David Cameron si želi večji finančni uspeh britanskih filmov. Foto: EPA
David Cameron si želi večji finančni uspeh britanskih filmov. Foto: EPA

Milijardna filmska industrija neprecenljivo prispeva k britanski kulturi, je po poročanju britanskega BBC-ja še dejal Cameron.
Po poročanju BBC naj bi Cameron podprl poročilo o britanski filmski industriji, ki ga pripravlja nekdanji minister za kulturo Chris Smith. Poročilo, ki ga bodo javnosti predstavili predvidoma prihodnji teden, naj bi predlagalo spremenjeno financiranje s pomočjo sredstev državne loterije.
Tržna uspešnost ali raznolikost?
Britanski filmski svet (British Film Council) naj bi pri financiranju bolj podprl filmske ustvarjalce, ki ustvarjajo pri gledalcih priljubljene filme, hkrati pa naj bi v poročilu pozvali Britanski filmski institut, naj izdela izvozno strategijo, ki bi povečala donosnost britanske filmske industrije.
Kot je za BBC povedal režiser Ken Loach, pa je pomembno ohraniti raznoliko filmsko industrijo s širokim naborom filmov, med katerimi je moč izbirati. "Če bi že pred začetkom snemanja vedeli, kateri film bo uspešen, potem ne bi bilo težav," je dejal Loach in dodal, da industrija prav zato potrebuje raznolikost in podporo za neodvisnost.
Najdonosnejši britanski film doslej je bil Kraljev govor, ki je v blagajne po svetu prinesel približno 300 milijonov evrov, nagrajen pa je bil tudi s štirimi oskarji.