Film Gasparja Noéja, naslovljen Love bo doživel premierno projekcijo ob polnoči. Tukaj na fotografiji z 62. canskega festivala, na katerem je bil premierno prikazan njegov Enter the Void. Poleg njega je Paz de la Huerta, ki je odigrala glavno vlogo. Foto: EPA
Film Gasparja Noéja, naslovljen Love bo doživel premierno projekcijo ob polnoči. Tukaj na fotografiji z 62. canskega festivala, na katerem je bil premierno prikazan njegov Enter the Void. Poleg njega je Paz de la Huerta, ki je odigrala glavno vlogo. Foto: EPA

Največ pozornosti je deležna najava, da bo premierno predvajan film Love Gasparja Noéja, v Buenos Airesu rojenega francoskega avtorja. V preteklosti sta že dva njegova filma doživela premieri v okviru canskega tekmovalnega programa. Šlo je za njegova prejšnja filma, Enter The Void (slov. V praznino) pred šestimi leti in Irréversible (slov. Nepovratno) leta 2002.

Love, ki je Noéjev četrti celovečerni film in prvi po Enter The Void, bo deležen polnočne projekcije zunaj tekmovalnega programa. Napovedujejo ga kot izzivalno melodramo o fantu in dekletu … in še enem dekletu oziroma kot vznemirjujočo seksualno fantazmagorijo v tehniki 3D.

In še osem dodanih filmov
Tekmovalni program so dopolnili s filmom francoskega režiserja Guillauma Niclouxa, naslovljen The Valley of Love, v katerem filmska zvezdnika Gérard Depardieu in Isabelle Huppert igrata par, ki se ponovno združi v Dolini smrti po sinovi smrti. Kot zadnji se je v tekmovalni program uvrstil še Chronic s Timom Rothom v glavni vlogi, ki ga je posnel mehiški režiser in producent Michel Franco. Gre za njegov prvi film v angleškem jeziku.

V sekcijo Un Certain Regard so dodali še naslednje filme: Alias Maria Joséja Luisa Rugelesa Gracie, Taklub filipinskega režiserja Brillanteja Mendoze, Lamb Yareda Zelekeja (prvi etiopski film v uradnem izboru v zgodovini canskega festivala), Cemetery Of Splendour v preteklosti z zlato palmo že nagrajenega Apichatponga Weerasethakula in še AN, film japonske režiserke Naomi Kawase, tako rekoč redne gostje tega festivala.

In še zadnja dopolnitev programa - posebne projekcije bo deležen Don't Tell me the Boy Was Mad francoskega režiserja Roberta Guediguiana. Omeniti velja še, da v nasprotju s prejšnjimi leti končni izbor ne prinaša filmov, ki so doživeli predhodne projekcije v okviru festivala Sundance.

Slovenski pridih na festivalu
V uradni program Un certain regard se je uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Zvizdan (slo. Zenit) režiserja Daliborja Matanića. V glavnih vlogah nastopata Tihana Lazović in Goran Marković, v filmu pa nastopajo še Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić in Ksenija Marinković. Režiser je povedal, da gre za "ljubezenski film, ki govori o moči, ki jo potrebuje ljubezen, da se v svoji čistosti dvigne nad muljem, s katerim se vsak dan soočamo". "Cela ekipa je uživala v ustvarjanju filma. Ob ljudeh, s katerimi redno sodelujem, sem tokrat sodeloval z direktorjem fotografije Markom Brdarjem, ki sem ga spremljal pri študentskih filmih. Ima sijajno notranjo intuicijo, tako da sva pri filmu sodelovala brez besed."