Kenny Baker (24. avgust 1934-13. avgust 2016). Foto: EPA
Kenny Baker (24. avgust 1934-13. avgust 2016). Foto: EPA
Vojna zvezd
Kenny Baker z ekipo Vojne zvezd. Foto: EPA

Vsega 112 centimetrov visok Kenny Baker je zaslovel leta 1977, ko je prvič nastopil v vlogi robota R2-D2 v Vojni zvezd. Kot R2-D2 je nastopil tudi v filmih taiste franšize Imperij vrača udarec in Jedijeva vrnitev, pa tudi v predzgodbah med letoma 1999 in 2005.

Vloge majhnega igralca v velikih uspešnicah
Bakerjeva nečakinja Abigail Shield je ob njegovi smrti povedala za Guardian: "Sicer je bila [njegova smrt] pričakovana, vendar je kljub temu žalostno. Imel je zelo dolgo in izpolnjeno življenje. Zelo je osrečeval ljudi in slavili bomo dejstvo, da je bil priljubljen po vsem svetu. Zelo smo ponosni na to, kar je dosegel v življenju."

Baker, ki je kariero začel leta 1951, se je pojavil tudi v nekaterih drugih filmskih uspešnicah, med njimi na primer v filmih Flash Gordon (1980), Človek slon (1980) in Razbojniki za vse čase (1981), pod katerega se je podpisal Terry Gilliam. Čeprav ga ni bilo najti med navedenimi imeni, je zaigral tudi v filmu 24 Hour Party People, ki oživlja nepozabno glasbeno sceno v Manchestru.

Od leta 1970 je bil poročen z igralko Eileen Baker, in sicer do njene smrti leta 1993, rodila sta se jima dva otroka.

Nečakinja je povedala še, da so Bakerju v otroštvu dejali, da verjetno ne bo preživel pubertete, saj se v tistih časih za ljudi, ki so bili tako nizke rasti, ni pričakovalo, da bi lahko imeli dolgo življenjsko dobo. Baker, ki je nazadnje imel opravka s filmom med snemanjem Vojne zvezd: Sila se prebuja, pri katerem je sodeloval kot svetovalec. Sicer je bil takrat povabljen na premiero v Los Angelesu, vendar ni bil zadosti čil, da bi se je lahko udeležil. Se je pa nekoliko pozneje z Georgeem Lucasom snidel v Manchestru, kjer je živel.

Za že dalj časa obolelega Kennyja Bakerja je skrbel eden izmed njegovih nečakov, ki je tudi sporočil, da je igralec umrl v soboto zjutraj pri starosti 81 let.