Rdeča preproga pred hotelom Beverly Hills, kjer se vsako leto sprehodijo zvezdniki in zvezdnice, je letos samevala. Nagrajence pa so razglasili na novinarski konferenci. Foto: Reuters
Rdeča preproga pred hotelom Beverly Hills, kjer se vsako leto sprehodijo zvezdniki in zvezdnice, je letos samevala. Nagrajence pa so razglasili na novinarski konferenci. Foto: Reuters
Pokora
Romantična vojna drama Pokora s Keiro Knightley in Jamesom McAvoyjem v glavnih vlogah je postala najboljša filmska drama. Film je bil sicer nominiran v sedmih kategorijah, prejel pa je dva zlata globusa. Foto: Kolosej
There Will Be Blood
Eden najboljših igralcev Daniel Day-Lewis, znan po obsedenem študiranju likov, ki jih igra, se je spet izkazal. Za vlogo trdosrčnega naftnega mogotca v filmu There Will Be Blood je prejel zlati globus za najboljšega igralca.
Podelitev zlatih globusov

Podelitev ene najbolj prestižnih ameriških filmskih nagrad, ki je letos potekala že 65. po vrsti, je letos minila v precej turobnem vzdušju. Namesto tradicionalnega več kot triurnega šova z obvezno rdečo preprogo, na kateri so se igralci v počasnem mimohodu nastavljali bliskavicam neštetih fotografov, obveznih ohlajenih steklenic najboljšega šampanjca in vsesplošnega blišča ter glamurja, je vse skupaj minilo v dobrih 30 minutah.

Filmske zvezde se niso prikazale
Organizatorja podelitve, televizijska mreža NBC in Hollywood Foreign Press Association (HFPA), sta se zaradi stavke scenaristov odločila, da bosta filmske in televizijske zmagovalce razglasila na novinarski konferenci v hotelu Beverly Hilton, kjer sicer prireditev poteka vsako leto. Dobitnike nagrad so razglasili manj slavni igralci različnih televizijskih oddaj, medtem ko so slavne filmske zvezde v podporo scenaristom prireditev bojkotirale.

Najboljša filma sta Pokora in Sweeney Todd
No, podelitev je vseeno minila, kot se je hudomušno izrazila ena izmed prisotnih novinark, sicer bolj v slogu prebiranja kakšne vremenske napovedi, in nagrajenci so znani. Najboljši film v kategoriji filmska drama je postal romantična vojna drama Atonement (Pokora), ki je prejel tudi zlati globus za najboljšo filmsko glasbo, v kategoriji muzikal ali komedija pa je slavil Sweeney Todd, prav tako dvakrat - igralec Johnny Depp je za vlogo hladnokrvnega morilskega brivca prejel nagrado za najboljšega igralca v tej kategoriji.

Najboljši moški igralci: Johnny Depp, Daniel Day-Lewis in Bardem
Poleg Deppa sta slavila še Daniel Day-Lewis, ki je zlati globus za najboljšega igralca Sweeney Todd prejel v kategoriji drama, in sicer za odlično upodobitev trdosrčnega naftnega mogotca v filmu There Will Be Blood (Tekla bo kri). Žirija pa je nagradila še en negativen lik - hladnokrvnega morilca, ki ga je v trilerju No Country for Old Men zaigral Javier Bardem in zanj prejel nagrado za najboljšega stranskega igralca.

Najboljše ženske igralke: Cate Blanchett, Julie Christie in Marion Cotillard
Z zlatim globusom so poleg Day-Lewisa in filma Pokora nagradili še eno Britanko, Julie Christie, ki je bila za najboljšo dramsko igralko razglašena za vlogo ženske, obolele za alzheimerjevo boleznijo v drami Away From Her (Proč od nje). V kategoriji muzikal ali komedija je kipec za najboljšo igralko romal v roke francoske igralke Marion Cotillard za vlogo slavne šansonjerke Edith Piaf v biografski drami La Vie En Rose (Življenje v rožnatem). Najboljša stranska igralka pa je postala Cate Blanchett za upodobitev sicer moškega lika - Boba Dylana v filmu I'm Not There.

Najboljši tujejezični film je The Diving Bell and the Butterfly
Film The Diving Bell and the Butterfly o paraliziranem francoskem novinarju, ki z utripanjem veke narekuje svojo knjigo, je bil razglašen za najboljši tuji film, režiser Julian Schnabel pa je prejel nagrado za najboljšo režijo. Za najboljši animirani film je bil imenovan Ratatouille.

Dobitnika nagrade za najboljši scenarij sta brata Coen za film No Country for Old Men, najboljša pesem je postala Guaranteed iz Pennovega filma Into the Wild, ki jo je napisal Eddie Vedder, pevec skupine Pearl Jam, nagrado za življenjsko delo Cecil B DeMille pa je prejel Steven Spielberg.

V televizijskih krogih slavil tudi David Duchovny
HFPA je podelila tudi več televizijskih nagrad. Najboljša televizijska drama je postala Mad Men televizijske hiše AMC, najboljša komedija pa HBO-jeva hoollywoodska satira Extras. Nagrada za najboljšega televizijskega igralca je pripadla Davidu Duchovnyju za vlogo v nadaljevanki Californication (Kalijebafornija).

Kaj bo s podelitvijo oskarjev?
Kot je znano, scenaristi, ki stavkajo od začetka novembra, zahtevajo delitev dobička od prodaje DVD-jev in prodaje filmov ter nadaljevank na svetovnem spletu. Stavka utegne ogroziti tudi podelitev najprestižnejših filmskih nagrad oskarjev, ki bi morala biti 24. februarja.

Podelitev zlatih globusov