Frankenweenie je že tretji Burtonov film, pri katerem sodeluje Winona Ryder - res pa je, da je od zadnjega, Edvard Škarjeroki, minilo že 21 let. Foto: IMDb
Frankenweenie je že tretji Burtonov film, pri katerem sodeluje Winona Ryder - res pa je, da je od zadnjega, Edvard Škarjeroki, minilo že 21 let. Foto: IMDb
Tim Burton svoje zgodbe rad plete okrog osamljenih posameznikov, ki jih okolica ne razume. Foto: IMDb
Še en detajl iz Burtonovih filmov: ponavadi se začnejo z režiserjevo "reinterpretacijo" logotipa studia. Foto: IMDb

Črno-beli animirani celovečerec, v katerem med drugim - s svojimi glasovi - nastopajo Martin Short, Christopher Lee, Martin Landau in Winona Ryder, bo 10. oktobra otvoritveni film letošnjega londonskega festivala , istočasno pa prihaja tudi na britanska velika platna. (Mimogrede, to je prvi Burtonov celovečerec po Veliki ribi (2003), pri katerem ni sodeloval Johnny Depp, in prvi po Brezglavem jezdecu (1999), v katerem ni Helene Bonham-Carter.)

Pasji živi mrtvec
Frankenweenie, adaptacija Burtonovega kratkega filma iz leta 1984, je zgodba o Sparkyju, ljubljenemu psičku mladega navdušenca nad grozljivkami Victorja. Ko Sparkyja nekega dne povozi avto, ga njegov lastnik sklene na vsak način vrniti med žive. Pasji zombi s strahom in grozo navdaja celo sosesko - in Victor jih mora prepričati, da se za njegovim grozljivim novim videzom skriva isti prijazni psiček kot prej.

Preokruten za 1984
V času festivala bo v britanski prestolnici na ogled tudi razstava Art of Frankenweenie, ki bo na enem mestu zbrala originalne Burtonove skice, rekvizite, kulise in lutke, s pomočjo katerih si bo lažje predstavljati, koliko dela gre v oživljanje animacije na velikem platnu. In raznoraznega "materiala" se je v zadnjih 28 letih verjetno nabralo veliko - toliko časa je namreč že minilo, odkar je Burton, takrat zaposlen pri studiu Disney, v obliki (igranega) kratkega filma prvič posnel svojo zgodbico o zombipsičku. V njem sta nastopil Shelley Duvall in mlada Sofia Coppola, a se je odgovornim v studiu zdelo, da je preveč nazoren, da bi ga lahko, kot so to sprva načrtovali, predvajali kot predfilm za Ostržka.

Obstajajo tudi anekdote, po katerih je bil Burton zaradi Frankenweenieja pri Disneyu celo odpuščen. ("Sporni" izdelek lahko vidite med dodatki na DVD-ju Predbožične more.)

Za razliko od tistih Disneyevih šefov pred slabimi tridesetimi leti pa je direktorica londonskega festivala Clare Stewart nad Frankenweeniejem navdušena: 3D različica iz leta 2012 se ji zdi "idealen" film za začetek prireditve: "Duhovit, temačen in čudaški; ta čudovito izdelana 3D animacija v stop-motion tehniki zgodbo o Frankensteinu igrivo obrne na njeno "prišraufano" glavo." Londonske premiere se bodo verjetno udeležili tako Burton kot večina glavnih igralcev.

Leta 2009 je za podobno otvoritev istega festivala poskrbel Wes Anderson, ki je prišel predstavit animacijo The Fantastic Mr Fox.