Foto:
Foto:
Nominirance sta razglasila igralec Adrien Brody in predsednik Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik Frank Pierson.
Sophie Okonedo je zablestela v filmu Hotel Rwanda.
Jamie Foxx se bo ta mesec navadil priznanj. Po zlatem globusu je prejel kar dve nominaciji za oskarje.
Prizor iz filma Harry Potter in jetnik iz Azkabana - nominiranec za najboljšo izvirno filmsko glasbo.

Scorsese je za The Aviator prejel tudi nominacijo za najboljšega režiserja, v tej kategoriji pa so nominirani še Clint Eastwood za Million Dollar Baby, Taylor Hackford za film Ray, Alexander Payne za Sideways in Mike Leigh za film Vera Drake.

Nominiranci za najboljši film so The Aviator (Martin Scorsese), V iskanju dežele Nije (Marc Foster), Million Dollar Baby (Clint Eastwood), Ray (Taylor Hackford) in Sideways (Alexander Payne).

The Aviator vsaj štiri nominacije pred vsemi
Po številu nominacij daleč prednjači The Aviator, ki jih je prejel kar enajst, s po sedmimi nominacijami mu sledita Million Dollar Baby in V iskanju dežele Nije, šest nominacij pa je prejel film Ray, ki pripoveduje o življenju kralja bluesa Raya Charlesa.

Za oskarje v kategoriji najboljše animacije so letos tako kot lani nominirani le trije filmi; zanje se bodo pomerili Neverjetni, Kraljestvo morskega psa in Shrek 2.

Igralke, ki so zaznamovale 2004
Za najboljšo igralko so bile nominirane Annette Bening (Being Julia), Catalina Sandino Moreno (Maria Full of Grace), Imelda Staunton (Vera Drake), Hilary Swank (Million Dollar Baby) in Kate Winslett (Večno sonce brezmadežnega uma).

Za najboljšo stransko vlogo so bile nominirane Kate Blanchett (The Aviator), Laura Linney (Kinsey), Virginia Madsen (Sideways), Sophie Okonedo (Hotel Rwanda) in Natalie Portman (Closer).

Dve nominaciji za Foxxa in Eastwooda
Za oskarja za najboljšega igralca so nominirani Don Cheadle (Hotel Rwanda), Johnny Depp (V iskanju dežele Nije), Leonardo DiCaprio (The Aviator), nominiranec za najboljšo režijo Clint Eastwood (Million Dollar Baby) in Jamie Foxx (Ray). Slednji je nominiran kar v dveh kategorijah, saj je nominacijo prejel tudi za najboljšo stransko vlogo. Poleg njega so med nominiranci v tej kategoriji še Alan Alda (The Aviator), Clive Owen (Closer), Thomas Haden Church (Sideways) in Morgan Freeman (Million Dollar Baby).

Za najboljši tujejezični film so nominirani Zboristi (Francija; režija: Christophe Barratier) - te poznamo tudi z zadnjega Liffa -, Propad (Nemčija; Oliver Hirschbiegel), Morje znotraj (Španija; Alejandro Amenabar), Yesterday (Južnoafriška republika; Darrell Roodt) in As It Is In Heaven (Švedska; Kay Pollak).

Najboljša glasba in pesem
V kategoriji za najboljšo izvirno filmsko glasbo se bodo za oskarje pomerile glasbe iz filmov V iskanju dežele Nije, Harry Potter in jetnik iz Azkabana, Lemony Snicket's a Series of Unfortunate Events, Kristusov pasijon in The Village.

Za najboljšo pesem, ki smo jo lahko preteklo leto slišali v filmu, pa so nominirane Accidentally In Love (Shrek 2), Al Otro Lado Del Río (Motoristov dnevnik), Believe (Polarni vlak), Learn To Be Lonely (The Phantom of the Opera) in Vois Sur Ton Chemin (Zboristi).

Seznam vseh letošnjih nominirancev si lahko ogledate tukaj. 77. podelitev oskarjev bo 27. februarja, kot po navadi bo tudi letos v znamenitem gledališču Kodak.