Nominacije za zlate globuse so bile znane sredi decembra lani, največ, šest, pa jih je prejel film Umetnik, posnet v črno-beli tehniki in večinoma nem, saj govori o obdobju prehoda iz nemega v zvočni film konec 20. let preteklega stoletja. Na koncu se lahko pohvali z izkupičkom treh zlatih kipcev. Foto: Reuters
Nominacije za zlate globuse so bile znane sredi decembra lani, največ, šest, pa jih je prejel film Umetnik, posnet v črno-beli tehniki in večinoma nem, saj govori o obdobju prehoda iz nemega v zvočni film konec 20. let preteklega stoletja. Na koncu se lahko pohvali z izkupičkom treh zlatih kipcev. Foto: Reuters
Francoski režiser Michel Hazanavicius je s svojo ženo in glavno žensko igralko v Umetniku, Berenice Bejo, takole proslavil zlati globus za najboljši glasbeni film ali komedjo. Foto: EPA
Ricky Gervais
"Zdravo. Torej, kje sem ostal?" so bile Gervaisove prve besede na odru. "Kaj živčni? Brez skrbi, saj ne gre za vas." Če je bila zbrana filmska in televizijska smetana v resnici na trnih zaradi njegovega vodenja, je bil strah bolj ali manj odveč. Foto: EPA
George Clooney se je med drugim zahvalil Michaelu Fassbenderju, ki da je "namesto njega prevzel nalogo frontalne golote. "Res, Michael, ti bi lahko igral golf z rokami za hrbtom." Foto: EPA
Uradno najduhovitejša serija na televiziji ta hip: Moderna družina. Foto: Reuters
Čeprav je Meryl Streep veljala za favoritinjo, je bila ob razglasitvi globusa za najboljšo žensko vlogo v drami videti iskreno šokirana. Foto: EPA
Podeljevalca Antonia Banderasa in Salmo Hayek je Gervais napovedal kot čudovita, nadarjena in ... "verjetno zanimiva", češ da ni razumel niti besedeice, ki sta jo povedala. Banderas je trenutek pozneje to ponazoril z bliskovito zdrdranim monologom v španščini, njuno špansko govorečo štafeto pa je takoj nato prevzela Sophia Vergara. Foto: Reuters
Claire Danes je svoj prvi zlati globus dobila že pri petnajstih, za vlogo v seriji My So-Called Life. Tokrat je slavila s Homeland. Foto: Reuters
Morgan Freeman
Morganu Freemanu sta nagrado Cecila B. DeMilla za življenjsko delo podelila Sydney Poitier in Hellen Mirren, ki se je na odru "pritoževala", da v vseh teh letih s Freemanom ni nastopila niti v enem samem filmu. Foto: Reuters
Martin Scorsese je za svojo zmago tudi tokrat dobil stoječe ovacije. Foto: Reuters
Zlati globusi so podeljeni

Francoski film o obdobju prehoda iz nemih v zvočne filme Umetnik (The Artist) je sinoči na 69. podelitvi zlatih globusov, filmskih in televizijskih nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda, pobral tri kipce, tudi tistega za najboljši glasbeni film ali komedijo.

Umetnik je pobral tudi globusa za najboljšo moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji (Jean Dujardin) in za najboljšo izvirno glasbo (Ludovic Bource). Dujardin je svoj zahvalni govor končal, filmu primerno, z nemim pozdravom, med ganljivim zahvaljevanjem režiserja Michela Hazanaviciusa pa je pozornost ukradel Uggie, psiček, ki nastopa tudi v filmu.

Za petama Francozom je z dvema zlatima globusoma sledila ameriška dužinska drama o moškem, ki se mora nekako znajti s svojima hčerama, ko je njegova žena v komi, The Descendants (Potomci), in sicer za najboljši dramski film in za najboljšo moško glavno vlogo v drami (George Clooney). Clooney, eden izmed peščice nagrajencev, ki svojega zahvalnega govora niso skrčili na drdranje imen, se je zahvalil režiserju Alexandru Paynu, v zaodrju pa povedal še, da Payne pač "zna povedati zgodbo" in da je The Descendants "zgodba o odraščanju 50-letnega moškega, tipa, s kakršnim nas ima veliko izkušenj".

