Ryanov režijski prvenec, How to Catch a Monster, je trenutno v poprodukciji. Foto:
Ryanov režijski prvenec, How to Catch a Monster, je trenutno v poprodukciji. Foto:
Busby Berkeley velja za enega izmed največjih koreografov ameriškega muzikala.
Eva Mendes in Ryan Gosling
Z Evo Mendes sta par, odkar sta skupaj posnela film The Place Beyond the Pines. Foto: EPA

Studio Warner je odkupil pravice za ekranizacijo knjige Jeffreyja Spivaka, Buzz: The Life and Art of Busby Berkeley; Ryan Gosling v vsakem primeru pri projektu sodeluje kot eden izmed producentov. Drugi bo Mark Platt, s katerim je Gosling sodeloval že pri kriminalni drami Drive.

Pri studiu menda še niso izbrali scenarista, imajo pa seveda v mislih Goslinga za vlogo Berkeleyja - in to še ni vse: čisto mogoče je, da bo igralec film tudi režiral.

Vsekakor bi napoved take vsestranske vpletenosti pomenila, da si je Ryan premislil: še lani je namreč napovedal, da si bo vzel daljši odmor od igralskega poklica. "Odmor od sebe potrebujem vsaj toliko, kot ga potrebujejo gledalci," je bil takrat skromen Gosling. Je pa njegova zasičenost seveda razumljiva: v zabavno industrijo je stopil z rosnimi osmimi leti, kot član Mickey Mouse Cluba (tako kot denimo Justin Timberlake in Britney Spears). "Ne vem, kaj počnem," je komentiral lani. "Nisem še ugotovil, kje je ravnovesje med tem, da se znaš izgubiti v svojem delu, in tem, da znaš tudi stopiti korak stran."

Jeseni ga bomo spoznali kot režiserja
Medtem je sicer tudi že režiral svoj prvi film, fantazijsko srhljivko How to Catch a Monster, ki v kina prihaja jeseni. (V njej igrajo Eva Mendes, Saoirse Ronan, Christina Hendricks in drugi.)

Kralj muzikala
Berkeley je bil znan predvsem po svojih razdelanih, velikopoteznih hollywoodskih muzikalih, med katerimi sta bila 42nd Street in Gold Diggers of 1933. V zgodovino muzikala so se vpisale njegove kompleksne plesne koreografije, v kateri je ogromno število deklet sestavljalo kalejdoskopske geometrijske vzorce. Berkeley je bil trikrat nominiran v - zdaj že ukinjeni - oskarjevski kategoriji najboljše režije plesa. Koreografiral je tudi točko v Čarovniku iz Oza, a je bila iz končne različice filma črtana.

Zanimivo je bilo tudi njegovo zasebno življenje: ko se je od Warnerja preselil h konkurenčnemu studiu MGM, se je nemudoma uspel spreti z njihovo zvezdo Judy Garland; ker nista mogla shajati, so Berkeleyja odpustili kot režiserja muzikala Girl Crazy (1943). Leta 1935 je bil aretiran zaradi prometne nesreče, v kateri sta bili dve smrtni žrtvi in pet resno poškodovanih. Čeprav je tisto noč vozil pijan, je bil zaradi nesoglasne porote po dveh sojenjih oproščen. Poročen je bil šestkrat, dočakal pa je lepih 80 let.

Mark Platt izkušnje z muzikali že ima: na Broadway je postavil uspešnico Wicked, trenutno pa sodeluje pri Disneyjevi adaptaciji muzikala In the Woods, ki je napovedana za december. Kot producent je sodeloval še pri Blondinki z Broadwaya, ki je pozneje prav tako dobila novo življenje še kot muzikal.