Vsaka filmska ekipa je izžrebala svoj listič s tremi usmeritvami, ki jim mora slediti pri ustvarjanju filma (predmet, ki ga morajo uporabiti, akcija, ki ji je treba slediti, in stavek, ki ga je treba izreči.) Foto: http://muvit6x60.com/
Vsaka filmska ekipa je izžrebala svoj listič s tremi usmeritvami, ki jim mora slediti pri ustvarjanju filma (predmet, ki ga morajo uporabiti, akcija, ki ji je treba slediti, in stavek, ki ga je treba izreči.) Foto: http://muvit6x60.com/
Organizatorji upajo, da bo čim več ekip, ki štejejo od dva do deset članov, snemalo v Radovljici. Foto: BoBo
Kot član žirije bo filme ocenjeval tudi igralec Grega Zorc. Foto: BoBo

Prvega slovenskega filmskega maratona Muvit/6x60 se udeležuje 19 ekip, ki bodo morale za zmago in nagrade pokazati ustvarjalnost in iznajdljivost.

Prvi tovrstni filmski maraton v Sloveniji organizira agencija Digigral, ki se ukvarja z multimedijsko produkcijo. "Ko smo se pogovarjali, kaj bi letošnje poletje naredili za dušo, smo se odločili pripraviti nepozabno izkušnjo za mlade filmarje, ki morajo v 60 urah posneti kratki film, dolg vsaj šest minut," je o dogodku povedal Gregor Graf iz Digigrala.

Treba se je držati določenih parametrov
Danes opoldne je vsaka ekipa izžrebala kuverto, v kateri je zapisano, kateri predmet morajo v filmu uporabiti, kateri stavek morajo izreči in katero akcijo morajo uprizoriti. Ker so dogodek pripravili v Radovljici, stavki izhajajo iz literarnega ustvarjanja Antona Tomaža Linharta. Primer takšnega stavka je na primer: "Ti si bila z njim zaprta, ti nesramnica."

"Če hočeš izžrebane usmeritve integralno vključiti v sam film, moraš iz nič napisati scenarij, nato posneti in zmontirati film. Poleg tega se moraš še produkcijsko znajti, poiskati lokacije, najti ustrezne predmete in podobno," je zanimivo izkušnjo za mlade filmarje opisala Maja Šest, ki je že štirikrat zapored sodelovala na takšnem filmskem maratonu v italijanski Gorici.

Poživitev za Radovljico
Filmarji, med katerimi kljub temu, da ni starostne omejitve, prevladujejo mladi, bodo nastanjeni v Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica. Organizatorji pa upajo, da bo čim več ekip, ki štejejo od dva do deset članov, snemalo v Radovljici. Tako bi Radovljičani v prihodnjih treh dneh v vsakem kotičku mesta videli filmsko ustvarjanje in pri njem tudi pomagali.

Maraton se bo končal v sredo tik pred polnočjo, projekcija vseh posnetih filmov pa bo v četrtek ob 21.00 v radovljiški Graščini. Žirija, ki jo sestavljajo režiserka Sonja Prosenc, direktor fotografije Simon Pintar in igralec Grega Zorc, bo ocenila, kako dobro so bile usmeritve vpeljane v filme, in izbrala zmagovalce.

Prvi trije uvrščeni bodo prejeli denarne nagrade od 500 do 1500 evrov. Večina bi osvojeni znesek, je bilo slišati na lokaciji, vložila v nadgradnjo opreme za nadaljnjo produkcijo. Hkrati je sodelovanje na filmskem maratonu za ustvarjalce dobra priložnost za promocijo, ki jim lahko odpira tudi zaposlitvene možnosti.

Z mislimi v prihodnosti
V prihodnje si organizatorji želijo, da bi Muvit/6x60 postal tradicionalen dogodek, ki bi se ga lahko udeležili tudi ustvarjalci iz drugih držav. S tem bi spodbudili spoznavanje in sodelovanje med filmskimi ustvarjalci iz Slovenije, Avstrije, Italije in drugod.