Srdan Golubović v filmu Krogi raziskuje dolgotrajne posledice pred leti zagrešenega zločina. Foto: Vertigo Emotionfilm
Srdan Golubović v filmu Krogi raziskuje dolgotrajne posledice pred leti zagrešenega zločina. Foto: Vertigo Emotionfilm
Krogi
Žirija festivala GoEast je zapisala, da je režiser filma Krogi 'zgodovinski travmatičen dogodek pretvoril v kompleksno in večplastno filmsko zgodbo'. Foto: Vertigo Emotionfilm

Kot je v obrazložitvi zapisala žirija pod predsedstvom madžarskega režiserja Bencea Fliegaufa, je Golubović "zgodovinski travmatičen dogodek pretvoril v kompleksno in večplastno filmsko zgodbo".

Več o filmu Krogi preberite tukaj.

Krogi obravnavajo smrt bosansko-srbskega vojaka Srđana Aleksića, ki so ga leta 1993 ubili soborci, ker je rešil življenje bošnjaškemu prijatelju. Film pripoveduje o petih posameznikih, ki jih povezuje tragičen dogodek, vsak izmed njih pa se s preteklostjo sooča na svoj način. V filmu igrajo Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović in Vuk Kostić.
Večkrat nagrajeni film
Z nagrado festivala GoEast film nadaljuje niz mednarodnih priznanj - med drugim je prejel nagrado ekumenske žirije na 63. Berlinalu in posebno nagrado žirije na filmskem festivalu Sundance, za najboljši film pa ga je izbralo tudi občinstvo filmskega festivala v Bariju.
Film je nastal v produkciji Filmske kuće Baš Čelik iz Srbije, slovenskega Vertigo Emotionfilma, Neue Mediopolis Filma iz Nemčije, francoskega La CineFracture in hrvaškega Propeler Filma. Sofinancirali so ga Filmski center Srbije, MDM Leipzig, Medienboard Berlin Brandenburg, Slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski sklad republike Slovenije, Medienboard Berlin Brandenburg, Arte France Cinema, ZDF arte, Fond Sud Cinema iz Francije, ob sodelovanju FS Vibe filma.
Glavno nagrado je v Wiesbadnu prejela gruzijsko-nemška-francoska koprodukcija Dolgi svetli dnevi režiserjev Nane Ekvtimišvili in Simona Grossa.