Jackie Chan je postal prava ikona popularne kulture. Foto: Reuters
Jackie Chan je postal prava ikona popularne kulture. Foto: Reuters

V Hongkongu rojeni igralec in mojster borilnih veščin je postal sinonim za akcijske filme, skupno pa je nastopil v več kot 150 filmih. V igralske vode je zašel že kot otrok, samo lani pa je zaslužil 61 milijonov dolarjev, kar ga uvršča na drugo mesto Forbesove lestvice najbolje plačanih igralcev.

Jackie Chan je v štirih desetletjih postal svetovna popkulturna ikona. Za svoje vloge v akcijskih komedijah je prejel mnogo različnih nagrad, večinoma tiste za priljubljenost. Prislužil si je tudi svojo zvezdo tako na hongkonški Aveniji zvezd kot na hollywoodskem Pločniku slavnih.

Svojo kariero je začel kot kaskader, delal pa je tudi s svojim idolom Bruceom Leejem v legendarnih filmih Fists of Fury in Enter The Dragon na začetku sedemdesetih let. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so tudi Karate Kid, Ful gas in Kung Fu Panda.

"Iz srca bi se rad zahvalili akademiji za to nagrado, ki me spodbuja in priznava moje dosežke še ko sem "mlad"," je zapisal na Facebooku in dodal, da je počaščen, da je prvi Kitajec v zgodovini, ki bo prejel to nagrado.

Še trije prejemniki častnega oskarja
62-letni Chan sicer ne bo edini prejemnik častnega oskarja, saj ga bo akademija na slovesnosti 12. novembra podelila tudi britanski montažerki Anne V. Coates, ki je prejela oskarja za Lawrencea Arabskega, v več kot 60 letih pa je sodelovala z nekaterimi najbolj priznanimi režiserji, vodji izbora igralske zasedbe Lynnu Stalmastru, ki je sodeloval pri več kot 200 filmih, med njimi tudi pri filmih Diplomiranec, Odrešitev in Tootsie, in režiserju dokumentarnih filmov Fredericku Wisemanu, ki je posnel skoraj 60 filmov.

Častne oskarje oziroma Governors Awards od leta 2009 podeljujejo na posebnem dogodku, da razbremenijo veliko oskarjevsko svečanost in dobitnikom častnega oskarja za kariero posvetijo več pozornosti. Podelitev častnih nagrad bo novembra. Do zdaj so nagrade med drugimi prejeli Lauren Bacall, Francis Ford Coppola, Oprah Winfrey, Angelina Jolie in Spike Lee.