Prizor iz filma Tramvaj v Jeruzalemu Amosa Gitaija, ki govori o sodobni izraelsko-palestinski družbi. Foto: IMDb
Prizor iz filma Tramvaj v Jeruzalemu Amosa Gitaija, ki govori o sodobni izraelsko-palestinski družbi. Foto: IMDb

Festival se začenja nocoj v organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra.

Organizatorji so prepričani, da je Ljubljana s festivalom strpnosti pridobila pomembno mnenjsko mesto, na katerem ozaveščajo in razpravljajo o človekovih pravicah in strpnosti. "Cilj je informiranje mladih ljudi o ideologiji izključujočega načina razmišljanja, ki je vodila h grozljivim posledicam za ves svet," pravijo v sporočilu za javnost.

Filmi po izboru Dragana Rubeše
Tematiko bo festival v šestih dneh naslavljal zlasti prek filmske umetnosti. V Mini teatru na Križevniški bodo prikazali več filmov po izboru Dragana Rubeše, novinarja in filmskega kritika reškega dnevnika Novi list ter kuratorja reškega Art-kina. Med njimi bodo Šalom, Alah, v katerem David Vogel prevprašuje vlogo verske spreobrnitve v švicarski družbi, Tramvaj v Jeruzalemu Amosa Gitaija o sodobni izraelsko-palestinski družbi, in Evforija bivanja, v katerem se je Reka Szabo dotaknila Auschwitza. Motiva holokavsta se dotika tudi film 1938, drugačni Giorgia Trevesa.

V otroško sekcijo je Rubeša uvrstil filma Ovčar: Zgodba o judovskem psu Lynn Roth s prizori iz koncentracijskega taborišča in Rdeči falus Tashija Gyeltshena na temo družbe v Butanu. Dokumentarni del programa pa bo posvečen Josephu Pulitzerju, ki je omenjal lažne novice, ko ta besedna zveza še ni bila tako popularna.

"Svet in film. To ni neki običajni binarni odnos, ki obravnava film kot sociološko refleksijo sveta, ampak je odnos, ki spodbuja odprte debate, da bi prispeval k razvoju družbeno bolj zdravega okolja," je o programu zapisal Rubeša.

Ob filmih bo festival ponudil tudi razstavo Potni listi za življenje, lutkovno predstavo Vsi tukaj, vsi skupaj režiserja Roberta Waltla, izobraževalna jutra za najmlajše, šolarje, dijake in študente ter koncert, na katerem bodo nastopili glasbeniki iz Izraela in Avstrije. Razstava, ki jo je pripravil Inštitut Pileckega iz Varšave, je posvečena poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav, predvsem Paragvaja. Pospremil jo bo film Potni listi za Paragvaj Roberta Kaczmareka.