Daniel Craig in Eva Green bosta sodelavca tudi pri filmu Severni sij. Foto: EPA
Daniel Craig in Eva Green bosta sodelavca tudi pri filmu Severni sij. Foto: EPA
Philip Pullman: Northern Lights
Boj med silami zla in dobrote na daljnem severu.

Novemu Jamesu Bondu so namenili vlogo Lorda Asriela, lika iz romana Severni sij, prvega "zvezka" iz serije Njegova temna tvar, ki žanrsko močno spominja na romane o Harryju Potterju. Naslov filma bo Golden Compass (Zlati kompas), kar je ameriški naslov knjige z izvirnim naslovom Northern Lights. Snemanje filma Severni sij, nad katerim bo bedel režiser Chris Weitz, bo prinesel tudi novo sodelovanje Craiga in Eve Green, ki ju bomo videli v filmu Casino Royale. V filmu, katerega premiera je predvidena za december 2007, bo zaigrala tudi Nicole Kidman.

Norija za fantazijskimi romani
Uspeh filma je zaradi velike priljubljenosti knjižne serije, katere del sta še romana Pretanjeni nož in Jantarni daljnogled - vse tri knjige si lahko preberemo tudi v slovenskem prevodu, za katerega je poskrbel nekdanji prevajalec knjig o Harryju Potterju Jakob Kenda -, skoraj zagotovljen. Navdušenost mladine nad domislicami Philipa Pullmana potrjuje tudi izreden "naval" na avdicijo, na kateri so izbirali glavno junakinjo filma, deklico Lyro. Med nekaj tisoč kandidatkami so izbrali dvanajstletno Dakoto Blue Richards.

Skrivnosti so doma na daljnem severu
Zgodba Lyre Belacqua se začne v Oxfordu, kjer osirotela deklica živi v kolidžu Jordan, kjer je zaposlen njen stric lord Asriel. Kot lahko sklepamo že iz imena Asriel, je serija knjig Njegova temna tvar še en poskus domiselne obdelave tem iz krščanske mitologije, ki so ji tudi tokrat pridane še vsebine nordijskega mitološkega izročila. Lyra nekega dne prisluškuje stričevemu pogovoru z donatorji kolidža, v katerem stric zaprosi za sredstva, s katerimi bi lahko nadaljeval svoje nekdanje raziskave na daljnem severu.

A na sever se kmalu poda Lyra. Dekle spozna zlobne namene oziroma pravo zaroto agencije General Oblation Board in ugotovi, da je usoda številnih otrok odvisna od nenavadne naprave, imenovane aletiometer. Ena izmed žrtev zarote je tudi Lyrin najboljši prijatelj. Da bi ga rešila, se Lyra poda na sever, na poti pa srečuje številna nenavadna bitja, ki pripadajo neki drugi realnosti oziroma drugemu univerzumu.