Sorkinu svet računalnikov, spleta in boj za pionirske podvige v njem ni tuj, saj se je v podobno študijo podal že pri pisanju scenarija za film Socialno omrežje. Foto: EPA
Sorkinu svet računalnikov, spleta in boj za pionirske podvige v njem ni tuj, saj se je v podobno študijo podal že pri pisanju scenarija za film Socialno omrežje. Foto: EPA

Imel sem priložnost spoznati ljudi, ki ga imajo v čislih, čeprav je vsakega izmed njih na kaki točki pripravil do solz; ampak zaradi njega so boljši pri tem, kar delajo.

Aaron Sorkin
Avtorske pravice za adaptacijo slavne Jobsove biografije izpod peresa Walterja Isaacsona so kupili že lani jeseni - a trenutno kaže, da bo konkurenčni film z Ashtonom Kutcherjem v glavni vlogi končan in v kinematografih prej kot Sonyjev. Foto: EPA

Za film si je zamislil samo tri prizore; vsak izmed njih se bo dogajal v zaodrju, tik po eni od slavnih Applovih predstavitev novega izdelka, in bo trajal 30 minut v "resničnem času" (za like na platnu bo torej minilo točno toliko časa kot za gledalce).

Potem ko je slavni ustanovitelj Appla 5. oktobra lani izgubil bitko z rakom, se je že dva dni pozneje razširila vest, da so pri Sonyju odkupili pravice za ekranizacijo njegove (takrat še neizdane) uradne biografije (zanje naj bi plačali med enim in tremi milijoni dolarjev, je takrat poročal Movie Deadline).

Vsaka šola nekaj stane
Sorkin, ki je za isti studio napisal že scenarij po (neuradni) biografiji Marka Zuckerberga - govorimo seveda o filmu Družabno omrežje - je bil menda že od samega začetka prva in najbolj logična izbira scenarista za ta projekt. A zmagovalnega recepta očitno noče ponavljati: film o Jobsu bo raje kot po knjižni predlogi spisal na podlagi lastnih raziskav. "Trenutno se srečujem z vsemi ljudmi v Stevovem življenju, od (soustanovitelja Appla) Wozniaka do vseh, ki so imeli opravka z Macintoshem," je Sorkin povedal za spletno stran The Daily Beast. "Imel sem priložnost spoznati ljudi, ki ga imajo v čislih, čeprav je vsakega izmed njih na kaki točki pripravil do solz; ampak zaradi njega so boljši pri tem, kar delajo."

Od Macintosha do iPoda
Sorkin se bo osredotočil na tri prelomne trenutke v Jobsovi karieri: zadnje trenutke pred predstavitvijo računalnika Macintosh, enega izmed njegovih podvigov pri Next Computer (morda predstavitev sistema leta 1998) in razkritje prvega iPoda. Pri podajanju zgodbe se bo povsem izognil rezom, in dogajanja ne bo prekinjal s kakimi spominskimi prebliski in drugimi rdečimi nitmi.

Je pa scenarist namignil, da bo v film vključil še en element: različico Applovega prvega oglasa iz serije Think Different. "Če bom znal zaključiti film s temi besedami, s tistim slavnim nasnetim glasom - 'Here's to the crazy ones (To je za tiste nore), če si bom tak konec znal zaslužiti, sem napisal film, ki sem ga hotel napisati."Katerega izmed obeh filmov boste gledali?
Sorkinov pristop k temi tako pravzaprav drastično odstopa od "paketa", ki so ga plačali pri Sonyju; predstavljali so si namreč širši, bolj velikopotezen (in konvencionalen) pregled Jobsovega življenja. Točno tak film namreč trenutno snema konkurenčna ekipa, ki je za naslovno vlogo dobila Ashtona Kutcherja in za katero scenarij piše Matt Whiteley. Vseeno pa Sorkinova taktika marsikoga bolj zanima: "Zelo lahko bi bilo samo na dan privleči klasično zaporedje uspehov - to pa zveni kot svež, izviren pristop," je za BBC komentiral urednik filmske revije Empire.

Vsi niso tako navdušeni: uporabniki foruma Macrumors se denimo bojijo, da bomo tako prikrajšani za prizore Jobsovih "spopadov" s tekmecem Billom Gatesom (ta odnos je v ospredje postavil TV-film Pirates of Silicon Valley).

Imel sem priložnost spoznati ljudi, ki ga imajo v čislih, čeprav je vsakega izmed njih na kaki točki pripravil do solz; ampak zaradi njega so boljši pri tem, kar delajo.

Aaron Sorkin