Sporne volitve ameriškega predsednika leta 2000 so v filmu Ponovno štetje prikazane od dneva volitev 7. novembra do konca procesa na sodišču 12. decembra. Foto:
Sporne volitve ameriškega predsednika leta 2000 so v filmu Ponovno štetje prikazane od dneva volitev 7. novembra do konca procesa na sodišču 12. decembra. Foto:
Rezultat med demokratom Alom Gorom in republikancem Georgeem Bushem mlajšim je bil izjemno tesen. Kot prvega zmagovalca so razglasili Gora, čez nekaj ur pa je televizijska mreža ABC za zmagovalca razglasila Busha. Kopica odločilnih glasov Bushu v prid naj bi bila oddana prav na Floridi, kjer je bil guverner njegov brat Jeb.

Ponovno štetje (Recount) iz leta 2008 se potopi v ozadje realnih dogodkov, ko sta se za mesto ameriškega predsednika potegovala demokrat Al Gore, podpredsednik ZDA, in republikanec George Bush mlajši, guverner zvezne države Teksas, ki izhaja iz ene najvplivnejših ameriških rodbin. Film, ki si za svojo fikcijsko zgodbo sposodi tudi novice in dobesedne dialoge realnega dogajanja, razkriva proces, ki je pristal celo pred vrhovnim sodiščem.
Gore proti Bushu – od volitev do sodišča
V tesnem izidu so namreč sprva za zmagovalca razglasili Gora, čez nekaj ur pa Busha, saj naj bi veliko odločilnih glasov zanj oddali prav na Floridi, kjer je bil guverner njegov brat, Jeb Bush. Javnost se je spraševala, ali so bili ti glasovi sploh oddani pravilno oziroma ali so volivci zaradi spornega volilnega listka sploh vedeli, komu pravzaprav oddajajajo svoj glas. Gorov volilni štab je zahteval ponovno štetje glasov, kar se je zgodilo prvič v ameriški zgodovini.
Boj, ki sta ga v glavnem vodili zvezdniški ekipi odvetnikov na obeh straneh, je bil končan pred vrhovnim sodiščem dobrih pet tednov pozneje. Rezultat je znan; zmagal je Bush, ki je čez dobro leto začel vojno proti terorju, zaradi katere svet ni več takšen, kot je bil. Samo vprašamo se lahko, ali bi bil svet drugačen, če bi zmagal Gore, v naslednjih letih tudi z Nobelovo nagrado za mir.

Vrhunski Spacey

Intriganten in zanimiv film, ki razkriva zakulisje ponovnega štetja glasov, se ponaša tudi z izjemno igralsko ekipo (Laura Dern, Tom Wilkinson, Denis Leary, John Hurt, Bob Balaban), na čelu katere briljira dvakratni dobitnik oskarja za glavno moško vlogo Kevin Spacey.
Prvo "veliko" snemanje na sodišču
Spacey je poleg glavne vloge prevzel tudi producentsko delo. Scenarij za politično dramo, ki si za okvir vzame časovno obdobje od dneva volitev do konca sodnega procesa, je napisal Danny Strong, Jay Roach pa je kot režiser nadomestil Sydneya Pollacka, ki je zaradi bolezni odpovedal projekt in dan po premieri filma umrl zaradi raka. Film so posneli na Floridi,in kar nekaj prizorov v dejanski mestni hiši, na sodišču in pred stavbo kongresa. To je bilo tudi prvič, da so dovolili večji filmski ekipi snemati v prostorih sodišča.