Michael Scott je popkulturi zapustil vsaj en klasičen citat 'That's what she said!' (To je ONA rekla!) kot odgovor na vsako repliko, v kateri je mogoče slišati seksualen podton. Foto:
Michael Scott je popkulturi zapustil vsaj en klasičen citat 'That's what she said!' (To je ONA rekla!) kot odgovor na vsako repliko, v kateri je mogoče slišati seksualen podton. Foto:

Nočem, da se mi ljudje prilizujejo, ker mislijo, da bom pomagal njihovi karieri. Rad bi, da se mi prilizujejo, ker me imajo iskreno radi.

Michael Scott
Michael Scott: 'Včasih začnem stavek, pa sploh ne vem, kam gre. Upam samo, da ga bom spotoma našel. Kot nekakšen improviziran pogovor - improgovor.'

Toliko so jih pri NBC-ju 'našteli' v prvi polovici "dvojne" epizode humoristične serije, ki se je rodila iz istoimenske britanske pogruntavščine Rickyja Gervaisa, jo (vsaj po dolžini) daleč presegla in vseh sedem sezon stavila predvsem na lik napornega 'šefa' Michaela, ki ga je igral Steve Carell. V drugi polovici četrtkove epizode je gledanost padla na "pičlih" osem milijonov, kar pa je še vedno več ljudi, kot si jih je teden pred tem ogledalo prihod novega gostujočega lika, ki ga igra Will Ferrell (7,7 milijona gledalcev). Sicer je v sedmi sezoni povprečna gledanost Pisarne nekje okrog 7,4 milijona na epizodo. (Mimogrede, lovoriko četrtkovega večera je vseeno odnesla mreža Fox - Ameriški idol je gledalo 19 milijonov ljudi).

Michael, ki je Dunder Mifflin nekajkrat skoraj uničil, ni bil odpuščen, pač pa se s svojo zaročenko Holly seli v Colorado; svojo službo je predal namestniku Deangelu Vickersu (Will Ferrell), pred tem pa je organiziral še zadnjo podelitev tradicionalnih nagrad dundie. V resnici je Carell serijo zapustil, ker bi se rad bolj posvetil svoji filmski karieri.

Deangelov prevzem vajeti pisarne je samo kratkoročen: za zadnjo epizodo letošnje sezone so producenti napovedali celo poplavo zvezdniških gostov in eden izmed njih naj bi postal tudi Michaelova stalna zamenjava. Trenutno so za zadnji del sedme sezone potrjeni Will Arnett, Ricky Gervais, Ray Romano, James Spader, Catherine Tate in celo Jim Carrey.

Recenzentom je bilo grenko-sladko slovo, ki ga nekateri postavljajo ob bok drugim velikim igralskim odhodom v televizijski zgodovini (slovo Davida Duchovnyja od Dosjejev X, Michaela J. Foxa od Vseh županovih mož, McLeana Stevensona od M.A.S.H.-a in Shelley Long od Cheers), večinoma všeč. "Ni bilo nobenega 'šokerja' v maniri Skrivnostnega otoka. Toda v nasprotju s Seinfeldom, še ene serijo, v kateri se je bilo z liki lažje poistovetiti, kot da bi ti bili všeč, nam je to slovo dalo priložnost za pretakanje solza. Pravzaprav je Carellov odhod v zadnjih tednih vdahnil novo življenje seriji, ki je počasi stagnirala že vse od Jimove in Pamine poroke naprej," je za London Free Press napisal Kevin Williamson.

Brez pompoznih govorov in cirkusa
Pri Washington Postu so prepričani, da je bil Michaelov odhod popoln: "Michaelovo nedramatično slovo je bil najboljši mogoč konec. Preden je stopil v taksi, ki ga bo peljal na letališče, se je obrnil in opazoval svoje nekdanje uslužbence pri delu - v vsej njihovi čudaškosti in povprečnosti. Bilo je srce parajoče." Tudi drugi recenzenti so opazili, da so pri NBC-ju poskušali iz Michaelovega slovesa delati čim manjši cirkus - najbrž z impliciranim sporočilom, da bo lahko serija preživela tudi brez njega.

Preživela morda, ne bo pa lahko. Steve Carell je namreč iz lika, ki mu ga je predal Ricky Gervais, naredil veliko več kot le njegovo ameriško kopijo. "Iz njega je naredil ranljivega, nesamozavestnega, neznansko labilnega moža, ki se ravna po zgledih popkulture in ljudi okrog sebe, a je sveto prepričan (in zaradi tega je bil zasluženo tudi v ospredju pozornosti), da ravna pravilno, tudi kadar je vsem okrog njega jasno, da ga lomi," je o njem napisal TV-kritik Ken Tucker.

Nočem, da se mi ljudje prilizujejo, ker mislijo, da bom pomagal njihovi karieri. Rad bi, da se mi prilizujejo, ker me imajo iskreno radi.

Michael Scott