Poseben pogled na Ljubljano skozi čas. Foto: Arhiv režiserja
Poseben pogled na Ljubljano skozi čas. Foto: Arhiv režiserja
Film in politika nista strogo ločena pojma. Foto: Arhiv režiserja

V Delavskem domu Trbovlje bo drevi ob 20.00 premiera omenjenega izdelka gverilskega filmarja Diega Menendesa. Polurni film prikazuje, kako se v Evropo vračajo totalitarne ideje, je sporočil avtor. Kot predfilm bodo prikazali "We Are All Hollywood", ki govori o povezavi med svetom filma in politike.

V Ljubljano s časovnim vlakom
Glavni junak nič hudega sluteč sede na vlak, ki je v resnici časovni vlak, in ta ga nato popelje v preteklost, pa tudi v prihodnost. Vlak ga dostavi v Ljubljano.

Kot naključni potnik se sprehodi skozi obdobje protikomunističnega zborovanja leta 1944, skozi leto 1957 in v čas komunističnega zborovanja.

Sledijo leto 1991 in čas osamosvojitve, leto 2011 s praznovanjem 20. obletnice samostojne Slovenije in leto 2012 z doslej največjimi demonstracijami pri nas.

Kot režiserjeve besede povzema sveža izdaja tednika Mladina, imajo vsa obdobja skupno točko. "Totalitarizem, tak ali drugačen, pa naj gre za fašizem, komunizem ali kapitalizem. Ljubljančani smo mi vsi, levi in desni," je še dejal Menendes.

Povezava filma in politike
Film "We Are Hollywood" govori o povezavi med filmskim in političnim svetom ter prikazuje politike, ki so bili najprej filmski igralci, nato pa še igralci s političnim ozadjem in političnim vplivom v filmskem svetu.

"Njihova skupna točka je Hollywood, kamor želi sprva priti tudi glavni junak tega filma, ki na svet gleda izključno skozi kamero," pravi režiser.