Brad Pitt (na sliki med Chiwetelom Ejioforjem in Stevom McQueenom) je pri filmu sodeloval predvsem kot producent, njegova igralska vloga je precej majhna. Foto: Reuters
Brad Pitt (na sliki med Chiwetelom Ejioforjem in Stevom McQueenom) je pri filmu sodeloval predvsem kot producent, njegova igralska vloga je precej majhna. Foto: Reuters
Alfonso Cuaron, ki je bil tudi na podelitvi nagrad filmskih kritikov okronan za najboljšega režiserja, je - po lastnih besedah - hvaležen, da se mu v nasprotju z Davidom O. Russllom ni treba zahvaljevati veliki igralski zasedbi, češ da si le s težavo zapomni imena. "Obstaja razlog, da delam samo s Sandro in Georgeem." Foto: Reuters

Ameriške prevare, ki so po zadnjih dveh podelitvah počasi začele veljati za favorita, so ostale praznih rok.

Nagrada PGA je še ena v vrsti cehovskih filmskih nagrad, ki jih Hollywood podeljuje v odštevanju do težko pričakovanih oskarjev. In napovedovanje oskarjev jim gre kar dobro od rok: v preteklih šestih letih je zmagovalec nagrade PGA vsakokrat prejel tudi oskarja za najboljši film. (Pred sedmimi leti so se njihova mnenja razšla zaradi Naše male mis, ki so jo nagradili producenti, in Dvojne igre, za katero se je odločila Akademija.)

Tako Gravitacija (producenta: Alfonso Cuarón in David Heyman) kot tudi 12 let suženj (producenti: Anthony Katagas, Jeremy Kleiner, Steve McQueen, Brad Pitt in Dede Gardner) sta med največkrat nominiranimi filmi za nagrade ameriške Akademije filmskih umetnosti in znanosti, ki jih bodo podelili 2. marca. Gravitacija jih je z Ameriškimi prevarami prejela po deset, eno manj pa si je prislužila drama o svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga v sredini 19. stoletja ugrabili in prodali v suženjstvo.

Letos so bili nominiranci za nagrado PGA popolnoma enaki kot pozneje nominiranci za oskarja za najboljši film, le z eno spremembo: producenti so spregledali Philomeno, nominirali pa Reševanje gospoda Banksa.

Nagrajujejo tudi televizijske kategorije
Na podelitvi nagrad PGA so sicer slavili še film Moje življenje z Liberacejem, ki se v tekmo za oskarje ni podal, ker so ga v ZDA predvajali le po televiziji, dokumentarec o WikiLeaksu We Steal Secrets (Krademo skrivnosti) in Disneyjev animirani film Ledeno kraljestvo. Med TV-serijami sta, kot pred nekaj dnevi na podelitvi priznanj igralskega ceha (SAG), slavili Moderna družina in Kriva pota.

Chuck Lorre, scenarist in producent nanizank Veliki pokovci ter Dva moža in pol, je dobil nagrado Normana Leara, priznanje za posebne dosežke na televiziji. V kategoriji zabavne pogovorne oddaje je slavil The Colbert Report, med resničnostnimi serijami je najboljša CNN-ova kuharsko-popotniška Anthony Bourdain: Parts Unknown, med tekmovalnimi pa The Voice.