Brezčasno klasiko Rešitev v zadnjem trenutku bo 25. avgusta na klavirju v živo spremljal Neil Brand. Foto: Promocijsko gradivo
Brezčasno klasiko Rešitev v zadnjem trenutku bo 25. avgusta na klavirju v živo spremljal Neil Brand. Foto: Promocijsko gradivo
Slovenska kinoteka
Ob 20-letnici Slovenske kinoteke bo ta pod zvezdnim nebom predstavila štiri filmske klasike iz svojega arhiva. Foto: Slovenska kinoteka

Muzejska ploščad bo od torka do sobote gostila Letni kino, ki prinaša štiri bisere iz kinotečnega arhiva. Na 35-milimetrskem filmskem projektorju si bo mogoče ogledati filme Do zadnjega diha v režiji Jean-Luca Godarda iz leta 1960, Mesto teme režiserja Alexa Proyasa iz leta 1998 in Heavy Metal, ki je nastal leta 1981 v režiji Geralda Pottertona.

Najboljše iz zadnje Animateke
Z dvema projekcijama bo v Letnem kinu gostovala Poletna Animateka, na ogled pa bo tudi nabor najboljših animiranih filmov zadnjega festivala Animateka. V sklopu tega bodo predvajali sedem kratkih animacij ter animirani film Fantomski deček režiserjev Alaina Gagnola in Jean-Loup Feliciolija.

Univerzalni jezik smeha
Na Kongresnem trgu bo 25. avgusta na sporedu klasika iz zlate dobe nemih komedij. Rešitev v zadnjem trenutku režiserjev Freda Newmeyerja in Sama Taylorja iz leta 1923 bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand. V filmu nastopa Harold Lloyd v vlogi naivneža iz malega kraja, ki skuša uspeti v velemestu, da bi se lahko poročil s svojo izbranko. Ob prihodu v mesto sicer ne gre vse po načrtih. Najde si pritlehno službo prodajalca, povsem drugačno zgodbo pa opisuje v pismih dekletu, ki ga kmalu razkrinka. Prav brezčasna klasika nemega filma je bil tista, ki je igralca izstrelila med filmske zvezde. "Čudovito je opazovati, kako te komedije še vedno izvabijo smeh pri gledalcih vseh starosti in na vseh koncih sveta. Smeh je univerzalen jezik. Ljudi poveže v skupnost ne glede na to, kako različni so. To je najslajši zvok na vsem širnem svetu," je nekoč dejal igralec.

V ponedeljek, 22. avgusta, bo kinoteka v dvorani Silvana Furlana in v Letnem kinu Slovenske kinoteke gostila tudi drugo izdajo mednarodnega Festivala kratkega filma FeKK. Ta bo med drugim ponudila filme iz Slovenije in držav nekdanje Jugoslavije v dveh tekmovalnih programih, program najboljših kratkih filmov po izboru Beneškega filmskega festivala in filmsko poezijo italijanskega režiserja Yurija Ancaranija.

Na mednarodnem zemljevidu kinotek
Čeprav slavijo 20 let, je v resnici zgodovina Slovenske kinoteke nekoliko daljša. Leta 1996 je bila s sklepom vlade uradno ustanovljena, vendar pa je delovala že dve leti pred tem. Ustanovil jo je tedanji direktor Silvan Furlan, ki jo je postavil v središče slovenske filmske kulture, hkrati pa jo zapisal na mednarodni zemljevid svetovnih arhivov in kinotek.


Rešitev v zadnjem trenutku:


Do zadnjega diha:



Mesto teme: