Gorn in
Gorn in "Kirk" kmalu zasopla ugotovita, da njuna kondicija ni več, kar je bila. Foto: YouTube
Ker kapitan Kirk Gornu v spopadu mož-na-moža ni bil kos, ga je na koncu premagal z improviziranim smodnikom. Foto: YouTube

Ena izmed epizod iz čisto prve sezone kultne znanstvenofantastične serije Zvezdne steze, Arena, se je v zgodovino vpisala z enim izmed "najboljših" (in s tem mislimo najbolj katastrofalno neprepričljivih) prizorov spopada, kar jih je kdaj bilo na malih zaslonih: kapitan Kirk se je spopadel s humanoidnim kuščarjem Gornom.

No, spor očitno še ni zglajen: pred dnevi sta se 82-letni Shatner in Gorn znova spoprijela, le da sta tokrat namesto skal lučala blazine z udobnega naslanjača. Vse skupaj je bilo sicer promocija za novo računalniško igro Star Trek: The Video Game, v kateri se morata Kirk in Spock spopasti z novo, radikalno posodobljeno (in na pogled precej nevarnejšo) generacijo Gornov (torej takih, ki dejansko lahko normalno premikajo okončine).

Kirk še ima stare prijeme
Kaskader v novem skeču sicer ne nosi originalnega Gormovega kostuma, saj se ga večina ni ohranila, glavo pa so že leta 2006 za 27 tisoč dolarjev prodali na dražbi - so pa zato izvirniku dosti bolj zvesti Shatnerjevi prijemi: judosunek v vrat, dvoročna klofuta okrog ušes in zabijanje pesti v hrbet so sami znani Kirkovi manevri.

V izvirni epizodi se sicer izkaže, da kapitan Kirk fizično ni kos strašljivemu kuščarju, a na koncu zmaga po zaslugi svojega intelekta: ugotovi, da iz kamnin na zapuščenem planetu lahko naredi smodnik; nato izdela nekakšen top, iz katerega na sovražnika strelja diamante (premiso sta nekoč preizkusila znanstvenika v oddaji Mythbusters in ugotovila, da bi se Kirk, če bi mu morebiti res uspelo izdelovati lasten smodnik, v eksploziji veliko bolj poškodoval kot Gorn).

A čeprav so ustvarjalci računalniške igre za snemanje oglasa iz naftalina privlekli Shatnerja, pa v igri glas njegovemu liku posoja Chris Pine, ki je mladega kapitana igral v novi filmski adaptaciji, ki jo je leta 2009 režiral J. J. Abrams. (Naslednji film iz serije, Star Trek Into Darkness, je napovedan že za letošnji maj.)

Spodaj si oglejte najprej izvirni prizor iz leta 1967, nato pa še njegovo novo "reinterpretacijo".