Deseta Animateka ponuja 410 filmov, med njimi šest celovečernih. Foto: Festival Animateka
Deseta Animateka ponuja 410 filmov, med njimi šest celovečernih. Foto: Festival Animateka
Za uvod v pestro festivalsko dogajanje bo poskrbela Trgovinica za samomore . Foto: Animateka

V ospredju letošnjega festivala, ki se bo sklenil 8. decembra, sta dva temeljna sklopa: Retrospektiva Animirani film in ples ter Fokus na Češko. "S prvim sklopom bomo začrtali razvoj povezovanja med medijema animiranega filma in plesa. Na to temo bomo pripravili tudi okroglo mizo, na kateri bomo spregovorili umetniški direktor festivala Animanima iz Čačka Milen Alempijević, Rok Vevar, Jedrt Jež Furlan in jaz," je povedal umetniški direktor Animateke Igor Prassel.

Po Prasslovih besedah pregled češkega animiranega filma prinaša bogato retrospektivo, med drugim bodo predvajali animirane filme z začetkom animaije na Češkem v tridesetih letih preteklega stoletja, ki doslej še niso bili predvajani zunaj meja domovine.

V okviru festivala bo potekala tudi okrogla miza o povezovanju med animiranim filmom in plesom, na kateri bodo spregovorili umetniški direktor festivala Animanima iz Čačka Milen Alempijević, Rok Vevar, Jedrt Jež Furlan in umetniški direktor Animateke Igor Prassel.

Poleg uvodnega celovečerca bodo v uvodu festivala prikazali še 3D-stereoskopske projekcije filmov iz kanadskega studia NFB: Gloria Victoria letošnjega rezidenčnega umetnika festivala Theodorja Usheva in dva plesna filmska spektakla Lost Action: Trace 3D in Ora.

Festival bo ponudil tradicionalne sklope, kot sta Svetovni jagodni izbor ter Vzhodno- in srednjeevropska panorama. V tekmovalnem programu bodo predvajali tudi večkrat nagrajeni film Špele Čadež Boles.

Nad tekmovalnim programom, v katerem se bo za veliko festivalsko nagrado maestro potegoval tudi večkrat nagrajeni film Špele Čadež Boles, bo bedela žirija v sestavi Ushev, Jonathan Hodgson, Vanja Andrijević, Chris Robinson in Dennis Tupicoff. Člani žirije se bodo na festivalu predstavili tudi s svojimi retrospektivami oziroma izbori projekcij. Letos bo žirija poleg glavnega tekmovalnega programa ocenjevala tudi Evropski študentski tekmovalni program. Poleg nagrade maestro ter nagrade ljubljanske in novogoriške univerze za najboljši študentski film bodo podelili še nagrado občinstva ter nagrado 2 koluta za otroški in mladinski program Slon po izboru otroške žirije.

Pester program za otroke
Program za otroke in mladino Slon bodo predstavili v dveh sklopih - otroškem in mladinskem ter družinskem. Med drugim bodo predvajali tudi nov filmček Kolje Sakside v 3D-stereoskopski tehniki Koyaa: Roža. Program bo ponudil tudi delavnice tako za otroke kot za družine.

Sklepno prireditev festivala bodo pripravili v sodelovanju s kulturnim centrom Španski borci. "V Španskih borcih si bomo ogledali dve zelo zanimivi, avantgardni plesno-animirani predstavi - Sled Michaele Müller in Stocos kolektiva iz Barcelone," je dejal Prassel. "Na ta način bomo poskusili plesnemu občinstvu predstaviti filme in filmskemu ples," je dodal.

Kot je v navadi, se bo festival tudi letos podal na pot. Direktor festivala je pojasnil, da so se odločili, da bodo obiskali čim več lokacij artkinomreže po Sloveniji.

Leta 2015 bo festival potekal spomladi
Umetniški direktor je napovedal tudi nekaj velikih sprememb v prihodnosti. "Ko bomo izpeljali to edicijo, bomo morali ponovno osmisliti festival. Že zdaj pa lahko napovem, da bomo v letu 2015 festival skoraj zagotovo prestavili na pomlad." Med razlogi za spremembo termina je omenil tudi možnost priprave dogodkov na prostem in popestritev dogajanja v prestolnici v pomladanskem času.