V okrepčevalnici Holsten's nam je poziral sam Tony Soprano. No, skoraj. Njegov dvojnik, ki prepričljivo oponaša tudi Gandolfinijev način govora, je na naš odgovor, od kod prihajamo, presenečeno vzkliknil: 'Freakin' Slovenia? Where the hell's that? You know us there too?' Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
V okrepčevalnici Holsten's nam je poziral sam Tony Soprano. No, skoraj. Njegov dvojnik, ki prepričljivo oponaša tudi Gandolfinijev način govora, je na naš odgovor, od kod prihajamo, presenečeno vzkliknil: 'Freakin' Slovenia? Where the hell's that? You know us there too?' Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Joe Gannascoli
Udeležencem izleta je pripadla čast poziranja s televizijskim Vitom, natančneje z igralcem Joejem Gannascolijem. Za 20 dolarjev pa smo si lahko zagotovili njegovo fotografijo s snemanja s posvetilom. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
New Skyway Diner, okrepčevalnica, pred katero je bil v eni od epizod ustreljen Christopher Moltisanti (Michael Imperioli), Carmelin nečak in viden mož v Tonyjevi mafijski družini. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Združenje ameriških Ircev, ki je za nekaj tisoč dolarjev za potrebe snemanja izobesilo italijansko zastavo in postalo združenje Italijanov, kjer so v Sopranovih FBI-jevci zmotili igro biljarda. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Bada Bing
V klubu Satin Dolls, ki ga iz serije poznamo pod imenom Bada Bing, ravno zaposlujejo. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Kot dolgoletni ljubitelji Sopranovih smo podlegli skušnjavi in se v družbi vodiča Marca Barona, sicer igralca, ki je tudi sam nastopil v manjših vlogah ("Saj veste, tisto truplo, ki ga odvržejo tja ...") v 13 epizodah serije, na ustrezno turoben deževen dan podali na pot po turobnem in močvirnatem Jerseyju in si ogledali nekaj lokacij, kjer so nastali prizori za kultno serijo o mafijskem "capu" Tonyju Sopranu, ki skuša uravnotežiti svoje (kriminalno) poslovno in družinsko življenje, hkrati pa se spopada z duševnimi težavami - muči ga tesnoba in doživlja napade panike.
Nadaljevanka je nastala pod taktirko domačina Davida Chasea, navdušenca nad mafijskimi filmi, in, kot smo izvedeli, menda že kar obsedenca s Scorsesejevimi Dobrimi fanti. Ste vedeli, da si je za vlogi Tonyja in Carmele najprej zamislil prav Raya Liotto in Lorraine Bracco (ta je pozneje v seriji postala dr. Jennifer Melfi, Tonyjeva psihiatrinja)?
Najprej poziranje z "Vitom"
"Glej, Vito!" so na ulici v bližini newyorškega Times Squara vzklikali mimoidoči. V manjšem terencu so namreč prepoznali okrogloličnega Joeja Gannascolija, ki je v Sopranovih upodabljal Vita, enega Tonyjevih mož, ki je proti koncu serije razkrinkan kot homoseksualec, "fanook", kot bi žaljivo rekli jerseyski fantje, in zato klavrno konča.
Dobri dve leti po koncu snemanja HBO-jeve televizijske megauspešnice - Sopranovi veljajo za komercialno najuspešnejšo serijo v zgodovini televizije in eno kritiško najbolj opevanih tv-serij vseh časov, ki je dvignila raven televizijskega ustvarjanja nasploh in postala nepogrešljiv del ameriške popkulture - Gannascoli kar iz prtljažnika svojega avtomobila pred začetkom tematskih izletov po New Jerseyju, natančneje po lokacijah snemanja Sopranovih, prodaja spominke in se fotografira z obiskovalci.
Budnim očesom "sopranofilov" nič ne uide
Ob zvokih pesmi iz uvodne špice Sopranovih - pesem Woke Up This Morning, zanimivo, izvaja britanska skupina Alabama 3 - nas je pot najprej vodila skozi Lincolnov predor, ki kot je v šali povedal Baron, Newyorčanom - že pregovorno sosedskim "rivalom" Newjerseyčanov - povzroča sive lase, saj je luč na koncu predora prav: Jersey.
Zgovorni vodič nam je razkril številne zanimivosti s snemanja serije, v kateri je velik delež igralcev v resnici ameriško-italijanskega rodu in ima na svojem repertoarju že kar nekaj "mafijskih" vlog, in tudi napakic, ki so se prikradle na filmski trak: že omenjena slovita uvodna špica, v kateri se osrednji lik Tony Soprano - upodablja ga James Gandolfini, sicer Jerseyčan in diplomant univerze Rutgers - vozi po Jerseyju, od koder se mu odpira pogled na manhattansko panoramo, naj bi jih imela kar nekaj. A opazijo jih le najzvestejši "sopranofili", kakršnih se je, po poznavalskih pripombah sodeč, na našem avtobusu znašlo kar nekaj.

