Robert De Niro je v Berlinu pokazal triler The Good Shepherd. Foto: EPA
Robert De Niro je v Berlinu pokazal triler The Good Shepherd. Foto: EPA
Angelina Jolie in Matt Damon
Glavni vlogi je De Niro namenil Angelini Jolie in Mattu Damonu. Foto: EPA

Na 57. filmskem festivalu v nemški prestolnici se je igralec razgovoril o filmu, s katerim je drugič odšel med režiserje. Poudarja pa, da se mu zdi zares težko režirati svojo igro, zato je v skoraj triurni drami o vzponu Cie po drugi svetovni vojni zase "določil" le stransko vlogo, glavne vloge pa so odigrali Matt Damon, Angelina Jolie in Alec Baldwin.

Berlin je film lepo sprejel
"Res nisem navdušen nad idejo, da moram režirati samega sebe. Ko smo snemali prizore, v katerih sem tudi jaz, sem prosil Matta, naj pove kaj misli. Preprosto nisem hotel zgubljati časa sam s sabo," pravi De Niro, ki je film The Good Shepherd pripravljal skoraj deset let. Film je bil na Berlinalu, kjer imajo trilerji o hladni vojni dolgo tradicijo, lepo sprejet.

Kdo si je "izmislil" Cio?
Glavni junak filmske zgodbe je ambiciozni študent univerze Yale (igra ga Matt Damon), ki ga rekrutirajo v organizacijo, ki je predhodnica Cie. De Niro v filmu Cio naslika kot "projekt", ki so si ga "izmislile" bogate dužine z vzhodne obale ZDA, katerih člani so se spoznali v otroštvu in nato skupaj hodili na Yale. Damon se v filmu, za katerega je scenarij napisal Eric Roth, poroči s hčerko senatorja, a kmalu začne sumiti, da ne more zaupati nikomur.

Hladne vojne ne more pozabiti
De Niro se v The Good Shepherd ni izognil niti umazanijam, ki jih je Cia med hladno vojno počela v Latinski Ameriki, kjer je zatirala komunizem, in seveda Berlinu. "Hladna vojna me je uročila. Sem otrok hladne vojne. V Berlinu sem bil nekajkrat kot otrok in videl sem Vzhodni Berlin. Obdobje, ko sta bila Berlin in Nemčija razdeljena, se mi zdi nekaj osupljivega. In vse stvari, povezane z obveščevalnimi agencijami, so zares fascinantne," pravi Robert De Niro, ki ima doma dva oskarja. Leta 1974 ga je dobil za stransko vlogo v drugem delu Botra, leta 1980 pa za glavno vlogo v Pobesnelem biku (Raging Bull). Za zlati kipec za glavno moško vlogo je bil nominiran še štirikrat - v filmih Taksist, Lovec na jelene, Prebujanja in Rt strahu. De Niro je v nasprotju z nekaterimi igralskimi kolegi za kamero stopil razmeroma pozno. Svoj režijski prvenec Zgodbe iz Bronxa je posnel leta 1993.