Film
(4)
Robert Redford
Začetki festivala Sundance segajo sicer že v leto 1978, vendar pa je leta 1985 prišel pod vodenje inštituta Sundance in se šest let pozneje preimenoval v filmski festival Sundance. Na njem se je prvič predstavilo več danes uveljavljenih imen, od Quentina Tarantina do Jima Jarmuscha. Foto: EPA
Robert Redford
Revija Time je aprila letos Redforda vključila v svoj tradicionalni izbor stotih najvplivnejših ljudi na svetu in ga imenovala 'boter indie filma'. Foto: EPA
Začetek velikega prijateljstva dveh hollywoodskih legend se je začelo leta 1969, ko sta skupaj zaigrala v filmski klasiki Butch Cassidy in the Sundance Kid.
Začetek velikega prijateljstva dveh hollywoodskih legend se je začelo leta 1969, ko sta skupaj zaigrala v filmski klasiki Butch Cassidy in the Sundance Kid.

Dodaj v

Nagrada Robertu Redfordu, "botru indie filma"

Nagradili ga bodo aprila v New Yorku
12. oktober 2014 ob 17:55,
zadnji poseg: 12. oktober 2014 ob 19:22
New York - MMC RTV SLO

Robert Redford je od svojih prvih vlog do danes nepogrešljiv obraz ameriškega filma, tako velikih, kultnih filmskih uspešnic, kot je Vsi predsednikovi možje, kot tistih manj znanih nizkoproračunskih filmov, za katere skrbi kot ustanovitelj festivala Sundance. Izbor nagrajenca za Chaplinovo nagrado je bilo torej le vprašanje časa.

Priznanje podeljuje newyorško filmskega društvo Lincoln centra, ki je 77-letnega igralca in režiserja izbralo zaradi njegovega neizmerljivega vpliva. Nagrado mu bodo po poročanju BBC-ja tradicionalno podelili aprila prihodnje leto na newyorškem filmskem festivalu.


Več o Robertu Redfordu preberite tukaj.


Redford se bo tako pridružil vrsti priznanih filmskih obrazov, na začetku katere stoji Charlie Chaplin, ki so ga nagradili leta 1972 in po njem priznanje tudi poimenovali. V slabih štirih desetletjih so mu sledili filmarji, kot sta Martin Scorsese in Alfred Hitchcock, med zadnjimi dobitniki pa Barbra Streisand.

Gromozanski prispevek filmski industriji
Na obe Redfordovi ključni vlogi - kot igralca in ustanovitelja festivala Sundance - je opozorila tudi izvršna direktorica newyorškega društva Lesli Klainberg. "Filmska industrija bi bila verjetno brez inštituta in filmskega festivala Sundance drugačna. Pomemben vpliv pa ohranjata tudi naprej," je dejala in dodala, da gre za zvezdnika, ob katerem so odraščali številni in spremljali njegove filme od zgodnjih 60. let do danes. "Ob tem ga je spremljalo nekaj največjih soigralcev, od Natalie Wood do Faye Dunaway, Barbre Streisand, pa seveda njegova "bromanca" s Paulom Newmanom," je še dejala.

Obraz hollywoodskih klasik
Na filmskem festivalu v New Yorku so Redforda nazadnje s stoječimi ovacijami pozdravili za vlogo v trilerju Vse je izgubljeno, kjer se je znašel na odprtem morju. Preostalih naslovov njegovega opusa newyorškemu društvu verjetno ni bilo treba posebej naštevati. Butch Cassidy in the Sundance Kid, Veliki Gatsby, Moja Afrika, Dekle, ki sem jo ljubil, Zelo osebno, Nespodobno povabilo in Vohunske igre je nekaj najbolj znanih filmov, v katerih smo ga gledali. Desetkrat je stal tudi za kamero, med drugim je režiral filme Kviz, Reka poje mi in Šepetati konjem.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
AllmanBrothers
# 12.10.2014 ob 18:24
zelo spoštovan igralec.
Poker
# 13.10.2014 ob 07:52
Pozabili ste tudi na izjemni "The Sting", ki je dobil kar 7 oskarjev, Redford pa je bil nominiran za glavno vlogo.
tenisač
# 13.10.2014 ob 03:04
Zakaj pa filma Trije Kondorjevi dnevi niste dal gor?
primos
# 12.10.2014 ob 20:32
Nicole Kidman ni dobitnica te nagrade, ni dovolj samo kopiranje člankov in prevajanje, ampak tudi preverjanje dejstev. V veliko člankih se pojavlja ta napaka z Nicole

zadnji dobitnik je Rob Reiner, leto pred njim pa Barbra
Kazalo