Matt Smith je o sebi nekoč izjavil:
Matt Smith je o sebi nekoč izjavil: "Nisem dovolj čeden, da bi bil James Bond. Mogoče bi bil pa zlobec." Je bila ta logika tudi v ozadju njegove vključitve v Vojno zvezd? Foto: EPA

Matt Smith trenutno (še) ni ogromna filmska zvezda, je pa star znanec ljubiteljev nadaljevank. Britanci ga poznajo predvsem kot eno izmed utelešenj dr. Whoja, ljubitelji zgodovinskih dram pa po vlogi v Netflixovi nadaljevanki Krona, ki mu je prinesla nominacijo za emmyja. (V prvih dveh sezonah je igral princa Phillipa, vojvodo Edinburškega.)

Krst velikega platna bi moral prestati v uspešni kriminalki Morilca na kolektivca (In Bruges, 2008), a je bil njegov prizor iz končne različice filma izrezan. S stransko vlogo se je Terminatorjevi franšizi priključil s filmom Genisys (2015); moral bi nastopiti še v dveh nadaljevanjih, a sta bila filma zaradi neuspeha predhodnika odpovedana. V tretje bo šlo najbrž rado: Smith nastopa v drami Charlie Says, ki bo premiero v teh dneh doživela na beneškem filmskem festivalu; v njej igra vodjo kulta Charlesa Mansona.

Še nenaslovljena Vojna zvezd IX, ki v kinematografe prihaja decembra 2019, bo sklepni del tretje trilogije, ki se je začela s spektaklom Sila se prebuja (2015) in nadaljevala s Poslednjim jedijem (2017). Film bo režiral J. J. Abrams, v igralski zasedbi pa se vračajo Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Lupita Nyong’o in Mark Hamill.

Billy Dee Williams se bo v devetem delu vrnil k franšizi kot prevarantski Lando Calrissian, v nekaj prizorih pa bomo videli celo generalko Leio (uporabili bodo še nikoli predvajane kadre s Carrie Fisher, posnete za film Sila se prebuja, ki takrat niso bili uporabljeni).