Danes še vedno dejavna 72-letna Catherine Deneuve je ena najbolj priznanih francoskih igralk in ima za sabo nadvse bogato filmsko kariero, saj je do posnela več kot 100 filmov. Foto: EPA
Danes še vedno dejavna 72-letna Catherine Deneuve je ena najbolj priznanih francoskih igralk in ima za sabo nadvse bogato filmsko kariero, saj je do posnela več kot 100 filmov. Foto: EPA

Catherine Deneuve bo tako osma - in prva ženska - prejela to nagrado Inštituta Lumiere, ki ga vodita francoski režiser Bertrand Tavernier in Thierry Fremaux, programski vodja filmskega festivala v Cannesu.

"Letošnjo nagrado lumiere prejme Catherine Deneuve za to, kar je in kar je ustvarila, za svojo igro, petje in zavzetost od nekdaj do večnosti," so sporočili z inštituta v izjavi za javnost na začetku tega tedna.

Izmikanje enostavni kategorizaciji
Kariera Catherine Deneuve kot "obraza francoskega filma" je po besedah Martina Scorseseja izjemna zaradi dolgotrajnosti, količine filmov, režiserjev, s katerimi je sodelovala, in mnogih kontrastnih vidikov likov, ki jih je upodobila, zaradi česar se izmika enostavni kategorizaciji.

Kariero je začela že na samem začetku najstništva, ko je pri enajstih letih zaigrala v filmu Les Collégiennes, ki je prišel v kinodvorane leta 1957. Preboj pa je doživela z muzikalom Dežniki iz Cherbourga (Les Parapluies de Cherbourg), ki ga je leta 1963 posnel Jacques Demy, s katerim je štiri leta pozneje posnela Les Demoiselles de Rochefort, še en uspešen muzikal.

Skozi šestdeset let trajajočo kariero je sodelovala z nekaterimi največjimi svetovnimi režiserskimi imeni, kot so - poleg prej omenjenega Demyja - Roman Polanski, Luis Buñuel ali François Truffaut. Še vedno dejavna igralka je do danes igrala v več kot 100 filmih.

Nepozabna Lepotica dneva
V filmsko zgodovino se je nemara najbolj vtisnila z Buñuelovim filmom Lepotica dneva, v katerem je upodobila damo pariških visokih krogov, ki v javni hiši uresničuje svoje spolne fantazije. V 60. in 70. letih jo je bilo mogoče videti predvsem v evropskih stvaritvah, v ZDA pa je v tem času posnela dva filma, in sicer The April Fools in Hustle.

Leto 1983 pa je prineslo še en kultni film - Lakoto v režiji Tonyja Scotta, v katerem je upodobila biseksualno vampirko ob Davidu Bowieju in Susan Sarandon.

Velja, da je njena izrazita lepota kdaj tudi nehvaležno zasenčila njene igralske sposobnosti, in tako je bila prvih priznanj deležna šele po več desetletjih navzočnosti na filmu. Nominacija za oskarja (Indokina), srebrni berlinski medved (Osem žensk) in častna canska palma so prišle šele pozneje v njeni karieri.

Nagrado lumiere, ki nosi ime po francoskih pionirjih filmske umetnosti - bratih Louisu in Augustu Lumeire -, bodo Catherine Deneuve podelili 14. oktobra v lyonskem kongresnem centru.