Film prikazuje, kako Slovenci gledamo in dojemamo ZDA, družbo spektakla, blišča, kiča in bede ... Foto: JSKD
Film prikazuje, kako Slovenci gledamo in dojemamo ZDA, družbo spektakla, blišča, kiča in bede ... Foto: JSKD

Gre za celovečerni provokativni sociološki raziskovalni dokumentarni film, ki je bil posnet brez kakih dejanskih finančnih sredstev. Nastal pa je na njunem enomesečnem potovanju, kjer sta snemala posebnosti, norosti in "to, kar je za Američane normalno".

Iz teh posnetkov sta ustvarila zanimivo in zabavno zgodbo, ki govori torej o tem, kaj pomeni biti Američan - prikazano skozi oči slovenskih mladeničev.

Po zahodni obali ZDA
Zanimalo ju je, kakšna je identiteta sodobnega prebivalca ZDA, njegova miselnost, kakšne so zgodbe in ameriške sanje za kulisami, med ljudmi, na cesti …

Film je ambiciozno zastavljeno raziskovalno potovanje skozi štiri mesta zahodne obale: San Francisco, Los Angeles, San Diego in seveda razvpiti Las Vegas.

160 ur gradiva za skoraj dvourni film
Gašperin in Mencin sta iz 160 ur gradiva, ki sta ga posnela predlansko poletje, ustvarila skoraj dvourni dokumentarni film, za nastanek katerega sta združila svoje znanje novinarstva, kriminologije, glasbe in pedagogike. Film je podnaslovljen in z naracijo.

Dokumentarec Iskanje ameriških sanj bo na brezplačni projekciji prikazan drevi ob 19.30 v dvorani Kino kluba JSKD, po filmu pa je organiziran še pogovor z avtorjema.