Hobit: Nepričakovano potovanje na redni program kinematografov prihaja zdaj, drugo nadaljevanje, Hobit: Smaugova pušča, 13. decembra 2013, tretje in zaključno, Hobit: Tja in spet nazaj pa 18. julija 2014. Foto: Cineplexx
Hobit: Nepričakovano potovanje na redni program kinematografov prihaja zdaj, drugo nadaljevanje, Hobit: Smaugova pušča, 13. decembra 2013, tretje in zaključno, Hobit: Tja in spet nazaj pa 18. julija 2014. Foto: Cineplexx

Film sledi zgodbi hobita Bilba Bisagina, ki namerava od zmaja Smauga prevzeti nekoč izgubljeno kraljestvo škratov Erebor. Trije filmi o hobitu Bilbu prinašajo zgodbo iz Srednjega sveta 60 let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov, ki ga je Jackson ovekovečil v mednarodno uspešni trilogiji.

"Bilba nagovori Gandalf Sivi - ki se pojavi kot strela z jasnega - in hobit se znajde v družbi 13 škratov pod poveljstvom legendarnega vojskovodje Thorina Hrastoščita. Pot jih prek nevarnih ozemelj, polnih goblinov in orkov, smrtonosnih vargov in čarovnikov, vodi v Divjino. In čeprav njihov cilj leži na vzhodu in v pustinji pod Samotno goro, morajo najprej ubežati goblinskim predorom, kjer Bilbo sreča bitje, ki bo za vedno spremenilo njegovo življenje - Goluma," so vsebino filma povzeli pri Blitz Film & Video Distribution.

Pri distribucijski hiši so kot zanimivosti med drugim navedli, da so med snemanjem filma, ki je trajalo 266 dni, za izdelavo obraznih protez porabili štiri tone silikona, sedem kilometrov traku za pritrjevanje brad ter deset kilogramov človeških las za lasulje.

Film Hobit: Nepričakovano popotovanje je svetovno premiero doživel 28. novembra v Wellingtonu na Novi Zelandiji. Med drugimi so se je udeležili glavni igralec Martin Freeman ter Cate Blanchett in Elijah Wood. Oboževalci so igralce ob rdeči preprogi pričakali s škratovskimi ušesi in čarovniškimi klobuki.

Bo danes tako tudi v Kranju, kjer ob slovenski premieri Hobita pripravljajo prav poseben dogodek? Na njem bo nastopilo Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad, ki že od svojega nastanka leta 1998 združuje ljubitelje del J. R. R. Tolkiena in druge fantazijske ter znanstvenofantastične literature. Duh Tolkienovega Srednjega sveta vpletajo v vse stvari, s katerimi se ukvarjajo; mednje spadajo gledališke uprizoritve, snemanje krajših filmov, proza, umetniški natečaj in ustvarjalne delavnice. Vstopnice za ogled filma so tudi v redni prodaji.