Samoborja bo v filmu kot Hasan Ibn nadomestil John Malkovich. Foto: Tone Stojko
Samoborja bo v filmu kot Hasan Ibn nadomestil John Malkovich. Foto: Tone Stojko
Vroče-hladni par v Nevarnih razmerjih
Alamut bo ponovno združil Malkovicha in Pfeifferjevo.
Predjamski grad
Izmailci bodo stanovali v Predjamskem gradu.

O projektu je hollywoodski studio prepričal režiser Roland Emmerich, ki meni, da je zgodba o fanatičnih teroristih danes zelo aktualna. Warner Bros. bo prevzel večino finančnih obveznosti, medtem ko bo Slovenija pri snemanju sodelovala s tehnično ekipo in stranskimi igralci. Te bodo iskali na avdiciji, ki bo razpisana v sredini aprila, izbranci pa bodo pred kamero stali z Johnom Malkovichem, ki je že obljubil sodelovanje kot kruti Hasan Ibn Saba, vodja izmailcev.

Za vlogo mladega Ibn Tahirja, enega izmed zaslepljencev, ki ga Ibn Saba z dvema prijateljema pošlje v vrtove na Alamutu, kjer naj bi doživeli raj, s tem pa bi si pridobil njihovo večno pokoriščino in fanatizem, ni uradno izbran še nihče. V igro zanjo je Orlando Bloom.

Nevarna razmerja tudi v Alamutu
Prav Alamut pa je ponudil možnost, da se ponovno združi eden izmed najbolj znanih filmskih parov: John Malkovich in Michelle Pfeiffer. Leta 1988 sta skupaj posnela Nevarna razmerja, in njun vroče-hladni odnos se je Emmerichu zdel idealen za ponovno sodelovanje. Pfeifferjeva je že sprejela vlogo Miriam, prve med dekleti v vrtovih Alamuta, ki je zadolžena za pripravo furij, deklet, ki kot rajske deklice zmešajo glavo vojakom, ki jih Hasan Ibn Saba pošlje v raj.

Priložnost tudi za neprofesionalne igralce
Če so glavne vloge rezervirane za velika hollywoodska imena, pa imajo Slovenci še vseeno dovolj možnosti za sodelovanje v prvem epskem spektaklu, posnetem s slovenskim sodelovanjem, delno tudi v Sloveniji. Na avdiciji bo največ mest namenjenih Hasanovim učencem in dekletom, ki se želijo vsaj pred kamerami preleviti v rajske deklice. Producenti si želijo predvsem sodelovanja naturščikov, saj naj bi bilo v Sloveniji preveč dramskih igralcev, ki si želijo tudi pred kamerami igrati kot na odru, zato za film hollywoodskega formata niso primerni.

V Alamut se bo preobrazil Predjamski grad
Ob prvem obisku Slovenije so producenti kot prizorišče snemanja izbrali Predjamski grad, kjer so pred leti že snemale tuje ekipe. Primeren se jim je zdel predvsem zaradi lege visoko na skali, ki je skoraj nezavzemljiva, za njim pa je mogoče postaviti tudi rajske vrtove. Spopad perzijske vojske in Hasanovih vojščakov pa nameravajo posneti v Maroku, saj je v Sloveniji nemogoče najti prizorišče, podobno današnjemu Iranu, kjer je pred tisoč leti trdnjava Alamut v resnici stala, preden je bila leta 1256 porušena v bitki.

Na projekt ga je spomnila Horvatova zmaga
Roland Emmerich se je zgodbe želel lotiti že pred leti, ko je končal snemanje Patriota, a si ni predstavljal, kako tako zapleten roman prenesti na veliko platno. Ponovno je nanj pomislil lani poleti, ko je med počitnikovanjem na avstrijskem Koroškem obiskal salzburški festival in slišal za Sebastjana Horvata, ki je na njem prav z Alamutom osvojil nagrado za najboljšega mladega režiserja.

Dramatizacija, ki jo je za dramsko postavitev opravil Dušan Jovanović, bo v pomoč tudi Emmerichu, čeprav Randy Kornfield in Jesse Alexander že pišeta novo priredbo. V Sloveniji bodo Alamuta začeli snemati v sredini julija. Ekipa naj bi pri nas ostala približno en mesec, nato pa se bo preselila v Maroko, kjer bo posnela še bitke. Po okvirnih napovedih naj bi film v kinematografe prišel poleti prihodnje leto.

Ste nasedli 1. aprilu?