Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 5 glasov Ocenite to novico!
Liga provičnikov
Čeprav je bilo doslej nekako samoumevno, da je na čelu nove "lige" superjunakov Batman - to se da sklepati tudi iz prvega napovednika -, je Henryju Cavillu v nedavnem intervjuju za Total Film "ušlo", da bomo v filmu priča bitki za primat med Supermanom in Batmanom. Foto: IMDb
Franšizi se bo v novem filmu pridružila tudi Amber Heard. Foto: IMDb

Liga pravičnikov: Batman in Superman v boju za premoč

V Ligi pravičnih tudi Jesse Eisenberg in Connie Nielsen
28. december 2016 ob 09:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Studio Warner se niti ne pretvarja več, da je Superman na koncu Zore resnice v resnici umrl - po drobcih že dobivamo prve namige, kakšna bo njegova vloga v Ligi pravičnih.

Režiser Zack Snyder obljublja, da bo nadaljevanje letošnjega - medlo sprejetega - blockbusterja Batman proti Supermanu - Zora pravice več pozornosti namenilo razvoju osrednjih likov, in ne le akciji.

Snyder se prihodnje leto v stripovsko vesolje DC Comics vrača z Ligo pravičnih. Film o stripovskih superjunakih bo "manj pretenciozen, lahkotnejši z več poudarka na glavnih junakih". V njem bosta po najnovejših informacijah nastopila tudi Jesse Eisenberg, torej novi Lex Luthor, in danska igralka Connie Nielsen. Z njenim likom, amazonsko kraljico Hippolyto, se bomo še pred Ligo pravičnikov seznanili v Čudežni ženski. (Čudežna ženska - igra jo Gal Gadot - bo seveda tudi lik v Ligi pravičnikov).

Novi Lex Luthor: ne ravno impozantna pojava?
Eisenberg je s Snyderjem sodeloval že pri filmu Batman proti Supermanu, v katerem je nastopil prav v vlogi plešastega zlobneža Lexa Luthorja. (Mimogrede: Luthor se nam je letos zdel brez konkurence najslabši element filma: namesto zlobnega veleuma je pred nami pomilovanja vreden nevrotik, ki bi ga kak Joker Heatha Ledgerja eliminiral za šalo. Eisenberg ga interpretira kot nekakšen zlovešči zuckerbergovski lik, edini tip vloge, ki ga zares obvlada.)


Sicer so v glavni igralski postavi še še Ben Affleck, Henry Cavill, Jason Momoa, Ezra Miller, Amy Adams in Willem Dafoe.

Zakaj tako resno?
Snyder je začel film po scenariju Chrisa Terria snemati aprila. V tokratnem filmu se Bruce Wayne oziroma Batman odloči, da bo Diani Prince - torej Čudežni ženski - pomagal pri zahtevni nalogi, soočenju z veliko pošastjo, ki grozi z uničenjem planeta. Režiser je obljubil tudi, da bo novi film v tonu lahkotnejši od zloglasno mračnjaških dosedanjih izdelkov iz vesolja DC Comics: "Mislim, da se v vseh likih skriva nekaj večjega od življenja, nekaj zabavnega - še posebej če je govor o Ligi pravičnikov".

Čeprav je bilo doslej nekako samoumevno, da je na čelu nove "lige" superjunakov Batman - to se da sklepati tudi iz prvega napovednika -, je Henryju Cavillu v nedavnem intervjuju za Total Film "ušlo", da bomo v filmu priča bitki za primat med Supermanom in Batmanom. Očitno tokrat za premirje ne bo zalegla ugotovitev, da si njuni mami delita enako ime ...

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 28.12.2016 ob 10:39
Superman ne bo nikol umrl ..sj ne vem kako je lahko sploh kdo pomislu na to .. Kdo bi pa poču kuro k nese zlata jajca..
Vid Šteh
# 28.12.2016 ob 11:59
Milo rečeno; obup od članka. Pričakoval sem informativno novico o nastajanju filma Justice League, namesto tega pa dobil pol strani utrujajočega in površnega pritoževanja nad filmom Batman V Superman. Okej, avtorju članka film ni bil všeč, to me ne moti... moti pa me, ko v članek, ki bi moral bralca informirati, vsiljuje svoje mnenje, o filmu Justice League pa ne pove praktično ničesar.

Očitno tokrat za premirje ne bo zalegla ugotovitev, da si njuni mami delita enako ime ...

