Kot navaja Roberto Saviano, je v zadnjih tridesetih letih zaradi kamore umrlo več kot 4.000 ljudi, kar je več kot zaradi drugih kriminalnih organizacij. Foto: Kolosej
Kot navaja Roberto Saviano, je v zadnjih tridesetih letih zaradi kamore umrlo več kot 4.000 ljudi, kar je več kot zaradi drugih kriminalnih organizacij. Foto: Kolosej
Čeprav mafijo običajno povezujemo predvsem s prekupčevanjem z mamili in orožjem, pa si kamora kopiči premoženje tudi s trgovino z oblačili, turizmom, bančništvom, odlaganjem odpadkov in transportom. Foto: Kolosej
roberto saviano
Savianov prvenec Gomora je preveden v 42 jezikov, med drugim tudi v slovenskega. Roman, ki so ga v Italiji prodali v več kot 1,2 milijonov izvodov, je 29-letnemu avtorju na grbo nakopal grožnje mafijskih šefov. Saviano, ki je z informacijami na pomoč priskočil tudi italijanski policiji, je od oktobra 2006 pod strogim policijskim nadzorom. Foto: EPA

Za številne turiste pomeni Neapelj sinonim za kulturo enega od nekoč pomembnih središč italijanskega ustvarjanja, za dobro hrano in oddih od hitrega vsakdana v počasnem utripu južne Italije, a prebivalci tega kampanjskega mesta živijo v povsem drugačnem vsakdanjiku. Tega usmerjajo "vrednote" moč, denar in kri ter pravila, ki jih narekuje sistem mafijske organizacije kamora.

Nekoč je bilo to tudi življenje Roberta Saviana, ki pa je svoja doživetja opisal v knjigi Gomora, s katero si je med drugim prislužil celo grožnje s smrtjo. Na podlagi zgodbe je režiser Matteo Garrone posnel film, v kateri igra veliko nešolanih igralcev, ki prav tako prihaja iz tega okolja. V filmu med drugim nastopajo Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Salvatore Ruocco, Vincenzo Fabricino, Italo Rendo in Vincenzo Altamura, oživljajo pa pet prepletajočih se zgodb v le navidezno izmišljenem svetu.

Recenzijo filma si lahko preberete tukaj.

Začnimo pri samem vrhu, ki ga pooseblja Don Ciro. Ta z denarjem oskrbuje družine zaprtih kriminalcev, ki so pobratene z njegovim klanom. A njegov klan začne razpadati, Don Ciro pa ne ve več, čigave ukaze naj spoštuje.

V šoli življenja
V komorinem sistemu se znajde tudi 13-letni Toto, ki želi čim prej izkusiti odraslo življenje in se tako z vso predanostjo uči iz šole življenja, ki ga pripelje pred usodno odločitev. V namišljenem svetu Briana de Palme živita Marco in Ciro. A drugi ju dojemajo kot navadna klateška psa, ki s svojimi drznimi potezami ovirata rutinsko poslovanje.

Pošteno življenje in delo išče diplomant Roberto. Ponudi se mu priložnost redne zaposlitve in dobrega zaslužka, vendar pa je delo povezano z odlaganjem strupenih odpadkov, kar se mu zdi preveč tvegano. Spoznamo še krojača Pasqualeja, ki se izpostavi nevarnosti, ko ga kitajski konkurenti njegovega podjetja prepričajo, da pokaže znanje njihovim delavcem.

Odraz realnega stanja
"Zgodbe v filmu odražajo realno stanje. So dejstva, ki so se in se še dogajajo v Neaplju, njegovem predmestju Scampii ali na območju Caserte. Tam in še marsikje so življenja več tisočih ljudi, med katerimi so mnogi otroci, podvržena kriminalcem in neprestanemu nasilju," je ob filmu zapisal Roberto Saviano.

M. K.