Otvoritveni film festivala (ki se sicer ne poteguje za nagrade) je letos zgodba o pokojni monaški princesi Grace, ki jo je upodobila Nicole Kidman. Foto: Reuters
Otvoritveni film festivala (ki se sicer ne poteguje za nagrade) je letos zgodba o pokojni monaški princesi Grace, ki jo je upodobila Nicole Kidman. Foto: Reuters
Prihodnjih 12 dni bo Cannes svetovno družabno središče, tam se bo kar trlo zvezdnikov. Foto: EPA
Niz fotografij velikanov filma na vsakoletnih uradnih plakatih festivala tokrat nadaljuje sepija Marcella Mastroiannija v vlogi Fellinijeve klasike 8 1/2. Foto: EPA
Letošnji žiriji predseduje Jane Campion, edina režiserka z zlato palmo doslej. Foto: EPA
Film o Grace Monaški odprl canski festival
V Cannesu se začenja filmski festival

Po ostrih kritikah o izključenosti režiserk, ki so vrhunec doživele leta 2012, ko se pod nobenega od 22 filmov, ki so se potegovali za zlato palmo, ni podpisala ženska, je letos podoba precej drugačna. Med 49 filmi v festivalskem izboru jih je 15 izpod ženskih režiserskih vajeti. "Kar se tiče kakovosti, je to dobro leto za ženske," je dejal direktor festivala Thierry Frémaux, ki je pri tem odločno poudaril, da so filme izbrali, ker so dobri, in ne zato, ker so jih posnele ženske. Spremenjeno razmerje med moškimi in ženskimi je zato le naključje, ki pa je seveda zelo dobrodošlo.

Glavna sekcija v znamenju uveljavljenih imen
Za glavno nagrado, zlato palmo, se poteguje 18 filmov, še 20 filmov tekmuje v sekciji Un Certain Regard, vzporedno pa potekajo še kategorije Dva tedna režiserjev (Directors' Fortnight), Teden kritikov in še nekaj drugih. Kot piše Guardian, nekateri festivalu očitajo, da je preveč predvidljiv ter da se preveč zanaša na ene in iste filmske obraze. O tem priča tudi to, da je med 18 režiserji kar 13 takih, ki so se že potegovali za zlato palmo. "Odlični režiserji delajo odlične filme in zanje bo vedno prostor v Cannesu," na tovrstne očitke odgovarja Frémaux.

Kot kaže seznam nominirancev, bodo na festivalu največji pečat pustili uveljavljeni režiserji, ki jih bo spremljal kup užaljenih drugih uveljavljenih režiserjev. Brata Dardenne, dvakratna prejemnika zlate palme, se tokrat šestič potegujeta za prestižno nagrado, in sicer s filmom Dva dneva, ena noč (Deux jours, une nuit), v katerem si Marion Cotillard kot obupana zaposlena na vse kriplje prizadeva obdržati delo. 83-letna legenda francoskega filma Jean Luc Godard tokrat tekmuje sedmič, in sicer z abstraktnim 3D-filmom Adieu au Langage (Zbogom jeziku). Največ nominacij med letošnjimi nominiranci ima angleški režiser Ken Loach, ki se v "boj" tokrat podaja že dvanajstič, tokrat z dramo Jimmy's Hall, ki se dogaja na Irskem. David Cronenberg se letos predstavlja z dramo Maps to the Stars, v katerem je glavno vlogo znova, enako kot v Kozmopolisu, zaupal Robertu Pattinsonu. Mike Leigh, ki doma že ima zlato palmo, se na francosko riviero vrača z biografsko dramo Mr. Turner, v kateri popisuje življenje slavnega britanskega impresionista J. M. W. Turnerja.


Kritike o vedno istih obrazih
Pisateljica Agnes Poirier, ki sodeluje v predizboru filmov, na očitke o tem, da se pojavljajo vedno ena in ista imena, odgovarja, da ni tako. "Menim, da je vsaj toliko pozornosti kot režiserju namenjeno samemu filmu." Nekateri kritično opozarjajo tudi, da festival potrebuje sveže režiserske obraze. "Sveža kri? Tej so namenjene stranske sekcije. Vsi obrazi, ki jih vidimo v glavni sekciji, so začeli svojo pot na Tednu kritikov in sekciji Dva tedna režiserjev." Ob tem dodaja, da bi bilo, če bi zlato palmo podelili neuveljavljenemu režiserju, podobno, kot če bi Nobelovo nagrado književnost podelili literarnemu prvencu.

Letošnji žiriji, ki jo sestavlja pet žensk in štirje moški, predseduje Novozelandka Jane Campion, ki je edina režiserka doslej, ki se lahko pohvali z zlato palmo. Prestižno nagrado je prejela leta 1993 za zdaj že filmsko klasiko Klavir.

Poklon začetku špagetivesternom
Festival se bo sklenil s poklonom Quentina Tarantina Sergiu Leoneju, v počastitev 50. obletnice začetka špagetivesternov pa si bodo gledalci ogledali Leonejev film Za pest dolarjev, v katerem sta leta 1964 zaigrala Clint Eastwood in Gian Maria Volonté.

Za zlato palmo se potegujejo:
Clouds of Sils Maria
, r. Olivier Assayas
Saint Laurent, r. Bertrand Bonello
Kis uyuksu (Zimsko spanje), r. Nuri Bilge Ceylan
Maps to the Stars (Zemljevidi zvezd), r. David Cronenberg
Deux jours, une nuit (Dva dneva, ena noč), r. Jean-Pierre in Luc Dardenne
Mommy (Mamica), r. Xavier Dolan
Captives (Ujetniki), r. Atom Egoyan
Adieu au langage (Zbogom jeziku), r. Jean-Luc Godard
The Search (Iskanje), r. Michel Haznavicius
The Homesman, r. Tommy Lee Jones
Futatsume no mado (Umiri vodo), r. Naomi Kawase
Mr. Turner (Gospod Turner), r. Mike Leigh
Jimmy's Hall, r. Ken Loach
Foxcatcher (Lovec na lisice), r. Bennett Miller
La Meraviglie (Čudesa), r. Alice Rohrwacher
Timbuktu, r. Abderrahmane Sissako
Relatos salvajes (Divje zgodbe), r. Damian Szifron
Leviathan, r. Andrej Zvyagintsev

Na jugu Francije bo navzoča tudi slovenska filmska produkcija
Na filmskem sejmu bodo predstavili tretji celovečerec režiserja Vinka Möderndorferja Inferno in prvi celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Drevo. V sklopu Short Film Corner, profesionalne platforme za kratki film, kjer imajo avtorji možnost svoj film predstaviti najširšemu krogu ljudi z vsega sveta, bodo Slovenijo predstavljali štirje kratki filmi: animirani filmKoyaa-Roža režiserja Kolja Sakside v produkciji ZVVIKS-ja, igrana filma Adagio režiserja Blaža Završnika in Boom Boom Bis režiserja Janija Severja v produkciji Sever & Sever Production ter mladinski film Kresnik: Ognjeno izročilo v režiji Davida Sipoša in v produkciji Haritude Ventures.

V paviljonu Next so med 350 prijavljenimi projekti izbrali 67 projektov, med njimi slovenski dokumentarni projekt Houston, imamo problem režiserja Žiga Virca, ki nastaja v produkciji Studio Virc. Producent filma Boštjan Virc bo projekt v Cannesu predstavljal 17. maja.

Film o Grace Monaški odprl canski festival
V Cannesu se začenja filmski festival