James Stewart je ob koncu kariere priznal, da se najraje spominja svoje vloge v Čudovitem življenju, za katero je prejel nominacijo za oskarja. Film je sicer prejel pet nominacij, a ostal brez nagrade, saj je ostal v senci The Best Years of Our Lives. Foto: EPA
James Stewart je ob koncu kariere priznal, da se najraje spominja svoje vloge v Čudovitem življenju, za katero je prejel nominacijo za oskarja. Film je sicer prejel pet nominacij, a ostal brez nagrade, saj je ostal v senci The Best Years of Our Lives. Foto: EPA
Čudovito življenje
Danes sta ohranjeni le dve lokaciji s snemanja. Ena od teh je bazen, ki še danes stoji v srednji šoli v Beverly Hillsu. Foto: EPA
Čudovito življenje
Razlog, da je v Los Angelesu snežilo poleti leta 1946. Foto: Life
Čudovito življenje
Podrobni pregledi kadrov na mostu pokažejo, da James Stewart krepko potil. Razlog: ko so snemali prizore na mostu, je bilo prek 30 stopinj Celzija. Foto: EPA
Čudovito življenje
Angel Clarence je motiviran za svoje delo, saj si v primeru uspeha obeta lepa nagrada - krila, po katerih hrepeni že dolga leta. Foto: EPA
Čudovito življenje
Lionel Barrymore je vlogo dobil zaradi svojega 'dobrega glasu'. Foto: EPA

Poslastico Franka Capre odlikuje več dejavnikov, med pomembnejšimi je njegova "avra", ki je polna navdiha in optimizma. Čudovito življenje se tako lahko prileže tudi julija, pa se najbrž nihče ne bo pretirano pritoževal.

Presladko in neokusno?
Težko si predstavljam, da bi podoben film (ali celo kakšno nepotrebno predelavo) lahko posneli tudi danes. Občutek imam, da bi se ga hitro oprijeli vzdevki tipa "presladko, neokusno, pravljično, neprepričljivo" ... Ko si vsake toliko časa privoščim tale praznični koktejl, pa ne najdem druge besede, kot je večno! In koktejl ni prav nič presladek ali neokusen ...

Kako vredno je življenje?
Povsem na kratko o vsebini: Čudovito življenje prinaša zgodbo Georgea Baileyja (James Stewart). Srečamo ga na božični večer, ko ves obupan edino rešitev vidi v samomoru. V seriji retrospektivnih zgodb vidimo, da se je vse življenje žrtvoval v korist svojim bližnjim (brat, družinsko podjetje ...) ter razloge, ki so ga pripeljali na most. Pred skokom v deročo reko ga reši prihod angela Clarenca, ki mu pomaga pokazati vrednost življenja. George se na koncu poln sreče in smeha vrne v objem svoje družine.

Stewart od zagrenjenca do širokega nasmeha
Priznam. Zgornji opis se sliši pocukrano in tipično hollywoodsko. Poglejmo si nekaj razlogov, zakaj film vseeno deluje. Ko je zgodba (božično) predvidljiva, je uspeh filma pogosto odvisen od igre. Največji delež je v Čudovitem življenju odlično prevzel James Stewart, ki je pripravil pravo utelešenje večnega optimizma, rahle zagrenjenosti in dobrote v eni osebi. Donna Reed kot njegova žena Mary je sicer ves čas v njegovi senci, a prikaže toplino, ki je navsezadnje gonilo Georgevih dejanj. Nič kaj slabše se niso odrezali preostali igralci, kjer velja omeniti zmedenega strica Billyja (Thomas Mitchell) in skopuškega Henryja Potterja (Lionel Barrymore), ki ima v lasti skoraj cel Bedford Falls (izmišljen kraj, kjer poteka zgodba).

Sneg sredi poletja
Režija. Capra mojstrsko gradi zgodbo, ki jo prepleta z različnimi žanrskimi prijemi. Tako smo priča komediji (plesno tekmovanje), tragediji (očetova smrt), ljubezenski zgodbi, vse skupaj pa je nevsiljivo vtkano v božični čas. Film izstopa tudi po tehnološki plati. Lep primer je 300 metrov dolga ulica, ki so jo ustvarjalci postavili posebej za film in pri tem pazili na marsikatero malenkost (75 trgovin in objektov, 20 hrastov ...), vključno z umetnim snegom (pri tem ne gre pozabiti, da je snemanje potekalo med aprilom in julijem 1946).

"Kakšen bi bil svet brez mene?"
Ob koncu je seveda treba omeniti samo sporočilo, ki v ospredju izpostavlja vrednost človekovega življenja. Najbrž ste se tudi vi kdaj vprašali, kakšen bi bil svet brez vas. Na to vprašanje je George dobil slikovit odgovor, ki mu je prinesel spoznanje o "čudovitem življenju". Najbrž nihče od nas ne živi popolnega življenja, najbrž je prodajanje čudovitih podob in iluzij le del kapitalistične družbe (kamor nedvomno spada tudi božič v obliki pretirane komercializacije), a sporočilo filma ostaja v skladu z osnovno idejo božiča, ki ga pa žal danes vidimo preredko.


Kratke in sladke
- Scenarij je bil napisan po kratki zgodbi Philipa Van Dorna Sterna - The Greatest Gift iz leta 1939. Avtor je imel nemalo težav pri izdaji zgodbe. Decembra 1943 je svojo zgodbo na kratko zapisal v obliki božične kartice, ki jo je poslal na 200 različnih naslovov. Zgodbo so kmalu "izvohali" v Hollywoodu in jo odkupili za 10.000 dolarjev.
- Pri RKO-ju so za glavnega igralca želeli Caryja Granta. Slednji je nato nastopil v drugem božičnem filmu (The Bishop's Wife).
- V igri za vlogo Potterja je bilo veliko igralcev, na koncu je to dobil Lionel Barrymore. Najbrž je k tej odločitvi veliko pomagal njegov nastop v radijski različici A Christmas Carol, kjer je "oglasil" legendarnega skopuha Ebenezerja Scrooga.
- V neki sceni Donna Reed vrže kamen v oddaljeno in osamljeno hišo, kjer mora zadeti steklo. Capra je bil seveda prepričan, da bo Reedova zgrešila steklo, zato je najel posebnega pomočnika, ki naj bi istočasno vrgel kamen. Na presenečenje vseh ke Reedova že v prvem poskusu sama zadela (in razbila) steklo.
- Primer vsesplošne paranoje v času McCartneyjevega lova na čarovnice. V FBI-jevem arhivu so našli poročilo iz leta 1947. Čudovito življenje naj bi bilo delo pristašev komunizma, saj so v filmu bankirji prestavljeni negativno.


Čudovito življenje (It's a Wonderful Life)
ZDA, 1946

Režija: Frank Capra
Scenarij: Frances Goodrich, Albert Hackett in Frank Capra
Igrajo: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell ...

Žanr: drama
Dolžina: 2 uri 10 minut
Premiera: 20. 12. 1946

Nagrade: 5 nominacij za oskarja
Povezava: IMDB

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si