Chiwetel Ejiofor oskarja sicer ni dobil, a je seveda že nominacija njegovo kariero potisnila na naslednjo stopničko. Foto:
Chiwetel Ejiofor oskarja sicer ni dobil, a je seveda že nominacija njegovo kariero potisnila na naslednjo stopničko. Foto:
Po smrti M njeno službo prevzame Gareth Mallory (Ralph Fiennes).
Javierja Bardema bo v zlobi težko prekositi. Foto: Kolosej

Tudi naslednjo bondiado bo, tako kot predlanski Skyfall, režiral oskarjevec Sam Mendes. V tako kritiško kot komercialno silno uspešnem filmu je bil osrednji zlobnež Javier Bardem kot Silva, iznakaženi in zagrenjeni nekdanji agent, ki se je obrnil proti svoji agenciji in "materi" M; film je zaslužil rekordnih 1,1 milijarde dolarjev.

Če gre verjeti poročilom filmskega bloga The Wrap, je najverjetneje, da bo Chiwetel Ejiofor, zvezda zgodovinske drame 12 let suženj, tisti, ki se bo v 24. bondiadi pridružil Danielu Craigu (007), Ralphu Fiennesu (v vlogi M bo zamenjal Judi Dench), Naomi Harris (Moneypenny) in Benu Whishawu (Q). V produkcijsko fazo projekt stopa to poletje, premiera pa je napovedana za 6. november 2015.

Chiwetela bomo videli še večkrat
"Če bi producenti lahko "zapeli" igralca Ejioforjevega kalibra, bodo na dobri poti k novi uspešnici," je v pomanjkanju uradne potrditve komentiral David Black, predsednik Mednarodnega kluba oboževalcev Jamesa Bonda. 36-letni Ejiofor, ki je bil v zadnjih mesecih mednarodne pozornosti deležen zaradi svoje vloge nasilno zasužnjenega Solomona Northupa, se je nigerijskima staršema rodil v Londonu. Obiskoval je igralsko akademijo v Londonu, v vlogi zlikovca pa se je preizkusil že zdavnaj: leta 2005 je bil "Operativec" v znanstvenofantastični drami Serenity Jossa Whedona. Trenutno je igralec zaseden s snemanjem še ene znanstvene fantastike, Z for Zachariah, potem pa ga čaka še Triple Nine, kjer bo nastopil ob Kate Winslet, Woodyju Harrelsonu in Caseyju Afflecku.

Še prezgodaj za temnopoltega Bonda?
(Neuradne) vesti sicer ne odobravajo vsi. Filmska kritičarka Ashley Clark (Sight & Sound) je verjetno upravičeno izpostavila: "Škoda, da ne beremo, da so ga izbrali za prvega temnopoltega Bonda. Očitno bo na to treba še malo počakati ... Čeprav sem prepričana, da se bo to nekoč zgodilo. Ampak Ejiofor se bo z vlogo negativca za tisto že vnaprej diskvalificiral, kar je škoda."

Med igralkami, za katere se šušlja, da so v igri za novo Bondovo dekle, sta med drugim Kate Upton in Helen Flanagan, išče pa se še skandinavsko dekle, ki bo nova "ljubezen Bondovega življenja". Prav tako še ni znano nič o zapletu filma ali vsaj njegov naslov (napovednik za domnevno bondiado Come and Dive, ki se je na spletu pojavil pred kratkim, je bil namreč lažen).

Primeren obraz ni vse
Seveda pa pri nobenem filmu o Bondu ne gre samo za izbiro pravega igralca. "Ejiofor je dober igralec s širokim razponom, ki je že blestel v znanstveni fantastiki, dramah in komedijah, zato je več kot sposoben za to vlogo. Kar je manj predvidljivo, pa je scenarij," opozarja Dave Calhoun iz revije Time Out. "Če bo antagonist slabo zamišljen, kot je bil lik Mathieua Amalrica v Kvantumu sočutja, bo povsem vseeno, kdo ga igra. Ne bo delovalo. V zadnjem filmu je bil Bardemov zlikovec skupno zmagoslavje igralca, režiserja in scenarija. Nikoli ne uspeš samo z enim elementom."