Selektor 12. festivala dokumentarnega filma je Miran Zupanič. Foto: Spletna stran festivala
Selektor 12. festivala dokumentarnega filma je Miran Zupanič. Foto: Spletna stran festivala
Polka film
Slovenija je v ZDA najbolj prepoznavna po polki in kranjskih klobasah, ugotavljajo ustvarjalci Polka filma (fotografija je nastala na snemanju filma), ki bo odprl festival. Foto: Arhiv RTV Slovenija

V Ljubljani se je začel 12. festival dokumentarnega filma, ki bo potekal vse do 31. marca. Dokumentarce iz petih sklopov bodo v Kosovelovi dvorani CD in v Kinodvoru tudi letos predvajali dvakrat. Pri tekmovalnem programu na temo človekovih pravic je sodeloval Amnesty International Slovenija. Programski direktor festivala je Simon Popek.

Med petimi tekmovalnimi filmi bo o glavni nagradi odločala žirija Amnesty International v sestavi Matjaž Hanžek, nekdanji varuh človekovih pravic, Peter Finnigan, izvršni sekretar organizacije "The Bhopal Medical Appeal", in programski direktor mednarodnega filmskega festivala "Watch docs Human Rights" Konrad Wirkowski.

Več podrobnosti o programu najdete na spletni strani festivala.
Izbirali bodo med filmi Krvno sorodstvo izraelske režiserke Noe Ben Hagai, nemškima filmoma Sam med štirimi stenami režiserke Alexandre Westmeier in Superjunaki režiserja Janka Romerja ter ameriškima dokumentarcema Strupena sled Johana Gianvita in Surov, ki ga podpisuje Joe Berlinger. Oba filma določa izrazito protiameriška drža.

V kategoriji Miti, ikone, mediji se bo zavrtel zabavni film režiserja Dušana Moravca Polka film. Popolnoma nasproten mu je slovenski dokumentarni film Vlada Škafarja z naslovom Nočni pogovori z Mojco, ki bo predstavljen v kategoriji Intimni portreti.

V Ljubljano prihajajo še znani dokumentarni filmi, kot so "La Danse", balet pariške opere Fredericka Wisemana, Doktrina šoka Michaela Winterbottoma in Mata Whitecrossa, film srbskega pankerskega dokumentarista Borisa Mitića z naslovom Nasvidenje, kako ste?.

V sekciji Retrospektiva bo v Ljubljano prišla največja retrospektiva bosansko-hercegovskega filma doslej. Selektor Miran Zupanič je zapisal, da izbrani filmi odsevajo proces dramatičnega preoblikovanja heterogene bosansko-hercegovske družbe iz arhaične in z naravo povezane v navidez homogeno industrijsko socialistično družbo.

Festival je odprl Polka film Dušana Moravca, o katerem lahko več preberete tukaj.