Alejandro González Iñárritu in Leonardo DiCaprio s svojima baftama: zmagovalni pohod po podelitvah nagrad se nadaljuje. Foto: EPA
Alejandro González Iñárritu in Leonardo DiCaprio s svojima baftama: zmagovalni pohod po podelitvah nagrad se nadaljuje. Foto: EPA
Kate Winslet
Kate Winslet s svojo tretjo nagrado bafta: posvetila jo je dekletom, ki so deležna poniževalnih kritik, kakršne je na začetku kariere doživela sama. Foto: EPA

Ko sem bila mlajša, pri 14 letih, mi je učitelj igre rekel, da bom morda čisto uspešna, če se bom znala zadovoljiti z vlogami debelušk. V takih trenutkih zato vedno pomislim na vsako mlado žensko, ki jo je kdaj ponižal kak učitelj, prijatelj, celo kateri izmed staršev - ne poslušajte jih. Jaz jih nisem - vztrajala sem in presegla lastne strahove in nesamozavest.

Asif Kapadia
V sekciji dokumentarcev je zmagal Asif Kapadia, ki je postavil filmski spomenik britanski glasbeni ikoni Amy Winehouse. Foto: EPA
Rebel Wilson
Rebel Wilson, ki je bila na odru kot podeljevalka nagrade za najboljšega igralca v stranski vlogi, je pripomnila, da "že vadi svoj fris transseksualca", češ da bi si v naslednjih letih res želela kake igralske nagrade. "Še nikoli nisem bila niti povabljena na Oskarje ... ker vemo, da so rasisti." Foto: EPA
Podelitev britanskih filmskih nagrad bafta

DiCaprio na ikonični kipec gledališke maske ni ciljal prvič: v preteklosti je bil nominiran (in vsakič izgubil) z vlogami v filmih Letalec, Dvojna igra in Volk z Wall Streeta. Letos mu je veliki met uspel, kar samo še potrjuje igralčev primat v bitki za oskarja. V svojem zahvalnem govoru je DiCaprio poudaril, kakšen vpliv so imeli nanj veliki britanski igralci, med njimi Tom Courtenay, Gary Oldman, Peter O’Toole in Daniel Day Lewis. Nagrajenec se je zahvalil celi plejadi ljudi, najglobljo zahvalo pa je pustil za konec: poklonil se je osebi, ki mu je "najbolj pomagala na poti od odraščanja v nevarni soseski do globalne slave", svoji mami.

Povratnik, preživitvena kalvarija mehiškega režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, je na podelitvi osvojila pet nagrad, tudi najprestižnejšo: za najboljši film leta. González Iñárritu, ki je osvojil kipec za najboljšo režijo, je vsesplošni uspeh svojega filma opisal kot "dih jemajoč". (Produkcijo zgodovinske epopeje so člani ekipe opisali kot "pekel na zemlji", ki ga je še dodatno poglobilo to, da je režiser sklenil snemati zgolj z uporabo naravne svetlobe; tudi DiCaprio je vlogo opisal kot najzahtevnejšo v svoji karieri).

Če odštejemo Povratnika, je britanska Akademija bafte precej demokratično razdelila na različne naslove: v tehničnih kategorijah so bili posebej naklonjeni spektaklu Pobesneli Max: Cesta besa, sicer pa so priznanja dobile tudi ekipe filmov Soba, Most vohunov, Brooklyn in Steve Jobs. Znova pa je praznih rok ostala lezbična drama Carol, ki je pred sezono nagrad veljala za močnega favorita.

A tudi londonski galavečer se ni mogel osvoboditi sence afere #OscarsSoWhite: pred dvorano se je zbrala skupina protestnikov, ki so med drugim nosili transparente: "Televizijska in filmska industrija je moška, bleda in postana (ang. male, pale and stale). Bojijo se priložnosti in vključevanja."

