Film Vsi iz naše družine, ki je premiero doživel na letošnjem berlinskem festivalu, je drugi celovečerec Romuna Rada Juda. Foto: Spletna stran festivala
Film Vsi iz naše družine, ki je premiero doživel na letošnjem berlinskem festivalu, je drugi celovečerec Romuna Rada Juda. Foto: Spletna stran festivala
Branko Lustig
Kaj imajo skupnega Mike Leigh, Steve Buschemi in Branko Lustig? Častno srce Sarajeva. Foto: BoBo
Jeremy Irons
Letošnji častni zvezdniški gost festivala je bil oskarjevec Jeremy Irons, nesporna igralska ikona, ki ima za seboj že več kot 70 filmskih vlog (spominjate se ga gotovo vsaj iz M. Butterfly, Misijona in Moža z železno masko.) Foto: EPA
Kako so nagrade razdelili na sarajevskem festivalu?

Srce 18. izdaje največjega filmskega festivala v tem delu Evrope si je romunski režiser Radu Jude prislužil z grenko-sladko komedijo o Mariusu, ločencu v poznih tridesetih letih, ki svojo petletno hčerko vidi samo v za "vikend očete" predvidenih omejenih izsekih časa. Ko se nekega dne izkaže, da Sofia ne bo mogla z njim na morje, ker naj bi bila bolana, oče tega nikakor noče razumeti in jo skuša na silo odpeljati s seboj. Ta manjši družinski "incident", ki se kmalu razrase v pravo dramo in za seboj potegne vse sorodnike, je sprožilni vzvod za plaz humorja, nasilja, ljubezenskih izlivov, posredovanja policije in drugih zmešnjav.

Nagradi za najboljša igralca ostajata doma oziroma tik za mejo: za svojo vlogo v filmu Ustanička ulica (Ulica vstaje) režiserja Miroslava Terzića je festival nagradil srbskega igalca Uliksa Fehmia, medtem ko je najboljša igralka postala Marija Pikić, protagonistka domačega (in otvoritvenega) filma Otroci.

Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film pravzaprav prav tako potuje v Romunijo: Ugasni luč (Turn Off the Lights) je režirala (in zanj scenarij napisala) Ivana Mladenović, gre pa za zgodbo o mladih Romih, ki se morajo po prestani zaporni kazni nekako spet integrirati v družbo in se soočiti s skušnjavo svojega "prejšnjega" življenja, ki jih čaka na prostosti.

In če je v prvi polovici festivala največ pozornosti s svojo prisotnostjo zbujala (zdaj že) stara znanka festivala - in častna meščanka Sarajeva - Angelina Jolie, pa je več kot omembe vreden tudi zvezdniški obisk na samem koncu: zaključne slovesnosti se je namreč udeležil Jeremy Irons.

Poleg že omenjenih so se v tekmovalni sekciji festivala za nagrade potegovali še: turško-nemško-francoska koprodukcija Babamini sesi (Glas mojega očeta), katere režijo podpisujeta Orhan Eskiköy in Zeynel Dogan, turško-grška koprodukcija Tepenin ardi (Izza hribov) Emina Alperja, film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske Ženska, ki si je otrla solze, avstrijska predstavnika Grenzgänger (Na meji) v režiji Floriana Flickerja in What is love (Kaj je ljubezen) Ruth Mader ter turški film Simdiki zaman (Sedanjost), katerega režijo podpisuje Belmin Söylemez.

Častna lovorika
Posebno nagrado, častno srce Sarajeva, je letos prejel hrvaški filmski umetnik Branko Lustig. Nagrado podeljujejo posameznikom za izjemen prispevek k uveljavitvi in razvoju filmske umetnosti, pred Lustigom pa so častno srce Sarajeva med drugim prejeli direktorja filmskih festivalov v Benetkah in Berlinu Marco Mueller in Dieter Kosslick, režiser Mike Leigh in igralec Steve Buschemi.

Kako so nagrade razdelili na sarajevskem festivalu?