Martinu Scorseseju je dala nov zagon ustvarjalna naveza z igralcem mlajše generacije Leonardom DiCapriom. Foto: EPA
Martinu Scorseseju je dala nov zagon ustvarjalna naveza z igralcem mlajše generacije Leonardom DiCapriom. Foto: EPA

O svojih namerah je velikan ameriškega filma in oskarjevec za režijo Dvojne igre (2006) spregovoril na marakeškem mednarodnem filmskem festivalu pretekli teden, kjer je bil član žirije. "Pogrešam čas, ko sem strastno eksperimentiral z različnimi žanri filma, a ta čas je minil," je njegovo izjavo povzel The Guardian.

Večkratni dobitnik najprestižnejših filmskih nagrad, med drugim priznanja Ameriškega filmskega inštituta za življenjsko delo, je po poročanju omenjenega britanskega časnika dejal, da ga je sodelovanje z Leonardom DiCapriem pri skupnem projektu petih filmov poživilo. Njun zadnji skupni dosežek je Volk z Wall Streeta, ki bo morda tudi v igri za oskarje in v katerem se pojavi slovenska igralka Katarina Čas.

Hollywoodski velikan, ki je nekoč podobno kot zdaj z DiCapriem pogosto snemal z velikim Robertom De Nirom, je režiser številnih uspešnic in že kar kultnih filmov, kot so Taksist, Pobesneli bik, Dobri fantje, Rt strahu, Čas nedolžnosti, Kazino, Tolpe New Yorka, Zlovešči otok, Letalec, znan pa je tudi kot avtor glasbenih dokumentarcev: The Last Waltz (1978) o zadnjem koncertu zasedbe The Band, No Direction Home (2005) o Bobu Dylanu in Shine a Light (2008) o britanski zasedbi The Rolling Stones.

Konec avgusta so v Slovenski kinoteki kot enega vrhuncev sezone 2013/2014 napovedali tudi retrospektivo Martina Scorseseja, ki naj bi se v času projekcij njegovih filmov mudil v Ljubljani. Na več informacij o morebitnem obisku hollywoodskega velikana še čakamo.

Volk z Wall Streeta v slovenske kinematografe, potem ko je bila svetovna premiera nekajkrat prestavljena, prihaja 27. decembra.