju, pokukali bodo, kaj se dogaja v nemški kinematografiji in se spomnili filmske šole v Bukarešti.

Za konec turško Podnebje
Festivalski filmi bodo na ogled v tržaških kinih Cinema Excelsior, Sala Azzurra, Cinema Ariston in Teatro Miela. Zadnji večer festivala bo v znamenju turškega filma - na ogled bo Podnebje režiserja Nurija Bilgeja Ceylana, ki so ga toplo sprejeli tudi na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu.