Tradicionalni pohod pošasti ob sklepnem dnevu Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo 21. julija, tokrat pa bo organiziran v
Tradicionalni pohod pošasti ob sklepnem dnevu Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo 21. julija, tokrat pa bo organiziran v "čast" letu 2012 in koncu sveta pod naslovom Parda propada. Za maske udeležencev bo skrbela profesionalna ekipa za filmske učinke iz Beograda Mad Squirrel FX in spremenila obiskovalce v demone, mutante, kiborge, cyber punkerje in druge post-apokaliptične kreature. Foto: Grossmannov festival fantastičnega filma in vina
Christoper Lee
Lani je bil gost Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina Saruman iz Gospodarja prstanov ter zlobni Drakula v Hammerjevih filmih oziroma po domače znani britanski igralec Christopher Lee. Foto: Grossmannov festival fantastičnega filma in vina
Maska
V Ljutomeru bo 19. in 20. julija potekala tudi prva delavnica posebnih filmskih učinkov v Sloveniji s profesionalno ekipo za posebne učinke - Mad Squirrel FX iz Beograda. Udeleženci se bodo učili procesa izdelovanja grozljive maske, od kiparjenja, delanja kalupov in vlivanja mask z najsodobnejšimi materiali. Foto: Grossmannov festival fantastičnega filma in vina
Grossmanov festival
Na letošnjem 8. Grossmannovem festivalu bodo brezplačno prikazali okoli 35 celovečernih in 40 kratkih filmov z bolj ali manj grozljivo tematiko. Foto: Grossmanov festival

Primer - čeprav festival žanrski film zaradi njegove eksploatacijske narave opisuje kot idealnega za domačo filmsko produkcijo, ki se zaradi geografske omejenosti ne bo nikoli mogla otresti nizkoproračunskega predznaka - pri nas ni ravno pogost. Vasja Rovšnik, ki je za film napisal scenarij, ga režiral in montiral, je zgodbo postavil v leto 2017, ko se v fiktivnem pomurskem mestu v enem dnevu prepletejo štiri zgodbe. Država je v krizi, brezposelnost ogromna, povprečna plača v Pomurju nizka, vlade pa nenehno odstopajo. Odtis današnje krize v temačni prihodnosti je prikazan skozi zgodbe dveh tovarniških delavcev, perspektivnega ultranacionalističnega politika ter staroslovanske legende o dolgo pozabljenem slovanskem božanstvu Vedomcu, mešetarju s srečo.
Premiera Kolesarjev v temi bo tako predstavila radgonsko neodvisno filmsko sceno, zbrano okoli društva KUD Zrak, Rovšnik pa je obiskovalcem festivala že znan po prvencu Opel B Kadett 72 in kratkem filmu Mejni prehod, ki je nastal v Mali delavnici groze.
Fantastični filmi in bizarne zgodbe na vseh straneh Alp
Na Grossmannov festival se sicer po besedah Tomaža Horvata, programskega direktorja festivala, prijavi približno dvajset slovenskih filmov letno, a niti niso vsi žanrski. Horvat je izpostavil predvsem Tomaža Gorkiča, ki kratki film prispeva skoraj vsako leto in je na področju žanrskega filma najbolj konsistenten. Slovenski žanrski filmi bodo predstavljeni v sekciji Na bizarni strani Alp.


Drevi bo po otvoritvenem filmu Dr. Ray in hudiči na sporedu tudi Umetni raj Karpa Godine, ki med drugim odkriva skrivnostni vpliv Karola Grossmanna na Fritza Langa. Ta je namreč med prvo svetovno vojno kot podčastnik nekaj časa preživel v Grossmannovi hiši in film pripoveduje ravno o tem srečanju velikega nemškega režiserja in pionirja slovenskega filma, ki je v filmu poimenovan kot Karol Gatnik.
Zanimanje za fantastične in grozljive filme pri nas je. "Če takšni filmi niso prisotni v uradni kinematografiji, pa do njih Slovenci dostopamo preko spletnih portalov. Zanimanje je. Ne nazadnje tudi obiskanost našega festivala priča o tem," pravi Horvat. Na festivalskem polju žanrskega filma pa je Grossmannov festival zagotovo tisti, ki orje ledino. In festival podpira tudi občina, goste in obiskovalce pa vsako leto lepo sprejmejo tudi domačini, dodaja.
Vsakdo lahko straši
Grossmannov festival tako letos znova prinaša kar nekaj grozljive ponudbe. Vse do sobote bodo brezplačno prikazali okoli 35 celovečernih in 40 kratkih filmov, dnevno se vrstijo še koncertni dogodki, delavnice (tradicionalna Mala delavnica groze, delavnica posebnih učinkov pod vodstvom ekipe za posebne učinke iz Mad Squirrel FX in igralska delavnica pod vodstvom Žige Čamernika, ki bo predstavil igralsko metodo Leeja Straasberga) in vse do zaključne parade, letos zaradi apokaliptičnega duha poimenovane Parada Propada.
Najboljši žanrski filmi v Ljutomeru
Horvat je med številnimi dogodki izpostavil še retrospektivo srbskega režiserja, scenarista in dramskega pisca Gorana Markovića, ki po njegovem mnenju velja za enega najboljših žanrskih filmskih ustvarjalcev v nekdanji Jugoslaviji ali celo v širšem merilu. Častni gost letošnjega festivala se bo predstavil z več filmi: Posebna vzgoja, Državni razred, Variola vera, Že videno, Zbirni center ter Tito in jaz, v četrtek pa bo z Markovićem na Glavnem trgu potekal javni pogovor. Markovićev opus se odlikuje z raznolikostjo, različni žanri se v njegovih filmih pogosto prepletajo, stilsko pa se suvereno giblje od asketsekga dokumentarističnega pristopa do domišljenih vizualnih bravur.
Tekmovalni program predstavlja najboljšo produkcijo na področju žanrskega filma v Evropi. Na ogled bosta grozljivi komediji Harold postaja zombi Keitha Wrighta, Izrojeno Alexa Chandona, grozljivka Medtem, ko si spala Jauma Balaguera, ki je zašla tudi v ljubljanski Kinodvor, Prekletstvo Alp Michaela Steinerja in Srh Juliana Richardsa.
In če ne želite nastopiti le v vlogi "prestraševanih", se boste morali vživeti v vlogo tistih drugih, kar pa v Ljutomeru te dni ne bo težava, saj lahko tekmujete za kraljico krika ali pa se udeležite vsaj zaključne Parade propada.