Peta izvedba festivala je v Maribor pripeljala 1500 mladih obiskovalcev. Foto: Organizator
Peta izvedba festivala je v Maribor pripeljala 1500 mladih obiskovalcev. Foto: Organizator
false
Obiskovalci so letos prvič glasovali za nagrado občinstva. Foto: Organizator

Gre za kratko animacijo, ki temelji na spletnem članku "Kako se prikupiti ljudem," in ponuja recept za popolno osebnost, če upoštevaš nekaj osnovnih pravil. "Iskanje identitete in osebnosti v sodobni družbi predstavlja pomembno tematiko, še posebej pri mladih. Ukvarja se z vprašanjem, kako postati samozavestna oseba in kako kot član družbe kritično ovrednotiti prevladujoče tradicionalne družbene vloge. Film je inovativen in povezuje vse filmske elemente v zaokroženo umetniško celoto. Resnično se nam je prikupil," je v obrazložitvi zapisala žirija.

Omenjeni film se bo potegoval tudi za evropsko nagrado European Youth Cinema Award.

Na petem festivalu je nagrado občinstva, ki so jo tokrat podelili prvič, prejel danski film Krila za Sally režiserke Freje Lykke Meagaard. Gre za zgodbo o deklici, ki trpi za levkemijo in je prešibka, da bi se s svojim bratom Robertom igrala zunaj. Ker Robertu to ni všeč, z nekaj domišljije pomaga Sally odleteti v prostor, kjer se lahko oba igrata zunaj.

Mednarodno žirijo so sestavljali Ana Nedeljkovič, Nikola Baier in Miha Šubic; žirija je izbrala tudi najboljše filme po posameznih starostnih kategorijah. V kategoriji Mini (do 10 let) je zmagal belgijski animirani film Ploščati in Grahek 2: V zraku, v kategoriji Midi (11 do 14 let) portugalski film Deček z veliko glavo, ki ga je pripravila skupina otrok, v kategoriji Maxi pa hrvaški film Žabica.

Krila za Sally