Pot nas je vodila skozi Jersey City, kjer se nahajata prizorišči Barone Sanitation in kabine za vadbo bejzbolskih udarcev, pa South Kearny, kjer se pod mostom nad reko Hackensack zgodi kar nekaj naročenih "pospravljanj" nezaželenih osebkov in stoji resnični zapor Hudson County.
Ustavili smo se pred zdaj zaprto okrepčevalnico New Skyway Diner, kjer je nastal tudi prepoznavni prizor iz serije, v katerem ustrelijo Chrisa (Michael Imperioli), pa pri elektrarni in nato nadaljevali z vožnjo skozi Harrison, kjer stoji Pizzaland, priljubljena picerija Anthonyja mlajšega. Med vožnjo skozi Newark se nam je utrnilo kar nekaj spominov na prizore - pozneje so nam spomin osvežili tudi s predvajanjem na mali televiziji avtobusa.
Vseh prizorišč seveda zaradi velikih razdalj, pa tudi zaradi dejstva, da je večina prizorov posnetih v studiu, ni mogoče obiskati. Tako, na primer, nismo videli razkošnega Tonyjevega domovanja, vile, ki se v resnici (no, hiša je pravzaprav "posodila" le zunanjost) nahaja v premožni soseski v Caldwellu. Smo si pa ogledali tudi kraj, kjer je nekoč stala hiša, v kateri naj bi bila izmišljena mesnica Satriale's, v kateri se je odvilo več pomembnih prizorov v seriji. Stavbo so pred dvema letoma porušili, na spletu pa gredo menda njeni ostanki za med. Na njenem mestu bo zrasel stanovanjski kompleks z zgovornim imenom: The Soprano.

Vrhunec: Bada Bing!
Za mnoge je bil vrhunec izleta obisk "kluba za gospode" Satin Dolls, ki je v Sopranovih postal slavni Bada Bing. Pred vstopom v temačni lokal smo morali podpisati listino, na kateri smo se zaobljubili, da ne bomo fotografirali, saj "dekleta tega ne marajo", česar se je bilo precej težko vzdržati, saj je bil pogled na mladenke, ki so plesale ob drogih, in klientelo - že sredi zgodnjega popoldneva se je v Satin Dolls nabralo kar nekaj slikovitih strank, zares - slikovit. Okolica lokala v industrijskem Lodiju pa veliko manj. Seveda tudi v omenjenem klubu prodajajo tematske spominke - majice, čepice, skodelice ... -, in to kar v shrambi za pijačo.

Za konec poziranje s "Tonyjem"
Pa še h (ne)koncu Sopranovih, ki že dobri dve leti buri duhove. Znameniti zadnji prizor, ki pusti zgodbo "odprto za interpretacijo", se je odvil v okrepčevalnici Holsten's v Bloomfieldu. Seveda smo zavili tudi tja in poleg čebulnih ocvrtkov - po mnenju Tonyja Soprana "najboljših v državi" - nas je pričakalo še eno presenečenje.
V separeju, kjer se je še zadnjič v zgodovini (ali pa morda ne: kot je namignil Baron, se šušlja o trilogiji, kar pa naj bi ustvarjalci serije zanikali) zbrala družina Soprano, je sedel sam Tony Soprano. V prepoznavni srajci in s cigaro v roki. Iz zvočnikov je, tako kot v nadaljevanki, odmevala pesem Don't Stop Believing skupine Journey, skratka, znašli smo se v zadnjem prizoru serije. Ko smo se Tonyju približali, je postalo jasno, da gre za dvojnika, ki z veseljem pride tudi na vašo poroko in s seboj pripelje še "Carmelo". Samo v Ameriki.

Alenka Klun

V spodnji fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov z izleta po New Jerseyju, v katerih boste morda prepoznali prizorišča prizorov iz serije Sopranovi. Za osvežitev spomina prilagamo še uvodno špico in razvpiti zadnji prizor.