Sramežljiva diplomantka Anastasia je želela samo opraviti intervju z bogatim in uspešnim Christianom, a jo karizmatični skrivnostnež v trenutku omami. Foto: Kolosej
Sramežljiva diplomantka Anastasia je želela samo opraviti intervju z bogatim in uspešnim Christianom, a jo karizmatični skrivnostnež v trenutku omami. Foto: Kolosej

Na premieri pričakujemo mešano občinstvo, predvsem pare, ki si želijo ogledati erotične prizore.

Tina Kadunc, Karantanija Cinemas
Kritiki pravijo, da je pravo odkritje filma Dakota Johnson, hči slavnih igralcev Melanie Griffith in Dona Johnsona. Foto: Kolosej
Severnoirski lepotec je v vlogi 'karizmatičnega poslovneža', opremljenega z vsemi najnujnejšimi statusnimi simboli - tudi audi je v paketu - dokaj prepričljiv, pravijo prvi kritiki. Foto: Kolosej

Resnično grozni deli knjige so izginili, največje presenečenje pa je morda to, da sta Ana in Christian razvila smisel za humor. Še vedno pa se film ne pretvarja, da je kaj drugega, kot v resnici je: mehki pornič za dame, razredčen z oznako R.

New York Post

V 24 kinodvoranah Koloseja in Cineplexxa bo minuto čez polnoči na sporedu premiera filma Petdeset odtenkov sive, posnetega po istoimenski knjižni uspešnici avtorice E. L. James. Film o razmerju med študentko Anastasio in poslovnežem Christianom, ki ga obvladuje obsesivna potreba po kontroli in nadvladi, tako začenja pot po slovenskih kinih. Vstopnice za polnočne premiere filma Petdeset odtenkov sive so v Koloseju in Cineplexxu dali v prodajo že pred tremi meseci. Zanimanje za projekcije je veliko, doslej je bilo prodanih že 4.000 vstopnic, iz Karantanija Cinemas pa so sporočili, da so številne premierne projekcije že razprodane. Predpremierna projekcija za izbrance bo nocoj na ogled v ljubljanski Operi.

Vse kaže na slovenski rekord
"Želimo biti previdni, da ne bomo česa prehitro rekli, vendar trenutno kaže, da bomo slovenski rekord v številu prodanih vstopnic podrli že na prvi dan predvajanja," je dan pred premiero povedala Tina Kadunc, odgovorna za stike z mediji pri Karantanija Cinemas. Dodala je, da so prodali že več kot 4.000 vstopnic. Po svetu je bilo na 39 tržiščih za premiero filma, ki povečini na redne sporede kinematografov prihaja 12. ali 13. februarja, prodanih že preko 2,75 milijona vstopnic. Na prvem mestu je Nemčija, kjer so prodali več kot 450.000 vstopnic, so sporočili iz Karantanija Cinemas.

Film Petdeset odtenkov sive prinaša zgodbo o študentki književnosti Anastasii Steele, ki naredi uslugo svoji sostanovalki in namesto nje opravi intervju s premožnim in uspešnim poslovnežem Christianom Greyem. Multimilijonar jo popolnoma prevzame, njega pa premamita Anastasiina lepota in svobodni duh. Spustita se v strastno razmerje, ki ga ogrožata Christianova preteklost in obsesivna potreba po kontroli in nadvladi. Ob spoznavanju ljubimca tudi Anastasia začne raziskovati svoje želje in hrepenenja.

Petdeset odtenkov sive je dolgo pričakovana filmska upodobitev erotične knjižne uspešnice avtorice trilogije Petdeset odtenkov E. L. James. Trilogija je bila prevedena v 51 jezikov in prodana v več kot milijon izvodih, tako v tiskani kot tudi v digitalni obliki. V začetku januarja je v Sloveniji izšel ponatis prve knjige s filmsko naslovnico. Pred začetkom snemanja je film spremljalo nekaj zapletov. Sprva se je glavni vlogi odpovedal igralec Charlie Hunnam, pojavila pa so tudi nesoglasja med režiserko Sam Taylor-Johnson in pisateljico glede intenzivnosti seksualnih scen. V kožo Christiana se je vživel Jamie Dornan, v vlogo Anastasie pa Dakota Johnson.

"Resnično grozni deli knjige so izginili"
Kljub temu, da se je filmu že vnaprej zaradi slabega slovesa "pogrošne" knjige pripisovalo ne ravno zavidljivo kakovost, pa prve kritike ekranizacije niso ravno slabe. Pri New York Daily News so tako zapisali, da se gre režiserki Sam Taylor-Johnson in scenaristki Kelly Marcel prikloniti, saj jima je uspelo iz knjige odstraniti največje napake, še zmeraj pa ohraniti njeno bistvo. Pri Time Out New York pa ugotavljajo, da "vam pri Petdesetih odtenkih sive morda ne bo ravno prišlo, a boste vseeno veseli, da ste šli film gledat". New York Post pa piše: "Resnično grozni deli knjige so izginili, največje presenečenje pa je morda to, da sta Ana in Christian razvila smisel za humor. Še vedno pa se film ne pretvarja, da je kaj drugega, kot v resnici je: mehki pornič za dame, razredčen z oznako R."

Skratka, če ste se zaradi že razvpito slabega pisanja knjigi raje izognili, si morda film vseeno velja ogledati. Pri Varietyju so pohvalili tudi "privlačna sveža glavna igralca z malo filmske prtljage", še posebej Dakota Johnson naj bi bila pravo odkritje, medtem ko je lepi Jamie Dornan najmanj korekten, in dodali, da so filmarji Petdeset odtenkov sive preobrazili v prebrisano tragikomedijo, kakršne se ne bi sramovala kaka Jane Austen ali Charlotte Bronte. Seveda pa največ štejejo kritike mnenjskih voditeljev. Resničnostna starleta Kim Kardashian je tako pred dnevi tvitnila: "S puncami smo gledale Petdeset odtenkov sive na zasebni projekciji!!!!! OMG, tako dober je!!!!"

In še tisto, kar mnoge gotovo najbolj zanima, prizori seksa: pri Guardianu pišejo, da jih je veliko, so dolgi in precej neposredni, a jim hkrati uspeva, da niso opolzki, zgražali pa se bodo le najbolj čistunski. Morda so vrvi, lisice in ovratniki za resnično življenje malce esktremni, no, kakor za koga, za film pa niso nič takega. Seveda se film konča s cliffhangerjem - dogodkom, ki nakazuje nadaljevanje -, saj mu bosta sledila še dva dela trilogije, kot pri knjižni predlogi.

Na premieri pričakujemo mešano občinstvo, predvsem pare, ki si želijo ogledati erotične prizore.

Tina Kadunc, Karantanija Cinemas

Resnično grozni deli knjige so izginili, največje presenečenje pa je morda to, da sta Ana in Christian razvila smisel za humor. Še vedno pa se film ne pretvarja, da je kaj drugega, kot v resnici je: mehki pornič za dame, razredčen z oznako R.

New York Post