Tokrat "prijazni" Ricky se je držal šal o Kardashianovih
Podelitev zlatih globusov načeloma velja za "bolj sproščeno, sočnejšo različico oskarjev" - manj je solzavih govorov, filmska smetana se med slavjem mirno lahko podpre z alkoholom in zbadljivke voditelja so sočnejše. Oziroma tako naj bi vsaj bilo: britanski komik Ricky Gervais, ki je s svojim uvodnim govorom na lanski podelitvi marsikoga pustil odprtih ust, je tokrat - kljub zagotovilu, da so mu organizatorji, če bo povzročil kakršen koli škandal, obljubili še eno leto vodenja - ubral varno pot omlednih, očitnih šal, ki očitno niso skušale zares zbosti "velikih zvezd", in se spravil na "varne tarče", kakršni sta Kim Kardashian ("Slišal sem zahvalne govore Jamesa Camerona, ki so bili daljši od njenega zakona") in Justin Bieber. (Še najduhovitejši pri vsem skupaj je bil režiser, ki si je očitno zadal nalogo, kar največ gostov v kader uloviti s kar najbolj zdolgočasenimi izrazi.)

In ker velja, da so zlati globusi najboljši kazalnik tega, kdo vse se morda lahko nadeja oskarja, Gervais v svojem uvodnem govoru ni mogel mimo teh nagrad. "Če vas zavrne človek, ki je sprejel vlogo v Norbitu, je to znak, da ste v resnih težavah," je položil na srce Akademiji (in pri tem namigoval, da je Eddie Murphy odstopil z mesta voditelja letošnjih oskarjev). "Eddie Murphie se v svojih filmih rad preoblači v ženske. Pravzaprav mislim, da sta skupaj z Adamom Sandlerjem odigrala čisto vse vloge v Služkinjah," je pripomnil.

Ne tako zelo železna Meryl
Med drugimi ključnimi nagradami je še Meryl Streep, ki je za svojo upodobitev Margaret Thatcher v Železni dami dobila zlati globus za najboljšo igralko v glavni vlogi. Streepova, veterannka podelitev nagrad, na katero se po navadi da računati za duhovit zahvalni govor, je bila tokrat, čeprav je veljala za favoritinjo v svoji kategoriji, videti popolnoma v šoku. Ko je ugotovila, da je pri svoji mizi pozabila očala, se je namesto zahval poklonila drugim nominirankam, še posebej "svoji punci" Violi Davis in "fantastični" Tildi Swinton.

Najboljša igralka v glavni vlogi v glasbenem filmu ali komediji je postala Michelle Williams, ki se je za My Week with Marilyn prelevila v platinasto ikono petdesetih. "Sama se imam najprej za mamo, šele nato za igralko," je na odru povedala igralko, ki ima hčerko iz zakona s Heathom Ledgerjem. "Rada bi se ti zahvalila, da me vsak dan pošlješ v službo z objemom in poljubčkom."

82-letni filmski veteran Christopher Plummer je dobil zlati globus za stransko vlogo, in sicer za film Beginners, v katerem igra ostarelega moža, ki sklene na stara leta razkriti svojo istospolno usmerjenost. In če že Viola Davis ni dobila globusa za najboljšo glavno vlogo v Služkinjah, pa ga je pobrala njena kolegica Octavia Spencer za stransko vlogo v isti drami o boju za državljanske pravice na ameriškem Jugu; v svojem govoru je citirala Martina Luthra Kinga.

Velika trojica: Woody, Spielberg in Scorsese
Woody Allen
, ki ga v Los Angeles sicer ni bilo - sporočil je samo skop "hvala" - je bil nagrajen za svoj scenarij za romantično komedijo Polnoč v Parizu, v sekciji animiranega filma je slavil Steven Spielberg z The Adventures of Tintin, za režijo pa so dopisniki nagradili Martina Scorseseja, ki načeloma v tej sezoni nagrad s svojo družinsko dramo Hugo ne velja za favorita.

Najboljši tujejezični film je po pričakovanjih postala iranska družinska drama A Separation. Režiser Ašgar Farhadi je priložnost izkoristil zato, da je svetu povedal, da je "njegov narod resnično miroljuben".