Jaz sem razrešitev njunega spora razumel na simbolni ravni; Batmana ime "Martha" spomni na travmo iz otroštva, na krivdo, da je odgovoren za smrt svojih staršev, kar je posledično privedlo do odločitve, da postane Batman. Drugače povedano; Batman v Supermanu ne vidi več nevarnosti, ampak nekoga, ki se nahaja v podobnem položaju kot on v mladih letih, kot nekoga, ki skuša rešiti svojo mater. In ker Batman na simbolni ravni ne želi podoživeti še ene izgube "Marthe", sklene premirje s Supermanom. Vsaj jaz sem po večkratnem ogledu razumel razrešitev njunega konflikta.

Batman V Superman je drugače film, ki ga moraš gledati večkrat, ker je bilo tudi meni veliko stvari prvič nejasnih, zdaj pa precej bolj razumem vse skupaj in moram priznati, da mi je film kljub nekaterih napakam in pomanjkljivostim fascinanten vpogled v bolj ranljivo podobo superherojev.

In to je tisto, kar recimo pogrešam pri "konkurentih" Marvel; tam recimo snemajo čisto spodobne in zabavne filme, vendar pa vsaj mene ne vleče, da bi jih videl več kot enkrat.
pinkfranc
# 28.12.2016 ob 23:32
Očitno tokrat za premirje ne bo zalegla ugotovitev, da si njuni mami delita enako ime ...

Ha, kako se večina obeša na to, norčuje iz tega razloga, pa je bil še najmanjši problem filma ... je že Vid Šteh kr dobro zadel razlago, ki pa tudi ni edina, je večplastna, in sploh ni tako neumna, kot se ji pripisuje. Jaz sem si jo razlagal tudi, kot da Batman na Supermana ni gledal več tako vesoljsko, bogovsko ... ampak ga je videl kot človeka, kot sebi enakega. Kdo ima mamo na Zemlji, je veliko bolj Zemljan, kot kaj drugega in ni več grožnja, kot je predvideval? No mogoče pa smo logiko razumeli samo mamini sinkoti :) Ne! Ni me sram, da povem, da me starši imajo radi, mi to dajo vedet in obratno. Družina je več kot dober razlog, za karkoli!!!! Razlog v filmu ni bil vsaj po moje niti malo butast in smešen, ampak prej bolj žalosten za gledalce, ki ga niso dojeli. Ja no, saj samo potrjuje znano, vsi v življenju nimamo iste sreče, da bi bili deležni prave starševske ljubezni.

Največji problem filma je pač to, da je DC-jev!!!!!!!!, ki je zamudil oz. je začel za MARVELOM štepat te novodobne povezane junaške filme. MARVEL je korak spredaj s svojimi franšizami (pa čeprav je vsaj polovica njihovih filmov še bolj zanič oz. preotročjih) in je tako prvi pridobil zvesto jedro gledalcev, ki pa so žanr teh filmov vzeli za lasten super junaški boj oz. tekmovalnost med tema dvema stripovskima hišama. Zato toliko spletne naperjenosti proti in kino bojkota DCjevih filmov. Nekaj sicer tudi upravičeno, saj se DC-ju mudi in je nekaj stvari izvedel res na silo in zato površno (najprej pomislim na predstavitev junakov v BvsS in SSquad, ki je tudi kot celota dostavil veliko manj, kot je bilo pričakovano in je imel potenciala). A relativno gledano pa ne, saj če pomislim na filme Captain Amerika (burleska scene z vidnimi pospešenimi posnetki), otročji Ironman 3, Spiderman verzija 321 in ni še konec (in deluje), dr. Strange (prenostavno in Harry Potter kot Inception), plastičen Thor ... So se kr motili, učili, preden so izšli Avengersi in zadnji CA. A niti približno ni takih zamer.
Zato DC v zdajšnji verziji v Boxofficu nikoli ne bo dosegel MARVELA, se ga enostavno drži preveč predsodkov. Apriori je obsojen na manjši uspeh, pa če tudi bo film odličen oz. boljši od konkurence. Mogoče pa je zato res nesmiselno še bolj komplicirat za še več kvalitete, in čimprej vsaj nekaj lansirat na trg, da se z zgodbo pride čim prej na vštric z Avengersi, ker iztržek ne bo nič večji? Ko pa, če čist zagusti, pa startat od začetka. MARVEL se recimo s Spidermanom vedno znova in znova zmaže, sedaj bodo v roku parih let še tretjič nategnili folk (ki je v medijih že vidno navdušen), kot da se pred tem ni zgodilo popolnoma nič narobe. Je pa res, da MARVELU se vse oprosti, DCju obratno in vprašanje, če bi se lahko zmazali na isti način?