Sacha Baron Cohen, ki je bil na odru kot podeljevalec, je v šali napovedal nagrado za "najboljšo belo igralko"; kipec za najboljšo glavno vlogo je nato dobila Brie Larson za vlogo ujetnice v drami Soba, a je na podelitvi zaradi delovnih obveznosti ni bilo.

Kate Winslet je svojo tretjo bafto - nagrajena je bila že za filma Razsodnost in rahločutnost ter Bralec - dobila za vlogo v Stevu Jobsu. Nad svojo zmago je šokirana, je izjavila, še posebej v letu, ki "je bilo za ženske izjemno".

Mark Rylance, ki je blestel v stranski vlogi ruskega vohuna v Spielbergovi drami Most vohunov, je dobil prvo nagrado bafta v svoji karieri (v močni konkurenci je premagal Idrisa Elbo, Benicia del Tora, Christiana Balea in Marka Ruffala).

Drama V žarišču je dobila eno bafto, za najboljši izvirni scenarij; režiser in soscenarist Tom Mccarthy je priznanje posvetil novinarjem Boston Globea, ki so prvi razkrili afero o spolnih zlorabah duhovnikov, ki jo je RKC skušal pokopati. Tudi finančna drama Velika poteza je domov odšla z enim kipcem, in sicer za najboljši prirejeni scenarij (Adam McKay in Charles Randolph).

Kovačeva kobila ...
Zanimiv podatek je, da v kategoriji najboljšega filma ni bil nominiran niti en sam britanski celovečerec. Imajo pa zato bafte k sreči vsaj kategorijo Izjemnega britanskega filma, v kateri je letos zmagal Brooklyn, filmska upodobitev nagrajevanega istoimenskega romana Colma Tóibína.

Pobesneli Max prave konkurence v tehničnih kategorijah ni imel. Ekipa je domov odnesla bafte za masko, montažo, kostumografijo in scenografijo.

Nagrado za dokumentarec je dobil vsesplošni favorit Amy, postumni poklon življenju in delu Amy Winehouse. Režiser Asif Kapadia je na odru priznal, da filma ni bilo lahko posneti. "Na koncu je šlo samo za Amy, res smo se zaljubili vanjo. Hoteli smo povedati resnico, pokazati, kako inteligentna, duhovita in lepa je bila, preden je vse ušlo izpod nadzora."

87-letni Ennio Morricone je nagrado za najboljšo glasbeno podlago, svojo šesto bafto, dobil za Tarantinov vestern Osovraženih osem.

Sedmi del franšize Vojna zvezd je slavil v kategoriji posebnih vizualnih učinkov, eden izmed zvezdnikov spektakla, mladi John Boyega, pa je dobil tudi edino bafto, o kateri odloča glasovanje občinstva - nagrado za vzhajajočo zvezdo. Boyega se je v govoru zahvalil Bogu, Akademiji baft in občinstvu.

V svojem zahvalnem govoru se je dotaknil tudi polemike v zvezi z raznolikostjo v filmskem svetu. "Pomembno se mi zdi, da se pogovor o raznolikosti nadaljuje. Pogovarjajmo se in ukrepajmo in verjamem, da se bodo stvari sčasoma spremenile - sam skušam delati in pri tem me ne bo nihče ustavil".

Vrvež v moji glavi je postal najboljši animirani film, nagrado za izstopajoči prvenec sta za afriško dramo Theeb prejela Naji Abu Nowar in Rupert Lloyd, najboljši tujejezični film pa so postale argentinske Divje zgodbe.

Ko sem bila mlajša, pri 14 letih, mi je učitelj igre rekel, da bom morda čisto uspešna, če se bom znala zadovoljiti z vlogami debelušk. V takih trenutkih zato vedno pomislim na vsako mlado žensko, ki jo je kdaj ponižal kak učitelj, prijatelj, celo kateri izmed staršev - ne poslušajte jih. Jaz jih nisem - vztrajala sem in presegla lastne strahove in nesamozavest.

Podelitev britanskih filmskih nagrad bafta