Organizatorjem LIFFe-a bodo nova sredstva prav prišla. Foto:
Organizatorjem LIFFe-a bodo nova sredstva prav prišla. Foto:
Program MEDIA Plus spodbuja razvoj evropske kinematografije. Foto: europa.en.int

Po festivalu SNIFF-u - Mednarodni festival kratkega filma v Novem mestu - je LIFFe prvi slovenski festival s podporo EU-ja. Za sredstva programa MEDIA Plus se lahko potegujejo avdiovizualni festivali, ki na spored uvrstijo vsaj 70 odstotkov evropskih filmov iz vsaj 10 različnih držav članic programa MEDIA Plus.

Zapovedano mednarodno sodelovanje
Festivali, ki kandidirajo za razpisana finančna sredstva, morajo poleg tega sodelovati z drugimi evropskimi festivali prek mrež festivalov iz vsaj 10 držav članic programa MEDIA Plus ali prek dogovorov o sodelovanju s festivali iz vsaj 3 držav članic programa MEDIA Plus.

Najvišji znesek podpore je 35.000 evrov, podpora festivalu pa nikoli ne presega 50 odstotkov vseh upravičenih stroškov, ki nastanejo pri izvedbi festivala. Organizatorji lahko tako pridobljena sredstva porabijo za promocijo in oglaševanje, najem opreme, podnaslavljanje in prevode ter prevoz kopij.

16. srečanje ljubiteljev dobrih filmov
Leto bo LIFFe že 16. postregel s prikazom visokokakovostnih filmov, od katerih nekaterih zaradi nekomercialne usmerjenosti ne moremo zaslediti na rednem sporedu kinematografov. Cineasti se bodo v Ljubljani tako mudili med 10. in 24. novembrom, ko se bo Cankarjev dom za dva tedna spremenil v osrednji ljubljanski kinematograf.

Cankarjev dom je tudi organizator festivala, festivalske projekcije pa potekajo tudi v dvoranah Kinodvora in Ljubljanskih kinematografov.