Direktni problem samega filma je pa trailer! Pa ne moreš v njem najprej razkrit, da bo bistvo filma Doomsday, ob čemer še izdaš, da sta Superman in Batman že frenda, vmes stoji pa že WonderWoman!?!? Saj vsi vemo, da se bo nekako tako končalo, a nikakor to ni sovpadalo z naslovom filma S VS B, VS!!!!!! Še preden se je začel, so razvrednotli ves čar filma. Prvi videz tega bi bil moral ostat skrit!!!!! Na film se je tako vsul plaz kritik, še preden si ga je prvi gledalec sploh ogledal. To pa ni bila samo slaba reklama, ampak so potem še vse druge pomankljivosti toliko bolj izstopale. Folk je še bolj pikolovsko iskal razloge za posmeh. Vprašljivi Jesse Eisenberg, kot novi Lex Luthor, se je tako samo še bolj potrdil, pa čeprav upravičeno. Na srečo filmu, je vsaj Ben Affleck zaprl usta skeptikom, ker je njegova najava sprožila tudi veliko polemik.
jagr68
# 28.12.2016 ob 12:14
Batman V Superman je tak fail od filma. Neka kvazi filozofska intepretacija superjunakov, toda totalno brez konflikta, saj sta si Batman in Superman v teh filmih podobna kot jajce jajcu. Captain Hypocrit vs. Murderman. Zdej pa ugotovite kdo je kdo. Na eni strani "realna" drama, na drugi pa Jesse Eisenberg in trol iz Gospodarja prstanov. To ne gre skupaj žal.
Glede Lige pravice je pa tako, da gre vse skupaj pri DC prehitro, saj več kot polovico teh članov sploh ne poznamo oz. so njihovi liki popolna neznanka. Pri prvih Marvel Avengerjih je bila ravno interakcija med tako raznolikimi filmi tisti vrhunec filma in pomembnejša od vse akcije, ki smo jo videli. Zack Snyder pa DC-ju ne pomaga prav dosti. Kot fan teh filmov me Justice League definitivno zanima, toda prej kot uspešnico lahko pričakujemo še zadnji žebelj v krsto DCEU. Morda pa se motim.
valter
# 28.12.2016 ob 23:48
Vid Šteh, priznam da je tud mene to zbodl pri filmu. samo zaradi tega, ker imata njuni mami isto ime, sta postala dobra frenda? res, snyder? si mi pa dal z svojim razmišljanjem malo mislit in če bolj razmislim imaš kar prav.

pinkfranc, tud jaz mislim da se od dcja več pričakuje (nolan je dvignil celo zadevo na višji nivo). žal je konkurenca (marvel) prej začel s tem in to bo pri dcju vedno problem. se čisto strinjam s tabo. od začetka do konca. pa še preveč se jim mudi.
vnk
# 28.12.2016 ob 12:59
Bi mislil, da vsaj RTVjevci bi znali zlinkat trailer iz youtube kanala studia ne pa ene tretje strani.
oziris.va
# 28.12.2016 ob 12:05
Za nas je morda to malo čudno, ki nismo gor rasli za ameriškimi stripi, a pri njih to ni nič nenavadnega, Liga Pravičnikov bo kmalu stara namreč 60 let (prvič so se pojavili marca leta 1960).

No, jaz še vedno čakam na kakšen soliden film z Zagor Te-Nay, morda Komandantom Markom ali pa Tex Willerjem. Ameriški Dylan Dog film sploh ni bil napačen, čeprav bi lahko Gručoja imeli zraven (neki zaradi licenciranja ni šlo).

Tudi kakšen Alan Ford ne bi škodil ;)
KiNgKoNg
# 28.12.2016 ob 12:01
Naslednje leto:

Guardians of the Galaxy Vol. 2
Wonder Woman
Spider-Man: Homecoming
Thor: Ragnarok
Justice League

Slin, slin!
iluvatar
# 28.12.2016 ob 21:32
Batman ni S od Supermana. Superman zavrti čas nazaj v prvem filmu, tko da...
KPRAA
# 28.12.2016 ob 11:39
To mi zgleda kot pokvarjen multivitaminski sok...
Šefica
# 28.12.2016 ob 10:55
Na prvi sliki je 6 superherojev, 5 od njih oblečenih od glave do pete, eden pa napol gol in ja, seveda je to ženska in reče si je celo Superwoman. Nasvet Carrie Fisher svojim naslednicam, naj se uprejo "suženjskim kostumom", ki jih je morala nositi tudi ona, je še kako aktualen. Daleč smo še od enakovredne obravnave žensk tako v filmih kot družbi nasploh.
Kazalo