V zmagovalnem filmu Mustang je v glavni vlogi nastopilo pet deklet, in sicer Gunes Sensoy, Doga Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan in Ilayda Akdogan, ki so prejele kolektivno nagrado srce Sarajeva za najboljšo žensko vlogo. Foto: sff.ba
V zmagovalnem filmu Mustang je v glavni vlogi nastopilo pet deklet, in sicer Gunes Sensoy, Doga Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan in Ilayda Akdogan, ki so prejele kolektivno nagrado srce Sarajeva za najboljšo žensko vlogo. Foto: sff.ba
Benicio del Toro
Nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti so poleg režiserja Atoma Egoyana podelili tudi oskarjevcu Beniciu Del Toru. Foto: EPA

V filmu je v glavni vlogi nastopilo pet deklet, in sicer Gunes Sensoy, Doga Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan in Ilayda Akdogan, ki so prejele kolektivno nagrado srce Sarajeva za najboljšo žensko vlogo. Sicer pa je bil Mustang nagrajen zaradi kompleksnega in slojevitega prikaza položaja deklet na vasi, ki si, soočene s patriarhalno sredino, poskušajo izboriti svoj košček svobode.

Lani je nagrado za najboljši celovečerec prejela turško-francosko-nemška koprodukcija Klama dayika min (Pesem moje mame) Erola Mintasa.

Tudi moškim igralcem kolektivna nagrada
Za najboljšo moško vlogo pa si je nagrado srce Sarajeva razdelilo šest igralcev, ki so zaigrali v grškem filmu Chevalier režiserke Athine Rachel Chahgari. To so Jorgos Kentros, Vangelis Mourikis, Panos Koronis, Makis Papadimitriu, Jorgos Pirpassopulos in Sakis Ruvas.

V tekmovalnem programu igranih filmov se je za nagrade potegovalo deset filmov iz širše regije. Ocenjevala jih je mednarodna žirija, ki ji je predsedoval romunski režiser Calin Peter Netzer. Nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti so podelili oskarjevcu Beniciu Del Toru in režiserju Atomu Egoyanu. Posebni gost festivala je bil režiser Brillante Mendosa, ki so se mu poklonili z retrospektivo.

Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je dobil romunski film Toto si surorile lui (Toto in njegove sestre), katerega režijo podpisuje Alexander Nanau. Nagrado srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel črnogorski film Biserna obala, ki ga je režiral Dušan Kasalica.

Slovenski predstavniki
V boju za srce Sarajeva za celovečerne filme sta bili tudi slovenski koprodukciji - film Zenit režiserja Daliborja Matanića in Naš vsakdan režiserke Ines Tanović. V programu kratkih filmov je tekmovalo deset stvaritev, v sekciji dokumentarnih filmov pa 23 filmov, med njimi Dom v režiji Metoda Pevca. Poleg Pevčevega filma je bil na programu letošnjega sarajevskega festivala še slovenski mladinski film Utrip ljubezni Borisa Petkoviča, ki so ga prikazali v programu TeenArena.

Festival so v prestolnici Bosne in Hercegovine prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva, z željo, da bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta. Od takrat so ga med drugim obiskali Susan Sontag, Milče Mančevski, Bono, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Jeremy Irons in Angelina Jolie.