Madona zna zbosti nazaj
V svojo vitrino nagrad bo zlati globus lahko postavila tudi Madonna: kipec je dobila za najboljšo izvirno pesem, Masterpiece (iz filma W. E., ki ga je tudi sama režirala). Ker je Ricky pred tem zbadal, da je kraljica popa ("Ne ti, Elton John") še vedno "materialistično dekle" in "kot devica", mu je vrnila, naj "kaj ukrene glede tega", češ da je "že kar dolgo časa, odkar je poljubila kako dekle v javnosti".

Moderna družina "veliko četverico" rešila pred popolnim polomom
Čeprav ni seveda nič nenavadnega, da kaka serija s kabelske televizije s podelitve zlatih globusov odkoraka s polnim naročjem kipcev, pa je šlo letos še en korak dalje: vse glavne TV-mreže so bile skoraj popolnoma potisnjene v ozadje; kipce so morale prepustiti serijam, kakršni je Showtimovi Homeland - pobrali so globusa za najboljšo dramsko serijo in najboljšo igralko v dramski seriji (Claire Danes) in Episodes (Matt LeBlanc je postal najboljši igralec v komični seriji).

Edina serija katere od štirih "velikih" mrež je bila torej ABC-jeva Moderna družina, ki je postala najboljša komična serija (in pri tem v svoji sekciji premagala Episodes, Glee, New Girl in Enlightened). Za primerjavo: lani so velike mreže pobrale štiri zlate globuse od enajstih TV-kategorij, od tega tri Glee in eno Big Bang Theory.

Serija Homeland pa ni bila edini favorit v "televizijski sekciji, ki je na koncu kipec tudi dobila: Kate Winslet je, v skladu z napovedmi, postala najboljša igralka v miniseriji ali TV-filmu (Mildred Pierce), Downton Abbey je postala najboljši TV-film ali miniserija, Peter Dinklage pa je zlati globus dobil za svojo vlogo v Igri prestolov (Game of Thrones).

Malo manj so bile predvidljive zmage nekaterih novih serij, na primer Laure Dern za najboljšo igralko v TV-komediji (Enlightened), Jessice Lange za stransko vlogo (American Horror Story) in Kelseyja Grammerja za najboljšega igralca v dramski seriji (Boss).

Nagrajenci v glavnih kategorijah so torej:

FILM

Film (drama): The Descendants
Film (muzikal ali komedija): The Artist

Igralec v glavni vlogi (drama): George Clooney, The Descendants
Igralka v glavni vlogi (drama): Meryl Streep, Železna dama

Igralec v glavni vlogi (muzikal ali komedija): Jean Dujardin, The Artist
Igralka v glavni vlogi (muzikal ali komedija): Michelle Williams, My Week with Marilyn

Igralec v stranski vlogi (drama): Christopher Plummer, Beginners
Igralka v stranski vlogi (drama): Octavia Spencer, Služkinje

Režija: Martin Scorsese, Hugo
Scenarij: Woody Allen, Polnoč v Parizu
Najboljša izvirna pesem: Madonna: Masterpiece (W. E.)
Najboljša izvirna glasba: Ludovic Bource, The Artist
Animirani film: Tintin in njegove pustolovščine
Najboljši tujejezični film: Jodaeiye Nader az Simin (Nader in Simin se ločujeta, Iran)

TV

Serija (drama): Homeland
Serija (muzikal ali komedija): Sodobna družina
Miniserija ali TV-film: Downton Abbey

Igralec v seriji (drama): Kelsey Grammer, Boss
Igralka v seriji (drama): Claire Danes, Homeland

Igralec v seriji (muzikal ali komedija): Matt LeBlanc, Episodes
Igralka v seriji (muzikal ali komedija): Laura Dern, Enlightened

Igralec v miniseriji ali TV-filmu: Idris Elba, Luther
Igralka v miniseriji ali TV-filmu: Kate Winslet, Mildred Pierce

Igralec v stranski vlogi (drama): Peter Dinklage, Igra prestolov
Igralka v stranski vlogi (drama): Jessica Lange, American Horror Story

Zlati globusi so podeljeni